Een steampunk interieur, zo doe je dat!

Interieur

Steampunk; misschien is het je leven, misschien heb je er echt nog nooit van gehoord. 

Steampunk weerspiegelt een subgenre binnen de science fiction waarbij verwezen wordt naar verhalen die zich afspelen in 19e eeuws Brits Victoria of in het Wilde Westen. Kenmerkend voor steampunk zijn de retro-futuristische uitvindingen die werken op stoomkracht en die vaak een robuust maar ook fantasievol uiterlijk hebben. Hoewel steampunk in eerste instantie een literaire stroming vertegenwoordigde, is het intussen uitgegroeid tot een levensstijl, zoals bijvoorbeeld bohemien of new age. 

Wat is kenmerkend voor een steampunk interieur?

Een steampunk interieur lijkt qua basiselementen erg op een industrieel interieur. De ruimtes ogen vaak sober en neutraal. Leidingen en constructieve elementen van een woning worden zichtbaar gemaakt of gelaten en vormen een cruciaal onderdeel van het interieur. Daarnaast wordt deze stijl vaak gecombineerd met elementen uit de Victoriaanse tijd of uit het Wilde Westen. Dat betekent houten, grove vloeren en muren met zichtbaar baksteen. Het kan ook zo zijn dat je juist wanden en vloeren terugvindt die keurig betegeld zijn met ouderwetse patronen of grove barokke wand- en fotolijsten.

Welke meubelen passen daarbij?

Als je kiest voor een steampunk interieur, dan kun je dat bereiken door je meubelen daarop aan te passen. Kies bijvoorbeeld voor zware, lederen banken met knopen en robuuste armsteunen. Wanneer je een nieuwe tafel aanschaft, zorg er dan voor dat deze massief is en van hout. Moet je een nieuwe salontafel hebben, kijk dan eens of een oude, victoriaanse reiskoffer misschien geschikt is. Ben je op zoek naar kasten en dressoirs in een steampunk stijl? Kijk eens bij de kringloop winkel voor wat oude vintage kastjes. Als de meubelen er wat oud en beschadigd uitzien, voegt dat juist wat extra’s toe, maar het moet natuurlijk wel functioneel blijven. Breng eventueel wat elementen van brons of messing aan of oud beslag en je kasten lijken zo uit de 19e eeuw te komen.

Steampunk lampen

Lampen in de stijl van steampunk zijn een slag apart. Soms zijn ze keurig afgewerkt en soms zien ze eruit alsof de maker halverwege het proces maar is afgehaakt. Hoe dan ook, ze lijken in de verste verte niet op de keurige gestylde lampen die je in de meeste interieurwinkels vindt. Loftlamp is één van de specialisten op Crindel die lampen in de steampunk stijl verkoopt. Kijk bijvoorbeeld eens deze lamp gemaakt met oude leidingen of deze lamp die iets wegheeft van een futuristische spin. Soms zie je ook oude, gerecycled lampen terug in een steampunk interieur, zoals bijvoorbeeld een oude spotlight van een filmset of een oude chirurgische lamp.

Steampunk accessoires

Wat betreft accessoires kun je je in een steampunk interieur helemaal uitleven. Van oude opwindklokken tot reiskoffers tot vliegmachines en oude stoomlocomotieven. Je kunt je door van alles laten inspireren zolang het maar van brons, messing of hout is. Zet oude mijnwerkers lampjes neer, hang een oude, verfomfaaide landkaart op de muur, plaats een oud wagenwiel tegen je kale wand of versier je waxinelichthouders met tandwielen. Koeienhuiden, een leren poef, een ouderwetse telefoon met draaischijf, het zijn al deze kleine elementen die een steampunk interieur tot leven laten komen.

Wil je meer weten over verschillende soorten interieurs? Kijk dan bij onze tips voor nog meer wooninspiratie!

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp