Een veilige kinderkamer maak je zo!

Interieur

Een kleine op komst is altijd fantastisch. Het is vaak een spannende tijd vol hoop en verwachtingen. Natuurlijk wil je als ouder het allerbeste voor je kindje en het allerbeste begint bij een veilige kinderkamer. Crindel heeft voor jou een aantal tips en thoughts op papier gezet om jou te helpen de beste start te hebben met je kleintje. In deze blog lees je alles over hoe jij jouw kinderkamer zo veilig en efficient mogelijk kunt inrichten.

Vroege Vogels

Wacht niet met het inrichten en klaarmaken van de kinderkamer tot je met verlof bent. Dat is niet alleen omdat je tegen het einde van je zwangerschap minder belastbaar bent, maar vooral vanwege de schadelijke dampen die uit nieuw kindermeubilair kunnen komen. Daarnaast willen veel ouders de kinderkamer nog verven en beveiligen, dus het is vooral ook fijn voor jezelf om te weten dat alles voor de kleine tijdig in kannen en kruiken is. Rond 26 weken zwangerschap is de ideale tijd om de babykamer in orde te gaan maken.

Vloeren en muren

Wil je een nieuwe vloer leggen? Een tapijt kopen? Of misschien een nieuw kleurtje op de muur? Begin tijdig en let op de keurmerken. Ga bij verf altijd voor verf op waterbasis. Hier komen minder schadelijke dampen vanaf wat beter is voor zowel jzelf als de kleine. Ook vloeren en tapijten kunnen ruim op tijd uitwasemen op deze manier. Probeer te kiezen voor ecologische materialen wanneer je gaat kijken naar vloeren en vloerkleden. Synthetische stoffen en fijnstof kunnen namelijk schadelijk zijn voor kleine longetjes. Stoffen zoals wol, katoen en bamboe zijn uitermate geschikt voor in de babykamer. 

Electra

Iedere ouder weet dat het belangrijk is om stopcontacten af te dekken. Maar let er ook op dat nachtlampjes niet te warm kunnen worden. Een kleine zou zich namelijk makkelijk kunnen verbranden aan een gloeiende lamp. Zorg ervoor dat er geen losse bedrading is in en rondom het bedje van je kleine. Kinderen zijn namelijk verschrikkelijk nieuwsgierig en kleine lijfjes kunnen gemakkelijk verstrikt raken in de bedrading van nachtlampjes of babyfoons. 

Meubilair

Koop je meubilair tijdig en zet het al vroeg in de zwangerschap in elkaar. Kindermeubilair kan lang opgeslagen zijn in winkels of magazijnen en om die reden vol zitten met dampen van vluchtige stoffen, schimmels en mijt. Dus zet de meubels in elkaar en de ramen open zodat alles lekker een paar dagen goed door kan luchten. Overigens geldt deze tip voor vrijwel alle producten in de babykamer. Zelfs een nieuw aankleedkussen kan vluchtige stoffen bevatten die voor ademhalingsproblemen kunnen zorgen. 

Zet het babybedje op een dusdanige plek in de kamer, dat het vrij staat van tocht, de verwarming en de koudeval van ramen. Zorg ervoor dat de zijwanden van het bedje minimaal 60 centimeter hoog zijn. Op die manier de baby er nooit uit rollen of klimmen. 

Raamdecoratie

Gordijnen, lamellen of vitrage kunnen prachtig staan in een kinderkamer en zijn ook absoluut noodzakelijk om zonlicht te weren. Zorg er alleen wel voor dat de kleine er niet bij kan. Aan gordijnen kunnen kinderen zich optrekken waardoor de stof los kan scheuren met een valpartij als gevolg. Bij lamellen zit het gevaar daarnaast ook in de bedieningskoorden waar kinderen gemakkelijk in verstrikt kunnen raken. Met een koordkikker of kettingspanner kun je deze problemen gemakkelijk oplossen. 

Lucht en ventilatie

Een klein moppie brengt al gauw rond de 16 uur per dag door in zijn of haar kinderkamer. Een goede luchtkwaliteit en kamertemperatuur zijn daarom essentieel. De ideale temperatuur voor een baby kamer is tussen de 15 en 19 graden. Zet regelmatig even een raam open zodat er voldoende frisse lucht naar binnen kan, ook wanneer je een goede mechanische ventilatie hebt. Op die manier kunnen fijnstof, schimmels en virussen lekker verder waaien. Zorg ervoor, zeker bij koud weer, dat de baby natuurlijk nooit recht onder een openstaand raam ligt in verband met de kou.

Met deze tips hebben jij en je baby in ieder geval een prima start. Wil je meer kinderkamer inspiratie opdoen? Kijk bij onze kinderkamer en/of slaapkamer projecten op Crindel en zie wat onze specialisten jou kunnen bieden.

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp