Eigen haard is goud waard

Interieur

Stel je eens voor; buiten sneeuwt of regent het, het is donker en misschien vriest het dat het kraakt. En binnen? Daar zit jij behaaglijk voor een knisperende houthaard. De warmte gloeit op je gezicht en licht van het haardvuur danst door de woonkamer. Een glaasje wijn erbij met wat kaasblokjes, of misschien juist warme chocomelk met marshmallows. Even een diepe zucht van ontspanning. Wat is het toch heerlijk om echt even thuis te komen.

Milieuvriendelijk

Er zijn maar weinig elementen die zoveel sfeer brengen in een woning als het haardvuur. De geur van brandend haardhout, het knisperende geluid van vuur en de warme gloed die zich door de ruimte verspreid, behoren onmiskenbaar bij de haard. Maar een houthaard doet meer dan enkel sfeer brengen in huis. Een houthaard kan ook een hele milieuvriendelijk oplossing zijn voor het verwarmen van een ruimte. Het verbranden van hout  draagt namelijk niet bij aan het broeikaseffect. Zeker bij een schone verbranding – wat inhoudt dat er voldoende zuurstof bij de haardkachel kan komen en er een witte of kleurloze rook van het haardvuur afkomt – zijn houthaarden een milieuvriendelijk en effectief alternatief voor de reguliere verwarming. 

Haard designs

Wanneer je op zoek gaat naar een houthaard, kom je terecht in een wereld van uiteenlopende designs en mogelijkheden. Wil je bijvoorbeeld een hoekhaard, een losse haard in een open ruimte of een haard geïntegreerd in een muur? Wil je een haard met een liftdeur of moet deze open zijn? Het beste is om je goed voor te laten lichten door een professional. Die kan met je meekijken waar een haard het beste bij jou thuis past. Een haardenspecialist kan je ook adviseren wanneer het gaat om haard types, luchtaanvoer en rookafvoer. Ga in ieder geval niet zelf knutselen, want houthaarden moeten voldoen aan verschillende regels waarbij soms het aanvragen van een vergunning noodzakelijk is. 

Tips om optimaal te genieten

Een houthaard heeft ook onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat je optimaal en veilig kunt blijven genieten van dat knisperende vuur. Laat bijvoorbeeld elk jaar de schoorsteen van jouw haard vegen en controleren. Mocht er desondanks toch een schoorsteenbrand uitbreken, sluit dan direct de luchttoevoer en doof het vuur – indien mogelijk – met zand. Maak een haard nooit schoon met een stofzuiger omdat kleine, brandende deeltjes kun zorgen voor brand in de stofzuigerzak. Pak liever een veger en blik om het as naar buiten te vegen. Om te vermijden dat je schadelijk stoffen verbrandt, zorg ervoor dat het hout wat je in de haard gooit vrij is van verf, lijmresten en snelverbranders. Gooi het as bij het gewone huisvuil of strooi het uit in je tuin of over je composthoop. Puur houtas bevat namelijk een hoop minerale stoffen en kan planten beschermen tegen ziektes, droogte en en plagen.

Kortom, het hebben van een haard kan, mits je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, een mooie, ontspannende en milieuvriendelijke aanvulling zijn op je woning. Wil je meer tips? Lees dan onze andere blogs of check even in bij onze specialisten. 

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp