Er is meer dan alleen kanariegeel

Interieur

Geel, een vrolijke, zomerse kleur welke steeds meer stijgt in populariteit. Vroeger dachten we bij ‘geel’ vooral aan kanariegeel, of de ondergaande zon. En wat dacht je van het Chocomelk pak? Is deze nu geel of oranje? Een eeuwigdurende discussie…

Maar er zijn veel meer tonen geel dan deze drie. Er zijn wel dui-zen-den kleuren geel. Soms zuiver geel anderen met een toontje oranje of groen.
Ga je mee op reis naar geel?

Gele boeken

Er is iets met gele boeken. Sommige houden van ze voor de zomerse kaft, andere hebben er een gek gevoel bij. Dat gekke gevoel is niets voor niets, al ken je waarschijnlijk de reden niet.
Vroeger, in de 19e eeuw werd in Frankrijk ‘sensatie literatuur’ gebonden tussen gele covers. Later werd dit door veel marketeers overgenomen, en kan je tegenwoordig nog steeds gele omslagen of bladzijden tegenkomen bij de niet-zo-literaire-boeken. Zelfs in twee schilderijen van Vincent van Gogh kun je gele boeken tegenkomen, uh-uh.

Voor veel artiesten uit die tijd ging het niet zozeer om de inhoud van de boeken (zeggen ze), maar meer om het losbreken van het strakke Victoriaanse regiem. Het mocht anders, er was vrijheid, het mocht losser: er mochten gele boeken komen. Al was de avant-garde natuurlijk geen fan van ‘yellow books’. – Wie weet wat er stiekem onder hun bed lag. – De boeken gingen natuurlijk fel in tegen hun strakke regels en richtlijnen.

Geel was in die tijd overduidelijk een ‘niet kuise’-kleur. Waardoor de focus er wel op gekomen is, om in te zien hoeveel er in de wereld eigenlijk geel is. Heb je daar wel eens op gelet?

Gele pigmenten

Naast dat de kleur als ‘niet netjes’ werd beschouwd, was de kleur zelf ook vaak ‘vies’ waardoor deze werd geassocieerd met besmetting. Al was dan niet zozeer de kleur vies, meer waar de kleur van werd gemaakt: het pigment.

Tegenwoordig zijn veel pigmenten synthetisch, maar vroegere waren gele pigmenten lastig te vinden. Zo waren twee basis pigmenten (orpiment en gamboge) giftig en kwam Naples Yellow uit de krater van de Vesuvius. Gallstone Yellow werd gemaakt van, jawel, galstenen, en Indian Yellow werd gemaakt van urine. Eetsmakelijk.

Associaties met geel

Gelukkig zijn er ook goede associaties met geel, zoals vrolijkheid, zomer, zon, leven, wijsheid, creativiteit, fantasie, luxe en schoonheid. Zo is blond haar in het westen lang het ideaalbeeld geweest en is geel in India een krachtige, spirituele kleur. In China mochten een tijd lang zelfs alleen de leden van de keizerlijke familie de kleur geel dragen. En natuurlijk goud, een luxe kleur welke rijkdom vertegenwoordigd.

Primaire kleur

Geel is een primaire kleur, dat betekend dat het een basiskleur is. Primaire kleuren worden vaak met kinderen geassocieerd, omdat ze vrolijk en fel zijn.
Bij felgeel wordt er snel gedacht aan goedkoop, hard en plat. Dit komt doordat de kleur zo enorm krachtig is, het valt op. Daardoor is geel zelfs een signaalkleur.
Voeg je er een warme tint aan toe, wordt de kleur steeds luxer. Denk aan goudgeel of het luxe gevoel van de ondergaande zon op vakantie. Want ja, geel wordt ook vaak geassocieerd met vakantie. Daarom wordt geel erg mooi gecombineerd met warme tinten welke dichtbij liggen, zoals bruin en rood.

Combinaties met geel

Er zijn veel combinaties mogelijk met geel. Denk aan toon in toon: zoals de combinatie van verschillende tinten oranje en geel, dicht bij elkaar liggende kleuren.
Of juist contrast: wie kent het rood/gele logo met schelpje niet (Shell)? Of een rood/gele M (McDonalds)?
Rood en geel zijn tinten welke in de kleurencirkel aansluiten op elkaar, maar net niet naast elkaar liggen, want oranje ligt er nog tussen. Door één tint over te slaan krijt je een felle combinatie welke aandacht trekt maar niet te veel afstoot. Wil je iets zachter? Ga dan een stapje dichterbij naar donkeroranje of okergeel. Of voeg een extra tint toe welke wat meer in het midden ligt, zoals bruin.

Door combinaties te maken welke ver uit elkaar liggen, bijvoorbeeld felblauw met felgeel, of geel met zwart, krijg je een hard uiterlijk. Dat kan zorgen voor een goedkope uitstraling, of het kan afschrikken, denk maar aan geel/zwart… een wesp. Of denk aan een ambulance, deze moet opvallen.
Voor een mooi geheel kun je deze harde combinaties beter links laten liggen.
Als je toch graag kleuren als blauw en geel samen combineert, kies dan voor de zachte, vergrijsde tonen welke wat minder knallend zijn en vul deze aan met zachte nuance tonen. Zoals grijs/blauw met okergeel, wit en zachtroze. Het okergeel en zachtroze liggen vlak bij elkaar waardoor deze een zachte overgang maken, hetzelfde doen grijs/blauw en wit. Samen vormen deze kleuren een prettig geheel.

Iris Floor – Pure & Original

Menu