Woonkamer met erker inrichten: inspiratie en ideeën

Interieur
erker inrichten

Een erker kan je op slag verliefd laten worden op woning. Deze karakteristieke, kleine uitbouwen geven woning een knusse, gezellige en misschien zelfs een nostalgische sfeer. Maar vanwege de kleine ruimte en vaak ronde vormgeving van een erker, kan deze soms lastig in te richten zijn. Vandaar dat wij jou wat tips en inspiratie geven voor het inrichting van dit stukje van je woning.

Wat is een erker

Een erker is een kleine, ronde (of vierkante of veelhoekige) uitbouw aan een gevel die naar buiten uitsteekt, en vaak gepaard gaat met een raam. Erkers kunnen zich beperken tot één verdieping of over alle verdiepingen heen lopen. Een erker is gemakkelijk te herkennen omdat erkers nou eenmaal veel-gezien zijn in de Nederlandse bouwstijl. Het is te klein om een echte uitbouw te noemen, maar heeft ook duidelijk een afwijkende vorm van de rest van de woning.

Erker inrichten in de woonkamer

Met een erker in de woonkamer, heb je net een stukje extra ruimte. Maar wat doe je ermee? Kom je ruimte tekort in je woning? Dan kan je een erkerbank maken in je erker. Je doet dit door een plank te plaatsen ter grootte van de erker zelf, net onder het raam. Onder de plank kun je lades plaatsen waarin je spullen kwijt kunt, en boven de plank – wat dan een verlenging van je vensterbank is, kun je een zitgedeelte creëeren.

Een erker is ook een ideale relax plek. Hier heb je ruimte voor een hangstoel die anders misschien in de weg hangt, je yogamat of een leuke zitzak of poef. Plaats wat wierook op je vensterbank of een collectie met boeken et voilá, je hebt je eigen retraite ruimte of relax ruimt gemaakt zonder verder van je woonruimte af te snoepen.

Een andere tips is om de erker in te richten met lekker veel groen. Planten en bloemen doen het prima in dit zonlicht en je geeft je woning extra sfeer en zuurstof. Je kunt de vensterbank van je erker inrichten met prachtige orchideeën of maak je eigen kruidentuintje in huis!

erker slaapkamer

Erker inrichten in de slaapkamer

Een erker in de slaapkamer inrichten is soms best een uitdaging. Past je bed erin, dan heb je een stukje ruimte in je slaapkamer gewonnen. Wanneer je met het hoofdeinde van het bed in de erker ligt, geef je jouw slaapkamer een ruimtelijke sfeer. Maar je moet het wel fijn vinden. Het vroege daglicht of de koudeval van het raam kunnen maken dat dit voor jou geen ideale plek is. Je zou je bed ook met het voeteneinde in de erker kunnen plaatsenAan het hoofdeinde van je bed zou je dan een kast kunnen plaatsen waardoor je een extra intieme slaapplek creëert.

Een andere leuke bestemming voor een erker in je slaapkamer, is door er een ouderwetse kaptafel neer te zetten. Hierdoor heb je een lekker verwenplekje voor jezelf waar je in alle rust je make-up kunt doen of je haar kunt opsteken.

Erker stylen op zolder

Heb je voldoende staruimte op zolder, dan is het inrichten van je erker op zolder als kantoor ruimte een top idee. Niet alleen heb je op zolder meer privacy van spelende kinderen of visite, door van de erker gebruik te maken, win je nog een extra stukje ruimte en heb je een mooi uitzicht vanachter je bureau.

Gebruik je jouw zolder als slaapkamer, dan kun je dezelfde tips toepassen als hierboven.

Stoffering van een erker

Zoals met elk raam, wil je misschien ook voor je erker raam iets ophangen wat nieuwsgierige blikken buiten houdt. Heb je glas-in-lood ramen en hou je van een barokke woonstijl, dan zijn zware gordijnen heel geschikt om hier op te hangen. Ga je liever voor een moderne look, dan kunnen shutters een uitkomst bieden. Voor keuzehulp bij raamstoffering kun je ook nog deze blog lezen.

Heb jij nog een bijzondere tip voor het inrichten van een erker, deel het met ons op Instagram door de hashtag #Letscrindel te gebruiken en ons te taggen in je post. Of lees lekker verder bij onze andere tips.

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp