Keuzehulp bij raamdecoratie

Interieur

Wanneer je een nieuwe woning betrekt, is een van de eerste vragen altijd; wat hangen we voor de ramen? Er is zoveel keuze wanneer het gaat om raamdecoratie – gordijnen, lamellen, rolgordijnen, vouwgordijnen, plissegordijnen, lamellen, jaloezieën, shutters, en ga zo maar door – dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Een beetje hulp is dan altijd welkom.

Wat zegt de ruimte?

Het makkelijkst is misschien om de ruimte te laten bepalen wat voor raamdecoratie je wilt gaan ophangen. Is de ruimte van zichzelf al heel licht, of juist heel donker, dan kun je jouw raamdecoratie daarop aanpassen. Lichte, dunne gordijnen – zoals deze van Stoer Linnen – laten veel licht binnen en zijn daarom een plus in een donkere kamer. Shutters, lamellen, vouw- of rolgordijnen zijn in een donkere kamer weer minder ideaal maar heel handig als de hele dag de zon op het raam hebt staan. Daarnaast kun je kijken naar de vorm van de ruimte. Heb je een relatief smalle ruimte, dan is het handig om gordijnen op te hangen met een horizontaal accent wat de breedte van de ruime benadrukt.

Laat het passen

Kies raamdecoratie uit die ook echt past bij je interieur. Zware overgordijnen met een barokke print vallen uit de toon bij een licht, Scandinavisch interieurdesign, en moderne shutters staan weer minder goed bij een heel klassiek interieur.

Daarnaast is het handig om het gebruiksdoel van de ruimte voor ogen te hebben. In vochtige ruimtes zoals de badkamer, zijn zware, stoffen gordijnen minder geschikt dan bijvoorbeeld lamellen van PVC. In de slaapkamer wil je vooral iets voor je ramen hangen wat voldoende verduisterend is en ook een bepaalde rust geeft zoals Plissegordijnen. In de slaapkamer heb je dus niet aan drukke patronen.

Binnen of buiten?

Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar raamdecoratie hoeft niet altijd binnen te hangen. Er bestaan lamellen en stofferingen die speciaal geschikt zijn voor buiten en je woning optimaal beschermen tegen zonlicht. Dit is ideaal wanneer je grote raampartijen hebt die ook nog eens op het zuiden staan. Met bijvoorbeeld de lamellen van Sunshield voorkom je dat de temperatuur in je kamer te hoog op loopt of dat je voldoende verduistering hebt in de slaapkamer.

Finishing touch

Als laatste kun je ook nog kijken naar je eigen behoeften. Heb je bijvoorbeeld veel behoefte aan privacy, kies dan voor raamdecoratie die gemakkelijk beschermt tegen blikken van buitenaf.

Misschien wil je jouw raamdecoratie wel aanpassen aan je behoefte aan kleur. Elke kleur heeft zelf zijn eigen energie. Rood is opwekkend, geel geeft energie en blauw kan een bepaald gevoel van geborgenheid geven. Het is maar net wat je wilt. Bepaal daarbij of de kleur die je wilt ook past bij de ruimte. Warme kleuren maken de ruimte intiemer en kleiner terwijl koelere kleuren juist een ruimere indruk geven. In een kleine kamer kun je dus beter kiezen voor neutrale, koelere kleuren zoals wit en blauw, terwijl je in een grotere ruimte met een gerust hart wat meer warme tinten toe kunt voegen.

Help!

Kom je er niet uit? Laat je gerust adviseren door de juiste experts op CRINDEL, zoals bijvoorbeeld Van Kan woninginrichting. Zij kunnen jouw de juiste tips geven die passen bij jouw specifieke ruimte.

Wil je meer woontips lezen? Kijk dan gerust even verder bij onze blogs of shop rond bij onze wooninspiratie.

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp