Stappenplan: een kleuradvies voor de woonkamer

Interieur

Het blijft lastig; zelf je eigen woning inrichten en het er dan net zo uit laten ziet zoals op de plaatjes die je gevonden hebt. En het lijkt zo makkelijk; een beetje groen op de muur, grijze stoel in de hoek, her en der wat kaarsen… En toch blijkt het lastiger dan je denkt. Een samenhang creëeren in je woning houdt meer in dan een leuke kleur kiezen met wat accessoires, zeker wanneer je niet als enige het interieur bepaalt, maar je rekening te houden hebt met een partner. In deze blog geven wij je wat tips die je op weg kunnen helpen.

Stap 1: waar werk je mee?

Online ziet het er allemaal zo prachtig uit, de afbeeldingen van prachtige, sfeervolle interieurs. Maar waar je rekening mee moet houden, is dat het interieur waar je naar kijkt, is afgestemd op de ruimte. Een lange ruimte wordt ingericht om knusser aan te voelen, en een kleine ruimte heeft een ruimtelijke look gekregen. Wat wil jij voor jouw woning? Wil je meer lengte of breedte creëren? Wil het gevoel van buiten naar binnen halen? Of wil je juist een zo efficiënt mogelijke inrichting? Schrijf voor jezelf op wat jouw belangrijkste punten zijn en hou deze lijst in je achterhoofd terwijl je verder gaat met het stappenplan.

Stap 2: wat heb je tot je beschikking?

De woning die je hebt gekocht en waar je misschien al in woont, heeft bepaalde eigenschappen. Misschien heeft je woning een erker, of glas-in-lood ramen. Misschien heeft het plafond sierlijsten, of heeft de ruimte kleine of juist grote ramen. Als je kijkt naar waar je zit, wat wil je dan precies meenemen in je nieuwe look? Ben je van plan om de kozijnen mee te schilderen? Ga je een nieuwe vloer leggen? Kun je de sierlijsten laten opknappen indien ze beschadigd zijn? Kortom, naast je lijstje met wensen, maak je nu een lijstje met wat je al hebt, wat goed is en wat je nog aan wilt en kunt pakken.

Stap 3: Kies een sfeer

Het is o zo belangrijk dat je in je hoofd hebt wat voor sfeer je wilt creëren in je woning en het beste daarbij is dat je de sfeer zo veel mogelijk probeert te specificeren. Misschien wil je een landelijke look, maar wil je dan een sober, landelijke stijl of juist een lichte landelijke stijl? Of wanneer je kiest voor een industrieel interieur, ga je dan voor “bakstenen met oud ijzer” industrieel,  dirty chique (combi met barok) of heb je liever een lofstijl? Of misschien wil inspringen op de trends van de afgelopen tijd, zoals een bright bubble interieur. Hoe specifieker jij weet wat je wilt, des te makkelijk wordt het om dat ook te realiseren.

Stap 4: Kies een kleur

Heb je een interieurstijl gekozen? Dan wordt het nu tijd om het kleurenpallet in kaart te brengen. Sommige interieur stijlen hebben al een specifiek kleurenpallet. Zo zul je in een sober, landelijk interieur geen kanarie geel op de muren tegenkomen en ook een vintage look blijft weg van knalharde tinten. Maar sommige interieur stijlen laten wat ruimte over voor eigen invulling. Wanneer je een kleurenpallet samenstelt, schrijf dan niet alleen de basiskleuren op –  zoals bijvoorbeeld wit, bruin en rood – maar specificeer je kleuren, bijvoorbeeld zacht, gebroken wit, gecombineerd met roestbruin en diep, Bordeaux rood. Print staaltjes uit van elke kleur zodat, wanneer je straks in een winkel staat, je nooit hoeft te twijfelen of iets wel de juiste tint heeft.

Kleur en licht

Wanneer je een kleur kiest, is niet alleen de woonstijl belangrijk, maar ook de inval van het licht in jouw ruimte. Heb je grote raampartijen of openslaande deuren op het zuiden, dan kun je gerust voor een donkerdere kleur kiezen voor op de muur. Werk je met een kleine ruimte met een normale of verminderde lichtinval, dan is het het advies om lichte kleuren toe te passen zoals wit of pastel tinten.

Misschien wil je naast een woonstijl ook een bepaald gevoel ervaren in je woonkamer. Dat kan door de kleuren in huis aan te passen aan jou eigen behoefte. Hieronder geven je een klein overzicht van het gevoel wat bepaalde kleuren kunnen brengen:

 • Blauw – Verkoelend en kalmerend, kan ook verdrietig maken
 • Groen – Groen doet denken aan de natuur een geeft rust
 • Geel – Geel geeft opgewekte energie
 • Paars – Spiritualiteit, creativiteit maar ook overdaad
 • Wit – Licht en onschuld, maar ook naïviteit
 • Rood – Passie en liefde, maar ook agressie en onrust
 • Oranje – Innovatie en plezier, maar ook eindeloos uitstellen
 • Grijs – Zakelijk en luxe, maar ook saai en eentonig
 • Roze – Vrouwelijkheid en flirten
 • Bruin – Mannelijkheid, landelijk en ruig
 • Zwart – Kracht en verfijning, maar ook rouw

Je ziet, elke kleur heeft zijn kracht maar ook zijn nadelen. Zorg er daarom dat je bepaalde kleuren goed in balans houdt. Gebruik je veel (donker) blauw, wissel deze kleur dan af met oranje, witte, gele of groene tinten voor balans.

Stap 5: Maak een moodboard

Het moodboard van jouw toekomstige woonkamer is eigenlijk de plek waarop alles samenkomt. Op een moodboard kun je een plattegrond plaatsen met de meubelen die je graag wilt, aangevuld met afbeeldingen van bepaalde sferen, kleuren of producten die jij graag zou willen realiseren of gebruiken. Het moodboard vormt de leidraad voor je inrichting en voor het kleurgebruik in huis. Maak een moodboard op CRINDEL door er een aan te maken in je eigen account of kijk bij de moodboards gemaakt door onze stylistes om wat sfeer te proeven.

Succes!

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp