Maak kennis met de loft stijl

Interieur

Interieurland is rijk aan veel verschillende woonstijlen. Van industrieel tot bohemian of steampunk, er is voldoende inspiratie te vinden met voor elk wat wils. Vandaag hebben we voor jou een blog over een woonstijl die je wat minder vaak tegenkomt, de loft stijl. We vertellen je over de herkomst van deze bijzondere stijl, hoe het eruit ziet en geven je wat simpele trucjes om deze stijl gemakkelijk te creëren in je eigen woning. Dus, koffietje erbij en lees even lekker mee.

New York Unique

Loft is het engelse woord voor zolder of bovenruimte. Echter waren dat geen benauwde, lage  zoldertjes met een vlizotrap, zoals Nederlandse huizen die rijk zijn. De zolders van het New Yorkse Manhattan waren vaak grote, kale ruimtes met hoge plafonds en grote raampartijen. Ze hadden geen aparte kamertjes maar besloegen één, grote ruimte. Deze Amerikaanse zolders werden van oudsher gebruikt als opslagruimte of als werkruimte voor verschillende ambachten. Maar met de stijgende huurprijzen in New York verhuisde veel van de kleine bedrijfjes die op de zoldertjes zaten noodgedwongen naar de buitenwijken. Omdat de zolders niet heel erg populair waren bij de New Yorkers en er vaak lagere huurprijzen werden gevraagd in vergelijking met gewone appartementen, waren het vooral de artiesten die in eerste instantie hun intrek namen. Echter namen de loft ruimtes snel toe in populariteit en maakte de artiesten plaats voor rijkere bewoners zoals advocaten en financiers. Al deze invloeden hebben een woonstijl gecreëerd die is als geen ander. Een combinatie van werkijver, creativiteit en luxe.

Hoe ziet de loft stijl eruit?

De vorige paragraaf heeft als iets weggeven van de loft stijl. Het gaat om grote, open ruimtes waarbij de verschillende woonfuncties niet van elkaar gescheiden worden door muren. In plaats van muren, wordt de keuken bijvoorbeeld onderscheiden van de woonkamer door een andere vloer, door andere kleuren, door glas of (gordijn)stof of door slim geplaatst meubilair, zoals bijvoorbeeld room-deviders of kasten. Daarnaast blijven oude elementen bewaard. Oude, bakstenen muren die nog stammen uit een industrieel verleden mogen getoond worden, samen met de oude, houten vloer en grote, glazen raampartijen. De loft stijl onderscheidt zich van de industriële stijl doordat buizen en bedrading wel weggewerkt zijn. Daarnaast kent de loft stijl een lichter kleurenpallet in vergelijking met de industriële woonstijl. Dat kleurenpallet wordt vaak aangevuld met vrolijke, creative en boho-achtige elementen, zoals kussens met haakwerk, kleurrijke tapijten, felgekleurde meubelstukken, bijzondere lampen of uitbundige kunst.

De loft stijl voor jou

Betrek je een nieuwe woning? Of ga je je huis een make-over geven en wil je de loft stijl toepassen in jouw huis, met wat simpele tips and tricks ben je er zo. Zorg ten eerste voor zoveel mogelijk ‘open space’. Haal wanden weg die niet dragend zijn en verder geen functie hebben, zodat er een ruimte ontstaat die open is en kan ‘ademen’. Ga voor een oude, robuuste vloer van hout – zoals deze robuuste, eiken vloer van Martijn de Wit Vloeren – en zorg ervoor dat de ruimte opgeruimd is. Ga voor een licht kleuren pallet wat mooi contrasteert met een zichtbare, stenen muur. Heb je geen echte stenen muur? Geen paniek. Wall of Steen heeft voor je de ideale oplossing met deze niet-van-echt-te-onderscheiden wandbekleding. Kies voor meubilair met ouderwets of vintage tintje, zoals oude reiskoffers, grote banken of kastjes van kersenhout. Wissel dat af met frisse elementen zoals een kleurrijke bos bloemen – de Flower Family heeft daarvoor een prachtige oplossing zodat je nooit zonder zit – kussens met vrolijke motieven, of een gekleurd tapijt. Speel met het interieur, voeg verschillende elementen toe en ga voor een uitstraling die zowel uniek is als rust uitstraalt. 

Don’t do it yourself

Heb je hulp nodig? Onze stylistes en interieur designers kunnen je ongetwijfeld helpen met al je vragen. Je vindt ze onder ‘Interieur Design’ bij wooninspiratie.  Of ben je nieuwsgierig naar andere woonstijlen? Lees dan gerust verder bij onze tips.

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp