De ultieme slaapervaring

Interieur

Een goede nacht slaap doet vaak wonderen. Wanneer we goed en diep slapen, komen er biologische processen op gang die ons helpen en helen. Omdat goede slaap zo belangrijk voor ons is, is het niet voor niets dat het bed het meest bestudeerde meubelstuk is in onze woning. Er zijn namelijk genoeg factoren die in de weg kunnen staan tussen jou en een welverdiende nachtrust, zoals een slechte kwaliteit van de materialen van je matras.

Waarom is goed slapen nou precies zo belangrijk, en hoe hebben de materialen van jouw matras invloed op jouw slaap? In deze blog leggen we het je allemaal haarfijn uit.

Hoe ziet de menselijke slaapcyclus eruit?

Ons lichaam kent een cyclus van 24 uur, waarin activiteit en slapen elkaar afwisselen. Dit wordt ook wel het circadiaan ritme genoemd. Wanneer we slapen, komen we terecht in een walhalla van helende hormonen die ons helpen om de stress en de afvalstoffen van de dag weer af te breken en op te ruimen. Een voorbeeld van één van die stoffen is cytokine, die het lichaam helpt om infecties tegen te gaan en ons immuunsysteem te boosten.

De nadelen van een verstoorde slaap

Wanneer we niet genoeg slapen, verandert de activiteit in onze hersenen. Bij slaapgebrek hebben we meer moeite met het opslaan van nieuwe informatie en gaat ons beoordelingsvermogen achteruit.

Wanneer dit lange tijd aanhoudt, spreken we van een verstoord slaappatroon. Op dat moment lukt het jouw lijf dus niet om zichzelf weer te helen en je immuunsysteem op peil te houden. Om die reden wordt een langdurig slaapgebrek door verschillende onderzoeken in verband gebracht met ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten, overgewicht en een hoge bloeddruk. Een goede nachtrust is dus absoluut geen overbodige luxe!

De bedden queste

Om slaapgebrek te voorkomen, moet je bij het zoeken naar een kwaliteitsbed rekening houden met de factoren die je slaap kunnen verstoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bacteriën en schimmels, huisstofmijt, een slechte ligcomfort of een slechte ventilatie.

Om deze mogelijke verstoringen te slim af te zijn, is het goed om een kritische blik te werpen op de materialen waar jouw matras van gemaakt is. Welke materialen zijn voor jou geschikt om op te slapen en welke materialen kun je beter vermijden? Hoewel dit voor iedereen persoonlijk is, geven we je graag enkele gedachten om rekening mee te houden.

Welk materiaal kun je het beste vermijden?

Materialen die je het beste kunt mijden in een matras zijn vaak de synthetische stoffen. Deze zijn verre van ideaal om in je slaapkamer te gebruiken. Ze hebben een grotere milieubelasting dan natuurlijke stoffen en kunnen vaak leiden tot huidirritaties. Dit komt omdat ze slecht vochtregulerend zijn.

Een synthetische vulling van een matras trekt ook meer huisstofmijt aan dan andere vullingen, omdat huisstofmijten de voorkeur geven aan een vochtige en broeierige leefomgeving. Om die reden worden er soms chemicaliën of nanodeeltjes toegevoegd aan matrassen, in de hoop kleine kruipers en bacteriën te lijf te gaan. Het is belangrijk om met chemicaliën geïmpregneerde matrassen te vermijden, zeker wanneer ze bestemd zijn voor baby’s en kleine kinderen.

Welke materialen dragen dan bij aan een ultieme slaapervaring?

Katoen

Katoen is een goede, ventilerende stof en wordt vaak gebruikt voor de buitenste laag van een matras. Katoen voelt koel aan, is zacht en heeft een groot ademend vermogen. En dat is niet alleen prettig voor je longen, maar ook je huid.

Wol

Ook wol is een stof die erg goed te verweven is in een matras. Wol houdt warm, maar kan ook verkoelend zijn. Daarnaast geeft wol een mens van oudsher al een beschermd en geborgen gevoel. Wol is vlam- en waterbestendig, heeft uitstekende antistatische eigenschappen en is elastisch en veerkrachtig.

Vlas

Vlas is een uitermate geschikte stof om toe te passen als materiaal in een matras. Vlas is erg sterk in het afwenden van statische elektriciteit waardoor je minder last zult hebben van het gevoel van ‘onder spanning staan’. Daarnaast dempt vlas trillingen en geluid wat bijdraagt aan een nog comfortabelere nachtrust.

Paardenhaar

Een materiaalsoort die misschien een beetje in de vergetelheid is geraakt door de opkomst van nieuwe synthetische stoffen, is paardenhaar. Wanneer het gaat om ventilatie, is paardenhaar de absolute meester onder de stoffen. Paardenhaar krult, veert en kroest waardoor er een luchtige structuur ontstaat die jou niet alleen optimaal ondersteunt, maar die er ook nog eens voor zorgt dat er frisse lucht door je bed stroomt. Paardenhaar is organisch materiaal met natuurlijke antibacteriële, antischimmel- en antimijt eigenschappen die bijdragen aan een gezonde en hygiënische slaapomgeving.

Meer weten?

Naast het materiaal waar jouw matras van is gemaakt, spelen er natuurlijk meer factoren mee bij een goede nachtrust. Denk hierbij o.a. aan de stevigheid van je matras en de grootte ervan.

Wil je nog meer te weten komen over de ultieme slaapervaring? Breng dan eens een bezoekje aan de website van Hästens. Daar kun je meer informatie vinden over de samenstelling van matrassen en hoe Hästens bijdraagt aan de ultieme slaapervaring.

Menu