Een tuin in je woonkamer? Zo doe je dat!

Interieur

Wist je dat de bevolkingsdichtheid in Nederland 488 mensen per vierkante kilometer is? En dat er een verdubbeling plaatsvond tussen 1900 en 1950? Oké, het is een stuk lager dan de meest dichtbevolkte plek op de wereld – dat is Hong Kong met 690 mensen per vierkante kilometer. Toch zitten we in Nederland een stuk dichter op elkaar gedrukt dan onze oosterburen Duitsland, dat 236 mensen per vierkante kilometer heeft. Wat in ieder geval vaststaat, is dat er meer en meer mensen op de wereld komen die dichter en dichter op elkaar gaan wonen. De 21ste eeuw wordt de eeuw van de stad.

Het lijkt dat deze trek naar de stad ten kosten gaat van onze behoefte aan natuur. Vele van ons voelen een verbinding met de natuur en brengen graag tijd door in een bos, park of strandgebied. Over deze verbinding met de natuur hebben al veel schrijvers boeken geschreven, zoals Edward Wilson’s “Biophilia” wat de liefde voor het leven en levende systemen beschrijft. “With People in Mind: Design and Management of Everyday Nature”, geschreven door Rachel en Stephen Kaplans, beschrijft hoe bijvoorbeeld parken, tuinen en landschappen zo ingericht kunnen worden dat mensen zich er thuis voelen. Ook ziekenhuizen probeer meer natuur naar binnen te halen omdat uit onderzoek is gebleken dat zicht op natuur of verbinding voelen met de natuur, onze stress reduceert en genezing doet toenemen.

Nu we zo dicht op elkaar leven is het bijna onontkoombaar dat we de plekken waar we wonen groener willen zien. Er zijn veel mogelijke oplossingen om groen te introduceren in ons stadse leven, maar onze ruimte is beperkt. Daarom is het nu helemaal ‘hot’ om planten op en langs gebouwen en muren te laten groeien. Hoewel we in steden nog steeds meer beton zien dan groen, zien we nu wel steeds vaker mos en klimplanten opduiken.

IMG_20180521_102842_661

Volgens het Trend Report 2017 wordt deze trend ook naar binnen mee toegenomen. Het rapport verwijst naar ‘indoor gardening’ – dat zoveel betekent als de tuin naar binnen halen. Dit kan in de vorm van kruidenplantjes in de keuken, of vetplanten en andere grote palm planten in de woonkamer.  Er is vooral voordeel te vinden wanneer men groen toepast in het kantoor. Groene muren kunnen namelijk veel positieve effecten hebben. Zo kunnen groene muren geluid dempen, een relaxte en kalme sfeer creëren en de luchtkwaliteit verbeteren.

Jammer genoeg kost het tijd en energie om een zogenaamde tuin in het kantoor of je woonkamer te hebben. Veel van ons zien onze planten na enkele maanden sneuvelen. Daarom zijn wij met planten en mos schilderijen gekomen die geen extra inspanning kosten. De planten- en mosschilderijen van Draumr vergen geen inspanning en kosten niets extra. Zo kun je zonder inspanning een tuin in de woonkamer hebben. dat is genieten toch?

Richard Fenton
Draumr

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp