Zo benut je een kleine slaapkamer optimaal

Interieur

Niet iedereen heeft de luxe van royale slaapkamer met een flink aantal vierkante meters. Vooral in oude, onverbouwde woningen en in studentenkamers moeten de bewoners het doen met een beperkte ruimte. Maar hoe benut je die ruimte nou het beste? Wat kun je doen om je kamer groter te laten ogen? En hoe voorkom je dat een kleine slaapkamer al snel een rommetje wordt? We leggen het je allemaal uit in deze nieuwe blog. 

Less is more

Vooral voor kleine ruimtes waar je een hoop spullen hebt, is het belangrijk dat alles overzichtelijk en opgeruimd blijft. Tenslotte oogt een rommelige kamer veel kleiner dan een opgeruimde kamer. Opbergruimtes zijn op vrijwel elke plek te creëren. Denk aan lades onder een bed, wandplanken boven je bureau, of een alkoof in de muur. Op die manier heb je altijd ruimte voor je spullen zonder dat ze rondslingeren. 

Kleuren en vergezichten

Tegenwoordig heb je erg mooi behang van uitgestrekte landschappen of bossen. Wanneer je dit op één van de muren in je slaapkamer toepast, oogt de ruimte direct dieper dan hij is. Grote spiegels hebben dit effect ook, maar niet iedereen is even gecharmeerd van een grote spiegel in de slaapkamer. Gebruikt verder lichte, neutrale kleuren voor een ruimtelijk effect. Wanneer je donkere of felle kleuren gebruikt, kan het al snel lijken alsof de muren op je af komen. 

Up, up and away

Leg de focus in jouw slaapkamer vooral op het verticale vlak. Met andere woorden, zet je spullen niet zozeer naast elkaar, maar liever boven elkaar. Dit kun je bereiken door bijvoorbeeld zwevende muurplanken te plaatsen, of door te slapen in een hoogslaper met daaronder voldoende ruimte voor andere dingen. Schoenenkasten zijn erg handig om je schoenen in op te bergen zonder teveel ruimte kwijt te zijn of wat dacht je van hangkastjes boven je bureau?

Gebruik de muren

Een logge kledingkast in je slaapkamer is al snel vullend en overheersend. Als je echt al je kleding uit het zicht wilt hebben, kies dan in ieder geval voor een kast die licht, smal en hoog is. Op die manier vraagt hij zo min mogelijk de aandacht. Met wandplakken kun je jouw muren van beneden tot boven vullen met spullen. Een mooie ladder helpt je om zelfs het bovenste stukje van jouw muur te benutten. 

Kledingrekken overal

Heb je niet zoveel moeite met het uitstallen van jouw kleding en vind je het juist een kans bij uitstek om die mooie garderobe van je laten zien? Dan zijn kledingrekken jouw vriend. Kledingrekken kun je vrijwel overal plaatsen, zowel hoog als laag. Wanneer je er steeds voor zorgt dat je alles netjes ophangt, kan het ook nog eens heel gezellig en kleurrijk staan. 

Werk met gordijnen

Misschien wil je tijdens de nachtelijke uren niet geconfronteerd worden met je bureau vol met spullen. Of misschien wil je een lekker hoekje creëren voor jezelf in een toch al kleine ruimte. Werk dan met gordijnen. Op die manier kun je jouw bed afschermen van de rest van kamer en heb je een kleine oase van rust helemaal voor jezelf. Zie het als een soort bedstee van stof. 

Opklapmeubelen

Als jouw budget het toelaat, dan zijn opklapbare meubelen natuurlijk de manier bij uitstek om je kleine slaapkamer optimaal te gebruiken. Jouw bed wordt in een mum van tijd een kastruimte of een zitbank en je bureau klap je zo weg om weer ruimte te maken voor iets anders. Zelfs je eettafel, stoelen en zithoek kun je in opklapbare varianten kopen waardoor je elke ruimte in een mum van tijd omtovert tot iets anders. 

Wil je meer meubelinspiratie opdoen? Kijk dan even bij de projecten van onze specialisten. Zij hebben voor elke ruimte een geschikte oplossing. 

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp