Zo maak je jouw woning slim

Interieur

Stel je een grauwe winterse dag voor waarop je jouw laptop dichtklapt en je in de auto stapt op weg naar huis na een lange, koude werkdag. Hoe fijn is het dan om thuis te komen in een verlichte woningen waar de thermostaat al op een comfortabele 21 graden staat? Je huis slim maken, het kan wanneer de juiste domotica toepast. Hoe doe je dat en wat kun je er precies mee? Dat leggen we je in deze blog precies uit. 

Domotica

Domotica is een verzamelnaam voor alle besturingssystemen waarmee jij jouw huis vanaf een afstand kunt bedienen of waarmee je de apparaten in je woning naar eigen wens kunt instellen. Nooit meer door huis lopen om alle lichten uit te doen, geen zorgen om de thermostaat die je vergeten bent laag te zetten en je niet meer druk hoeven maken of je puber de tv wel echt uit heeft gezet, het is de rust die een goed domotica systeem je geeft en vaak ook nog met één druk op de knop!

Een domotica systeem is niet alleen ontzettend handig, het is ook nog eens veilig en kostenbesparend. Je verlichting staat immers nooit meer onnodig aan en hetzelfde geldt voor je verwarming. Is er thuis brand? Dan kun je met behulp van domotica regelen dat AL je rookmelders afgaan in plaats van één of dat je een bericht krijgt wanneer jij van huis bent. Of wat dacht je van die camera met luidspreker en microfoon die je bij je voordeur kunt hangen? Dan kun je die rare snuiter die door je voorruit gluurt direct even aanspreken wanneer jij onder el sol ligt aan de Spaanse kust. Kortom, een goed domotica systeem kan je een hoop opleveren, niet alleen financieel maar ook qua gemoedsrust. 

Klinkt ingewikkeld?

Alles wat je nodig hebt om jouw woning van een goed domotica systeem te voorzien, is WiFi. Tja, en natuurlijk de juiste besturingssystemen. Je hoeft verder niets te verbouwen, er hoeven geen ingewikkelde apparaten geplaatst te worden, of ingrijpende systemen. Enkel een draadloze internetverbinding, een handige app op je telefoon en slimme apparaten die met je app kunnen communiceren. Een kind kan de was doen. 

Er bestaat inmiddels een hele waslijst aan verschillende domotica systemen op de markt, uitlopend van goedkope, simpele opties, tot dure, geavanceerde systemen waarbij er automatisch koffie wordt gezet op het moment dat jij met je auto de oprit op rijdt. Hoe weet je dus wat je moet kiezen? Om je een weg te banen in de bush van domotica is het misschien handig om eerst een lijst met criteria op te stellen, bijvoorbeeld:

  • Wat wil je precies op afstand kunnen bedienen of geautomatiseerd hebben?
  • Wat voor verbinding wil je? Geheel op WiFi of deels bedraad?
  • Wat is je budget?
  • Hoe handig ben je met de installatie van domotica en de besturing ervan?
  • Kun je het zelf installeren of maak je gebruik van een expert?

Ask a Pro

Het raadplegen van een professional kan natuurlijk nooit kwaad. Zeker wanneer je nog niet veel kaas gegeten hebt van domotica is het raadzaam om je goed te laten adviseren. Een professional kan je niet alleen van goede raad voorzien maar je ook helpen met de installatie. Ook bestaan er genoeg forums waarop je jouw vragen kunt stellen en tips en ideeën op kunt doen. 

Wil je nog meer tips en ideeën opdoen op het gebied van wooninspiratie? Op Crindel vind je alles wat je hartje begeert. 

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp