De meerwaarde van een Feng Shui ingerichte woonkamer

Interieur
Feng Shui inrichten woning

De woonkamer is een belangrijke ruimte in je woning. Daar ontvang je visite, relax je samen met je gezin, ontstaan gesprekken en discussies en worden verjaardagen en andere feestjes gevierd. Kortom, de woonkamer is de plek in huis waar je andere mensen ontmoet. Een Feng Shui ingerichte woonkamer zorgt voor balans in jouw sociale leven!

Metafoor van de woonkamer.

In de Feng Shui is de huiskamer een metafoor voor het aangaan van verbindingen, voor netwerken, voor onderdeel zijn van een club of groep, voor je familie en je roots, daar waar je vandaan komt en welke plaats je inneemt in het grotere geheel. Beeldend zou je een boom kunnen voorstellen, stevig geworteld met een dikke stam. Vanuit die stam groeien allemaal takken, die zich weer vertakken in dunnere takken, die zich weer vertakken in kleine twijgjes. Het lijkt een ongeorganiseerd zooitje, maar er zit wel zeker een ritme in.

Het roept bij mij het beeld op van een grote Italiaanse familie. Iedereen kwebbelt door elkaar, soms ontstaan er verhitte discussies. Ruzies kunnen weer goedgemaakt worden, want familie zet je niet zomaar opzij. Familieleden voelen zich niet meer of minder dan de ander, maar juist gelijkwaardig. Het is chaotisch en rommelig, dat mag ook. Kinderen, kleinkinderen, iedereen voelt zich welkom, gezien en gehoord. Hier kun je jouw prille en kwetsbare ideeën kenbaar maken waarbij je ervaart wat de omgeving van jouw gedachten vindt.

Jouw roots bepaald voor een deel je leven en vormt je tot wie je bent. Veel persoonlijke problemen, relatieproblemen en levensvragen vinden hun wortels in de plek die we in onze familie innemen. Positieve en negatieve overtuigingen, mens- en wereldbeelden, waarden en normen kunnen we gereflecteerd zien in onze relaties. Alle verbindingen die we met anderen aangaan projecteren onze innerlijke waarheid. Het is interessant om eens een onderzoekje te doen naar je vriendschappen en wat deze voor jou betekenen. En deze innerlijke waarheid laat zichzelf behalve in jouw sociale netwerk ook zien in je woning.

Hoe zie je jouw innerlijke waarheid terug in je zitkamer?

De manier waarop je jouw zithoek hebt ingericht kan bovenstaande metafoor voor jou zichtbaar maken. Voelt je woonkamer voor jou in balans en ervaar je geen problemen met je sociale netwerk en met je familie, dan hoef je niets te veranderen. Het kan ook zijn dat je opmerkt dat er ergens iets schuurt. Dan kun je jouw woonkamer eens door ‘andere’ ogen bekijken.

Begin met rustig zitten en schrijf op wat er allemaal aanwezig is in je zithoek. Is het naar je zin, voelt het goed? Staan er objecten waar je jezelf aan irriteert, of waar je letterlijk over struikelt? Wat heb je allemaal aangeschaft omdat anderen het hip vonden? Is het te rommelig naar je zin? Wie veroorzaakt rommel bij jou? Heeft die persoon wel voldoende respect voor jouw wensen? Is je woonkamer tot in de puntjes verzorgd waardoor er te veel controle is en te weinig ruimte om te bewegen? Is er zitplaats voor alle gezinsleden en is er ruimte voor gelijkwaardigheid? Wat zou je anders willen? Zo maar wat vragen waar je over kunt filosoferen. Ongetwijfeld komen er bij jou andere vragen en associaties naar boven, heel goed, luister daarnaar!

Kom je er niet uit, of wil je meer weten hoe je jouw woonkamer kunt optimaliseren, dan denk ik graag met je mee. 

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp