De ideale kleur voor in je (thuis)kantoor

Kantoor

Ben je op zoek naar een make-over voor je kantoor, dan kun je met een frisse kleur al een hele hoop bereiken. Maar, welke kleuren kun je nu het beste toepassen en waar? Hoe zorg je dat het een mooi geheel blijft en geen bonte verzameling van tinten. En, last but not least, oogt het nog wel professioneel?

De ideale kleur

Bestaat niet. Ja, dat lees je goed, er is niet één perfecte kleur die bij iedereen past en precies het juiste in jou of je collega’s naar boven haalt. Kleur is heel persoonlijk. We kunnen in zijn algemeenheid iets over kleuren zeggen, maar één enkele kleur die ideaal is voor in je kantoor, bestaat gewoon niet. En misschien is dat maar goed ook, want soms ik het ook gewoon leuk om met kleur te spelen en de boel weer eens op te frissen met een nieuwe look.

Welke kleur doet wat?

Vanuit de kleurenpsychologie bekeken, brengen kleuren bepaalde gevoelens in ons naar boven. Op die manier bekeken, zou je de productiviteit, creativiteit of saamhorigheid van je kantoormedewerkers kunnen verhogen. Welke kleur doet precies wat?

Blauw

Blauw staat voor veiligheid, vertrouwdheid en rust. Een harde, blauwe kleur kan helpen om de concentratie te vergroten. Een zacht blauwe kleur daarentegen, stelt mensen op hun gemak en kalmeert. Vandaar dat je de kleur blauw ook bij de politie terugvindt. Het wekt vertrouwen op en vergroot de focus.

Paars

Paars staat symbool voor onze intuïtie. Wil je out-of-the-box denken, dan kan de kleur paars je daarbij helpen. Paars zou een goede kleur zijn voor in bijvoorbeeld het kantoor van een detective of in een vergaderruimte tijdens een brainstorm sessie.

Rood

De kleur rood prikkelt en stimuleert ons. Het stimuleert ons zelfs zoveel dat je bloedsomloop en je hartslag omhoog gaan. Omdat rood zo’n heftige kleur is, kun je het beter terug laten komen in de details. Heb je een job waarbij je een flinke scheut adrenaline kan gebruiken, bijvoorbeeld met onderhandelen, dan is rood een perfecte kleur om in kantoor te hebben. Rood kun je ook op een hele subtiele wijze aanbrengen, bijvoorbeeld in kussens of in een bakstenen muur van Wall of Steen. Staat het nog gelijk stoer ook.

Geel

Geel is nog zo’n prikkelende kleur die je beter niet overal kunt laten terugkomen, tenzij je een hele zachte tint hebt. Toch kan de kleur geel heel behulpzaam zijn en onze gemoedstoestand een boost geven. Geel maakt ons creatiever en energieker waardoor geel een prima kleur is om terug te laten komen in kantoorruimtes waar op creatieve wijze gewerkt wordt. Kijk bijvoorbeeld eens bij het project van Pure & Original waar je een ideale kleur geel kunt vinden voor op kantoor.

Oranje

Zelfverzekerd en vriendelijk, dat zijn de gemoedstoestand die oranje bij ons oproept. Het is een positieve kleur die ons energie geeft en lekker aan de slag laat gaan. Ideaal voor kantoren waar hard en klantgericht gewerkt moet worden.

Groen

Groen werkt rustgevend en ontspannend. Groen laadt een vermoeide geest weer op. Wanneer je werk verricht waar een hoge mate van stress of spanning bij komt kijken – bijvoorbeeld bij mediation – is groen een ideale kleur voor op de muur.

De onbonte kleuren

Zwart, wit en grijs zijn eigenlijk geen kleuren en daarom worden ze ook al onbonte kleuren genoemd. Vaak worden deze ‘kleuren’ geassocieerd met professionaliteit, reinheid of zakelijkheid. Wanneer je een super luxe kantoor hebt waar je veel goed betalende klanten ontvangt, dan zijn zwart, wit en grijs goede kleuren om mee te werken. Breng her en der wel wat kleur toe zodat het geheel niet te grauw en steriel wordt.

One wall says it all

Je kunt de kleuren in je (thuis)kantoor op verschillende manieren toepassen. Zo kun je een muur verven in een bepaalde kleur, het op speciale wijze aanbrengen op wanden – bijvoorbeeld door middel van colour blocking – of je kunt kleur terug laten komen in details zoals kussens, kantoorartikelen, kunst enzovoort. Wil je voor sobere kleuren gaan maar voorkomen dat het te saai wordt, kies dan voor een mooi behang met patroon, bijvoorbeeld van MuurMooi om een speciale uitstraling te krijgen.

Wil je nog meer leuke blogs lezen, kijk bij onze tips voor meer woonplezier. Ook bij wooninspiratie kun je naar hartelust shoppen voor het ideale artikel bij jou op kantoor.

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp