Sfeervolle kantoorverlichting: ideeën en inspiratie

Kantoor

Om goed te kunnen werken op kantoor is een goede verlichting belangrijk. Niet alleen zodat je goed ziet wat je doet, maar ook omdat licht een bepaald effect op ons heeft. Het beïnvloedt onze stemming, onze alertheid en ons energie niveau. Vandaar dat we vandaag even iets dieper in dit onderwerp duiken.

Verlichting en stemming

Wanneer we op zoek gaan naar verlichting, kijken we vaak naar de kleurtemperatuur. Deze wordt aangegeven in Kelvin. Hoe lager de Kelvin, hoe warmer de kleurtemperatuur en hoe hoger het cijfer van Kelvin des te kouder de kleurtemperatuur op ons overkomt. Om een idee te geven: 1000 Kelvin heeft dezelfde kleurtemperatuur als bijvoorbeeld kaarslicht en 10.000 Kelvin staat gelijk aan fel zonlicht.

Op de meeste kantoren wil je het daglicht nabootsen. Bij daglicht zijn wij als mensen name van nature het meest energiek. Wanneer je verlichting toepast van 5500 Kelvin, kom je het dichtst in de buurt van de kleurtemperatuur van daglicht. In de meeste kantoren met TL-verlichting is de kleurtemperatuur tussen de 5500 en 6000 Kelvin. Prima om alert bij te blijven, maar alles behalve sfeervol. Wanneer je daarnaast een beetje gevoelig bent voor licht, kan 6000 Kelvin ook nog eens ontzettend storend zijn.

De ideale verlichting voor op kantoor

Voor een prima licht om goed bij te kunnen werken zonder dat je wegbrandt onder de TL-verlichting, is 3000 Kelvin prima. Alles daaronder maakt de sfeer misschien iets té gezellig. Verder is het van belang om ook de Lux waarde van een lamp in de gaten te houden. Lux geeft de lichthoeveelheid aan en is afhankelijk van het aantal Lumen – de lichthoeveelheid – per vierkante meter. M.a.w. Lumen geeft aan hoeveel lichtopbrengst er van de lichtbron afkomt in alle richtingen, en lux geeft de lichtopbrengst aan die daadwerkelijk op de grond terecht komt. Welke Lux-waardes lampen op kantoor moeten hebben, is vastgelegd in onze Europese NEN-normen.

Voor je thuiskantoor is dit misschien allemaal niet zo van belang, alhoewel… Wanneer je veel vanuit huis werkt, kan het aan te raden zijn dit eens goed te onderzoeken om je productiviteit te vergroten.

Sfeervolle verlichting

De echte, ouderwetse TL-buizen op kantoor, zijn gelukkig verleden tijd. Steeds meer zie je sfeervolle designlampen hangen die je kantoor ruimte een meer geborgen en ontspannende sfeer geven. Wil je persé een flink aantal Kelvin in je kantoor – omdat je bijvoorbeeld geen enkel natuurlijk daglicht hebt – dan kun je de koude sfeer van dit licht iets ondervangen door gebruik te maken van sfeervolle lampen. Dit kun je doen door een mooie hanglamp op te hangen, of door je staande lampen te plaatsen op strategische plekken.

Voor welke lampen kies je?

Een goede plafondlamp is vrijwel altijd een must. Licht van boven heeft de capaciteit om meer zaken te verlichten in vergelijking met licht van opzij of licht van onder. Maar dat betekent niet dat het een goede tactiek is om een complete zon boven je bureau te hangen. Buiten dat dit veel te fel is natuurlijk, kan licht van boven ook schaduw werpen op bepaalde stukken in kantoor. Die ene donkere hoek naast de kast kan bijvoorbeeld prima verlicht worden door een mooie staande lamp. Of misschien ben je zelf wel de reden voor schaduw op je bureau, omdat de lichtbron vanaf het plafond net achter je hangt. In dat geval is een bureau of tafellamp meer dan geschikt. Met een bureaulamp kun je vaak heel gericht schijnen op een bepaald vlak. Dit is ideaal bij creatieve beroepen waarbij je goed moet zien wat je doet. Een tafellamp verspreidt het licht wat meer waardoor je beter donkere stukken in kantoor op kunt lichten.

Add some fun

Designlampen kunnen absoluut prachtig zijn, maar misschien wil je het allemaal helemaal niet zo serieus hebben. Een vrolijke noot in kantoor kan weer energie geven. Door een grappige plafond lamp op te hangen of een zen tafellampje maak je de sfeer niet alleen qua Lumen lichter, ook voelt de stemming wat lichter aan.

Wat verder natuurlijk helpt om jouw ideale kantoor te realiseren, is door te kijken naar het kleurgebruik en door te letten op de inrichting.

Veel succes!

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp