Tips voor luchtzuiverende planten op kantoor

Kantoor

Een loopneus, barstende hoofdpijn en geïrriteerde ogen. Dat zijn dat gevolgen van het doorbrengen van je dagen in een kantoorgebouw, ook wel kantoorziekte genoemd. Of we nu in ons thuiskantoor zitten of  weer naar ons werk afreizen, veel mensen hebben moeite met het maken van lange dagen op de zaak, zeker wanneer de luchtkwaliteit niet top is. Groen in je (thuis)kantoor is helaas nog steeds niet heel gebruikelijk, terwijl dit wel bij kan dragen aan de productiviteit en gezondheid van jezelf en je werknemers. 

Hoe maak je jouw kantoordagen kleurrijker en gezonder? In deze blog lees je alles over luchtzuiverende groene vriendjes. 

Wat doet een plant? 

Planten op kantoor, is dat nou echt zo belangrijk? Ja! Je zult snel merken dat je vrolijker bent, beter in je vel zit en minder stress ervaart. Daarnaast verbeteren ze je creativiteit en zorgen ze voor een verhoogde productiviteit. Vanuit de Ecopsychologie wordt dit verklaard door te stellen dat planten een rustgevende werking hebben. En als je relaxt en gezond bent, komt er ook in je hoofd meer ruimte vrij voor nieuwe ideeën. Daarnaast zorgen planten ervoor dat oogirritaties, ademhalingsproblemen, hoofdpijn, longaandoeningen en zelfs astmatische klachten afnemen doordat ze co2 omzetten in frisse zuurstof. 

Welke planten haal je in huis?

En met huis bedoelen we natuurlijk kantoor! Want welke planten hebben nou het meeste een positieve werking op je creativiteit, productiviteit en jouw concentratie? Wij zetten ze op een rijtje.

  1. De Areca palm 

Deze plant, ook wel de Goudpalm genoemd, is een van de meest sterke luchtzuiverende planten die er bestaat. Deze plant kan erg groot worden en staat daarom mooi in een ontvangstruimte of hal. Qua verzorging heeft deze plant wel enige aandacht nodig. Zo heeft hij veel water nodig, moet hij om de twee jaar verpot worden en houd hij van veel licht (geen direct zonlicht). 

  1. De Sansevieria 

De Sansevieria is niet veeleisend. Zo heeft deze wat kleinere, maar hoge plant zeer weinig water nodig en hoeft deze niet vaak verpot te worden. Het zuiveren van de lucht doet de Sansevieria voornamelijk ’s nachts. Voor een optimale luchtzuivering heb je er wel wat meer van nodig. Zet daarom meerdere planten in een lange plantenbak voor die maximale luchtzuivering. 

  1. Dracaena 

Van de drakenbloedboom zijn veel verschillende varianten met allemaal een sterke luchtzuiverende werking. Deze mooie plant met hoge stam en lange dunne bladeren is gemakkelijk te onderhouden. Je kunt deze plant vrijwel op iedere plek in je kantoor plaatsen. 

  1. De Nephrolepis 

Deze krulvarens groeien weelderig en gaan vele jaren mee. Ze vragen enige ruimte, maar weinig zorg. De plant is zelfs bestand tegen de droge lucht van centrale verwarming. Daarnaast gedijt hij zelfs in donkere hoeken. Naast dat deze plant de lucht zuivert houdt hij ook de luchtvochtigheid op peil, wat wil je nog meer?

  1. De lepelplant

De lepelplant heeft zijn naam te danken aan zijn witte bloemen die op kleine lepeltjes lijken. Deze sierlijke plant is zeer gemakkelijk te onderhouden door het weinige licht wat hij nodig heeft. De plant produceert niet alleen veel zuurstof, maar haalt ook veel schadelijke stoffen uit de lucht zoals aan benzeen en formaldehyde. 

  1. De rubberplant 

Een van de beste luchtzuiverende planten is de Ficus robusta, ook wel rubberplant genoemd. Deze plant komt oorspronkelijk voor in de droge gebieden van Zuid-Amerika. De rubberplant kan goed voor zichzelf zorgen en heeft daarom weinig water en overige verzorging nodig. Heb je geen ruimte hebben voor een grote plant? Dan is de rubberplant perfect! Met zijn grote bladeren lijkt hij namelijk veel groter dan hij is. 

  1. De Sansevieria 

De Sansevieria is niet stuk te krijgen en past daarom zeer goed in jouw kantoor. Deze ideale plant is in veel verschillende vormen en maten beschikbaar en zorgt dus ook weer voor meer zuurstof en een verbeterde luchtvochtigheid. Zet hem in een leuke pot en klaar is kees. 

Zo, we hebben je vast genoeg groene inspiratie gegeven om aan de slag te gaan. Verras je collega’s of werkgever met een gezonde upgrade van je werkplek. Zeg maar gedag tegen die kantoorziekte en verwelkom die frisse (groene) lucht. 

P.s. voordat je met een oerwoud op je bureau eindigt, lees ook eens onze blog over een optimaal opgeruimd kantoor.

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp