Een werkplek in de woonkamer maken

Kantoor
thuiswerkplek

Het is officieel, de zomer is nu echt voorbij. Iedereen zit inmiddels weer op school of is weer aan het werk. Ondanks dat we al bijna 2,5 jaar verder zijn, hangt corona nog steeds als een zwaard boven ons hoofd. Komt er weer een lock-down aan deze winter? Of blijven we op kantoor? Voor diegene die een kamer over hadden, is thuiswerken misschien niet eens zo’n probleem geweest. Maar wat doe je wanneer je woonplek niet al te groot is, of wanneer je deze moet delen met een heel gezin? Wij geven je wat tips zodat je ook deze winter enigszins corona-proof aan het werk kunt gaan.

Op jacht naar loze ruimte

In een kleine woning, moet je op jacht gaan naar die plekjes in je huis die je nog niet ten volle benut hebt. Denk aan de ruimte onder de trap, een stukje van de hal wat nog over is, een onbenutte hoek of zelfs een lege vensterbank. Met wat meten en passen kun je elk stukje van je woning optimaliseren. Onder de trap past misschien net een bureau bij voldoende licht? Of misschien kun je een kast plaatsen in de hal waardoor je weer ruimte vrij kunt maken in de woonkamer? Zelfs je vensterbanken kun je voor meer gebruiken dan alleen planten. Het is een prima plek voor organisers, pennenbakken of een opslagplaats voor papier.

Meubels op maat

Het vereist flink wat kunst- en vliegwerk, maar een precies passend meubel is heel belangrijk wanneer je het met weinig ruimte moet stellen. Daarbij moet je ook rekening houden met jezelf. Een bureau kan misschien prima onder de trap passen, maar wanneer jij zelf met je knieën in je nek zit, schiet het niet veel op. Let dus bij het maken van je thuiswerkplek en bij de keuze voor een bureau, niet alleen op de ruimte, maar ook op jezelf.

Voor het ideale meubelstuk kun je natuurlijk ook zelf de zaag ter hand nemen en wie een beetje handig is, kan mooi iets op maat maken. Voor diegene met twee linkerhanden – we weten er alles van – kun je altijd rekenen op een professional voor een kast of bureau op maat.

Werkplek met rust

Stel dat ons weer een lockdown met schoolsluiting boven het hoofd hangt, dan gaat het nog een hele uitdaging worden om met een heel gezin vanuit huis te werken en te studeren. Het creëren van kleinere ruimtes waarin iedereen zich even terug kan trekken voor de optimale concentratie, is dan heel erg fijn. Misschien gaat het plaatsen van een complete gipswand net iets te ver, maar door een beetje te schuiven met wat meubelen kom je al een heel eind. Trek je boekenkast bijvoorbeeld van de muur en plaats hem er haaks op. Ineens heb je een hoekje gecreëerd waar wat minder afleiding is. Of plaats een room divider om je even af te kunnen zonderen van de rest.

boekenkast

De telefooncel

Met een beetje creativiteit en handigheid, kun je jouw woonkamer zo indelen dat je toch een fijne thuiswerkplek hebt. En ondanks dat je studerende kinderen of je werkende partner wel uit het zicht zijn, gaat hun stemgeluid rustig overal langsaf of tussendoor. Zoom meetings met de klas, een telefonisch overleg met een collega of een online vergadering, het levert een hoop lawaai en afleiding op. Één manier om hier mee om te gaan, is door het gebruik van koptelefoons. Op die manier krijg je al een stuk minder mee van de gesprekken van anderen. Een andere manier is door het maken van een ‘telefooncel’. Dit is een ruimte, bijvoorbeeld buiten, in de slaapkamer of op zolder, waar rustig en hardop gesproken kan worden zonder dat de rest van het gezin hierdoor gestoord wordt. Met een beetje time-management kan het gebruik van de telefooncel zo verdeeld worden dat iedereen de mogelijkheid krijgt om rustig te vergaderen zonder zich zorgen te maken over het effect op de anderen.

Zo, tijd om aan de slag te gaan en alvast de voorbereidingen te treffen voor de winter, want een goed voorbereid mens telt voor twee.

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp