Tips bij wateroverlast

Nieuwbouw

Het nieuws zal niemand zijn ontgaan, de verschrikkelijk beelden uit België, Duitsland en het zuiden van Nederland waren tenslotte overal te zien. Huizen zijn ondergestroomd, in elkaar gezakt en verwoest door de grondverschuivingen en modderstromen. Honderden mensen moesten plots hun huis uit en stonden op straat. Met oog op klimaatverandering, zijn overstromingen een scenario waar we in de toekomst meer rekening mee moeten gaan houden. Natuurlijk wordt er al rekening gehouden met de overstromings risico’s van zee en rivieren in en rondom Nederland. Tóch blijkt, uit de recente schade en slachtoffers, dat er ook nagedacht moet worden over regenwaterschade. 

De kosten van schade bij wateroverlast kunnen vaak hoog oplopen. Voorkomen is dus altijd beter dan genezen. Woon je in een risicogebied? Dan is het handig deze blog met tips door te nemen. Zo kun je waterschade in de toekomst misschien voorkomen of verminderen. 

Maak openingen dicht

Water dringt door elke kier naar binnen. Sluit deuren, poorten en andere openingen dus af. Barsten en openingen in buitenmuren dienen afgedicht te worden om het water zoveel mogelijk buiten te houden. Houd er daarbij wel rekening mee dat je voldoende mogelijkheden hebt om te blijven ventileren. Daarnaast is het slim om oude voegen in de muren opnieuw op te vullen en eventueel een voorraad met zandzakken op te slaan mocht hier ruimte voor zijn. Mocht je een garage hebben die zich onder de begane grond bevindt, dan is het slim om een drempel aan te liggen voor de inrit of om te kijken naar manieren om de garage af te sluiten van de rest van het huis. 

Denk aan de vloer

Een houten vloer is natuurlijk prachtig, maar waterbestendig zijn deze vloeren absoluut niet. Is wateroverlast een reëel risico in jouw gebied, dan is het slim om de vloer af te werken met waterbestendige materialen. Je kunt hierbij denken aan beton, tegels of vinyl. Kijk bijvoorbeeld eens bij de CRINDEL specialist Totaaltegel. Zij bieden ontzettend veel verschillende soorten, maten en kleuren tegels aan. Zelfs met een houten look en feeling. Zo heb je een prachtige vloer die ook nog eens waterbestendig is en vang je dus twee vliegen in één klap. Ideaal! Naast de houten tegelvloer biedt Totaaltegel ook tegels aan met een marmer print of een ontwerp wat doet denken aan de kalkstenen vloeren in oude Europese kastelen en landhuizen. Kortom, met tegels richt je jouw woonruimtes niet alleen mooi maar ook nog eens waterbestendig in.

Plat dak

Woon je in een huis met een plat dak? Dan verdient deze wat extra aandacht. Platte daken zijn namelijk een stuk gevoeliger dan schuine daken omdat het water minder makkelijk wegstroomt. En water wat niet wegstroomt, weegt als snel teveel. Zo ontstaan lekkages en andere ellende waar je zonder kunt. Zorg er bij platte daken altijd voor dat water goed kan weglopen. Controleer ook de dakranden op scheuren en barstjes, we weten immers dat ieder klein kiertje al voor veel schade kan zorgen. 

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je platte of schuine dak te bedekken met groen. En groen dak met planten, mos of bloemen kan ongeveer 50% aan regenwater opnemen en terug afgeven aan de atmosfeer, dit vermindert dus automatisch het overstromingsgevaar. Daarnaast gaat een groen dak langer mee, draagt het bij aan de flora en fauna én isoleert het je woning. Meer weten? Kijk dan eens bij het project van GroenDak voor meer informatie.

Laat je tuin je helpen

Aan riolen die overstromen en water wat kniehoog staat in de straat, doe je weinig. Hoge en droge grond opzoeken en jezelf en je dierbaren in veiligheid brengen, is dan het beste wat je kunt doen. Maar als woningeigenaar of als wijk gezamenlijk kunnen er wel maatregelen getroffen worden om een exces aan regenwater snel af te voeren de bodem in, in plaats van richting het riool. Zo kunnen bewoners van woonwijken er gezamenlijk voor kiezen om een wadi aan te leggen, een waterbergende groenstrook. Deze wadi ligt op het laagste punt waardoor het regenwater in de wijk er direct naartoe stroomt en direct in de bodem zakt. 

Als tuineigenaar kun je er ook voor kiezen om minder delen van de tuin te bestraten of te betegelen. Laat je tuin ook schuin aflopen naar een groenstrook waar het water de bodem in kan zakken. Nog beter wordt het wanneer je een deel van het veel aan water kunt opslaan, bijvoorbeeld in regentonnen. Dit water loopt dan niet nog eens de straat op maar worden opgevangen om in drogere tijden weer te gebruiken voor het bewateren van planten. De Green Basics Regenton bijvoorbeeld kan tot wel 200 liter water opvangen. Daarnaast kun je de afneembare deksel omtoveren tot plantenbak, waardoor het er in betere tijden nog eens feestelijk uitziet. 

Dit zijn slechts enkele kleine tips die je wellicht kun helpen de schade van wateroverlast iets te verminderen. Wil je meer woontips lezen, kijk dan bij onze blogs voor nog meer leesvoer. 

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp