Alles wat je moet weten over nieuwbouw

Nieuwbouw

Een bestaande woning kopen is een stuk eenvoudiger in vergelijking met het kopen van een nieuwbouwhuis. Simpel gezegd, bij de koop van een bestaande woning spreek je een koopsom af, laat je mogelijk nog een inspectie doen, je regelt in één keer je hypotheek en wonen maar. Bij nieuwbouw krijg je echter ineens te maken met (financiële) constructies die voor bestaande bouw niet gelden, zoals een bouwdepot of mogelijk renteverlies. Wat zijn deze constructie nu precies en als het ingewikkelder is, waarom zou je dan kiezen voor nieuwbouw?

De voordelen

Er zitten grote voordelen aan het kopen van nieuwbouw. Je hoeft bijvoorbeeld niet bang te zijn voor achterstallig onderhoud en je mag er vanuit gaan dat een nieuwbouwwoning energiebesparender is dan een bestaand huis. Ook ben je straks de allereerste bewoner van een gloednieuw huis en dat heeft emotioneel gezien weer een grotere meerwaarde. Daarnaast zitten er ook financiële voordelen aan een nieuwbouwwoning. Zo betaal je geen makelaarskosten,  taxatiekosten of overdrachtsbelasting.

Waar moet je rekening mee houden?

Voor nieuwbouw geldt echter wel dat je als koper soms een lange adem moet hebben. Vanaf het moment dat je besluit te kopen kan het 1 tot 2 jaar duren voordat de woning er daadwerkelijk staat. Omdat er tussen koop en aflevering een lange periode kan zitten, is het raadzaam om regelmatig polshoogte te gaan nemen bij je toekomstige woning. Zo kun je eventuele fouten vastleggen die kunnen gelden als bewijsmateriaal in geschillen. Heeft u geen kaas gegeten van constructiewerk? Neem zo nu en dan een expert mee om een oogje in het zeil te houden.

Ook financieel gezien verloopt de betaling anders dan bij de aankoop van bestaande bouw. Voor nieuwbouw geldt dat jouw hypotheekverstrekker de koopsom stort in een zogenaamd bouwdepot. Vanuit dit bouwdepot wordt de betaling in fases gedaan. Zo betaal je eerst voor de grond en daarna in fases voor de rest van de bouw. Hoe deze betaling verlopen, wordt vastgelegd in een koop-aannemingsovereenkomst. Als koper betaal je hypotheekrente over het gehele bedrag wat in bouwdepot gestort is, maar je ontvangt ook rente over het bedrag wat nog in het bouwdepot staat. Dit heet depotrente. Jouw hypotheekrente zal tijdens de bouw van de woning gelijk blijven terwijl de depotrente naar verloop van tijd zal afnemen. Dit noemt men renteverlies. Bespreek met je hypotheekadviseur of je deze kosten eventueel mee kan  financieren.

Meer- of minderwerk?

De woning die je koopt bij een aannemer zijn vaak wat karig aangekleed. Er wordt door de bouwer immers veel geld bespaard op simpele keukens en badkamers. Ook iets simpels als extra stopcontacten zijn niet in de standaard koopsom opgenomen. Laat je daarom goed informeren over de kosten van meerwerk wanneer je net die luxere keuken wilt. Aan de andere kant geldt, wanneer werkzaamheden op jouw verzoek niet worden uitgevoerd – bijvoorbeeld wanneer je geen behoefte hebt aan een uitbouw – krijg je deze kosten vergoed. Controleer altijd of deze kosten/teruggaves kloppen en in verhouding zijn.

Klaar en dan?

In de eerste zes maanden na oplevering van de woning kun je het bouwbedrijf aansprakelijk stellen voor eventuele gebreken. De bouwers zijn verplicht deze binnen drie maanden volledig te herstellen. Voor verborgen gebreken is de aannemer de eerste vijf jaar nog verantwoordelijk. Gaat het om ernstige gebreken, zoals constructiefouten, dan kun je de aannemer de eerste twintig jaar nog aansprakelijk stellen.

Ondanks dat je als koper van een nieuwbouwwoning goed op de hoogte moet zijn van het reilen en zeilen omtrent jouw nieuwe woning, blijft het proces van nieuwbouw een mooie en spannende fase. Laat je niet teveel afschrikken door  eventuele beren op de weg en geniet vooral van alle mooie dingen die komen gaan wanneer je uiteindelijk de sleutel in
handen krijgt.

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp