Bouw je droomhuis in zes stappen

Nieuwbouw

Heb je altijd al een eigen huis willen bouwen maar weet je gewoon niet waar je moet beginnen? In zes “eenvoudige” stappen, helpen wij je al een heel eind op weg. Lees mee en kijk hoe je zelf aan de slag kunt gaan met deze ongerealiseerde droom. Wie weet is het wel net het duwtje wat je nodig had om te gaan beginnen.

Maak een inspiratiemoodboard

De allereerste stap is misschien ook wel de leukste. Je mag namelijk onbekommerd rond gaan shoppen. Wat zou je willen? Kijk in eerste instantie niet teveel naar je budget maar laat je vrijelijk inspireren. Rij bijvoorbeeld eens rond in nieuwbouwwijken om ideeën op te doen die voorheen nog niet in je waren opgekomen. Struin het internet af naar bouwstijlen, bouwmethodes, looks, tuinen en daken, alles wat je aanspreekt. Plak al je ideeën op een groot bord en laat het even voor wat het is. Als je na een paar dagen weer kijkt, wat spreekt je dan nog steeds aan? Op die manier kom je steeds dichterbij wat je daadwerkelijk zou willen.

Ga op jacht naar een mooie locatie

Waar zou je willen wonen? Is er een kavel beschikbaar wat je aanspreekt? Ja? Staat het al in de  verkoop of is het nog even afwachten? Wanneer je een stuk land ziet wat je aanspreekt, kun je altijd bij de gemeente informeren wat de mogelijkheden zijn. Jouw gemeente kan je ook vertellen welke kavel opties er op dat moment beschikbaar zijn. Wie weet hebben zij nog locaties in hun portefeuille waar je niet aan gedacht had. Soms kun je je ook inschrijven voor nieuwsbrieven over kavels die in de toekomst te koop komen te staan. Zo wordt je op de hoogte gebracht over wanner welk stuk land in de verkoop komt.

Neem een bouwadviseur in de arm

Wanneer je weet wat je wilt en waar je het wilt, wordt het tijd om er een professional bij te halen. Shop eens rond naar architectenbureaus of bouwbedrijven die je aanspreken en maak een vrijblijvende afspraak voor een oriënterend gesprek. Ons advies is om dit niet met één adviseur te doen, maar met twee of drie verschillende adviseurs van verschillende bureaus. Neem vooral je tijd en richt je op wat goed voelt.  Wie is goed bereikbaar en aanspreekbaar? Met wie heb je een klik? Bekijk ook de recensies van klanten die je voor zijn gegaan. Waren zij lovend? Grote kans dat jij dat ook zult zijn.

Op CRINDEL kun je verschillende architecten vinden die je met liefde helpen om jouw droomwoning te realiseren. Kijk bijvoorbeeld eens bij de projecten van Brand BBA Architecten of van Goldewijk BV.

Tijd voor de tekentafel

Wanneer je een architect hebt kunnen vinden die je aanspreekt wordt het tijd om om tafel te gaan zitten. Bekijk samen met de architect welke mogelijkheden je hebt binnen jouw budget. Neem je inspiratie moodboard mee om goed te kunnen laten zien in welke richting jij denkt. Zijn de tekeningen naar tevredenheid en sta je op het punt om je akkoord te geven, vergeet dan niet naar de juridische puntjes te kijken. Wat heb je afgesproken voor meer- of minderwerk? Welke afspraken gelden er wanneer er niet op tijd opgeleverd kan worden? Hoe worden ontevredenheden afgehandeld? En wanneer wordt er van jou verwacht dat je betaalt? Al deze puntjes mogen niet onbesproken blijven. Lees in deze blog enkele tips over waar je allemaal op moet letten bij nieuwbouw.

Het bouwproces

Voor het gehele bouwproces moet je soms een lange adem hebben. Weersomstandigheden, onvoorziene zaken, van alles kan het bouwproces van jouw ideale stulpje in de war sturen. Zorg er daarom voor dat je met regelmaat even polshoogte gaat nemen. Hoe ver zijn de vaklui? Klopt alles met wat er is afgesproken? Ziet het er netjes uit? Heb je geen enkel benul van bouwen, dan kan het lonen om een onafhankelijke adviseur in de arm te nemen die zo nu en dan samen met jou polshoogte gaat nemen. Je koopt tenslotte geen pakje boter, dus better safe than sorry.

Het eindresultaat

Daar sta je dan, met de sleutel van je nieuwe woning in je hand. De vaklui zijn klaar en de rest is nu aan jou. Afhankelijk van welke afspraken je gemaakt hebt, kan het zo zijn dat je woning nog verre van af is en casco is opgeleverd. Dan wordt het tijd voor de keukenbouwers, vloerenlegger, schilders of tegelzetters om aan de slag te gaan. Ook voor je interieur kun je natuurlijk een moodboard maken om te dienen als een leidraad voor het resultaat waar je uiteindelijk naartoe wilt. Is het eindresultaat alles waar je van gedroomd had? Mooi. Dan is het nu de tijd om even achterover te leunen en te genieten van al het harde werk van de afgelopen maanden.

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp