Een tuin meefinancieren bij een nieuwbouwwoning, kan dat?

Wonen
Een tuin meefinancieren bij een nieuwbouwwoning

Een tuin meefinancieren bij een nieuwbouwwoning, kan dat?

Een ruime veranda met uitzicht op een gezellige vijver die midden in een groot stuk grasveld staat. Het is jouw droomtuin en waarom ook niet? Het is immers de tuin die ons tot rust laat komen en als verlengstuk van de woning geldt. Je hebt het al helemaal uitgedacht, maar je beseft ook wat de gevolgen zijn: alle tegels moeten eruit om plaats te maken voor het gras en ook de vijver aanleggen gaat veel werk met zich meebrengen.

En waar veel werk moet worden verzet, komen er vaak hoge kosten bij kijken. Al met al kan het aanleggen van jouw droomtuin een dure grap worden, maar het brengt je wel op een idee: kan de tuin niet gewoon worden meegefinancierd bij een nieuwbouwwoning?

De tuin is een onroerend goed

Net als het huis zelf is ook de tuin een onroerend goed. In feite kan de tuin dus worden meegefinancierd bij de hypotheek, mits de bank daar op zijn beurt mee akkoord gaat. Uiteraard biedt de hypotheek als grote voordeel dat de rente een stuk lager ligt dan bij een normale lening. Daarnaast is ook de hypotheekrente aftrekbaar. Wat allemaal met de hypotheek kan worden meegefinancierd? Bijvoorbeeld de bestrating en ook de daaraan gerelateerde arbeidskosten. (Verplaatsbare) tuinmeubelen zijn uiteraard voor eigen rekening.

Wel mogelijk, niet makkelijk

Ondanks het feit dat het theoretisch mogelijk is om de tuin te laten meefinancieren met de hypotheek, blijkt dat in de praktijk niet eenvoudig te zijn. In de loop der jaren is de maximum hypotheek bijvoorbeeld verlaagd van 105% in 2013 naar 100% in 2018. Wanneer je een woning koopt, kun je niet om alle bijkomende kosten heen: denk maar eens aan de notariskosten, maar bijvoorbeeld ook de bankgarantie en de makelaarskosten. Het is steeds moeilijker geworden om deze aanvullende kosten te financieren, laat staan de kosten voor de tuin. Houd er dus rekening mee dat het hier niet om een vanzelfsprekendheid gaat.

Geld in depot of zelf inbrengen?

Als je er dan toch in slaagt om de tuin mee te laten financieren, dan wordt het geld daarvoor in een depot geplaatst door de bank. Om hier aanspraak op te maken, dien je aan te kunnen tonen dat de kosten daadwerkelijk zijn gemaakt. Dat doe je door de rekeningen te laten zien van het verrichte werk. Pas als de gemaakte kosten kunnen worden bewezen, wordt het geld uitgekeerd door de desbetreffende bank.

Het alternatieve scenario is dus dat de bank niet akkoord gaat en dat je het geld zelf moet inleggen om de tuin rond te krijgen. Mocht dat laatste het geval zijn, dan doe je er goed aan om stapsgewijs te werk te gaan. Zo kun je ervoor kiezen om eerst te sparen en de tuin steeds meer te verfraaien. Ook dit is een optie waar veel huiseigenaren voor kiezen.

Pas op met de beoogde waardestijging

Want het is helaas een misvatting dat elke verfraaide tuin als een waardestijging wordt gezien. Theoretisch gezien is het mogelijk om extra hypotheek te krijgen als inderdaad wordt vastgesteld dat de tuin, en dus automatisch ook de woning, in waarde zullen stijgen. Let echter wel dat we het hier vaak om een kwestie van smaak hebben. Wat door de één als waardevol wordt gezien, wordt door de ander verafschuwd. Toekomstige bewoners kunnen zomaar een hele andere mening hebben bij die gezellige veranda en dat grote grasveld. Maar hoe dan ook: een veranda, met vijver en een groot grasveld: ons lijkt het wel wat.

Vragen?

Elk huis is anders en daarom zit je misschien met nog wat vragen. Leg ze gerust neer bij onze deskundigen. Wij horen graag meer van je en beantwoorden al je vragen.

Menu