Groots leven in een klein huisje

Nieuwbouw

Als we één ding in de loop der jaren te weten zijn gekomen, dan is het dat we minder nodig hebben dan gedacht. We kunnen door met minder spullen, we hebben minder ruimte nodig dan voorheen en wie slim is met zijn financiën heeft minder geld nodig om te besteden. Deze tendens zie je terug in onze manier van wonen. Een groeiende groep mensen kiest ervoor om bewuster en kleiner te leven. In deze blog vertellen we je van alles over de voor- en nadelen van wonen in een Tiny house. Lees je even mee? 

De ups van kleinschaligheid

Klein wonen heeft een groot voordeel, namelijk de rust die het met zich meebrengt. Die rust uit zich op verschillende manieren. Zo geeft het een hele hoop rust wanneer je nog maar dertig of veertig vierkante meter schoon hoeft te houden in plaats van honderdtwintig. Dat betekent ineens dat je meer tijd overhoudt voor andere zaken, zoals staren naar de zonsondergang, een goed boek lezen in het gras of een lange wandeling in het park.

Daarnaast geeft een Tiny house een hoop rust, omdat je letterlijk minder spullen kwijt kan. Minder spullen, betekent minder onderhoud wat weer leidt tot minder verantwoordelijkheden. Omdat je gewoon minder spullen kwijt kan in een Tiny house, moet je keuzes gaan maken tussen de dingen die je echt belangrijk vindt. Heb je die bibliotheek aan oude boeken die je niet meer leest echt nog wel nodig? Of die schilderijtjes die je tijdens een workshop op de Franse camping hebt gemaakt? Nee toch? In onze Marie Kondo blog lees je alles over het proces van opruimen en ontspullen. ‘Does it spark joy?’ Is de vraag die je jezelf bij elke bezitting moet stellen om te kijken of het nog de moeite waard is om te houden of dat je er iemand anders blij mee kunt maken. 

En dan is er nog financiële rust. In plaats van een woning van drie ton plus maximale hypotheek, ben je voor een Tiny House duizenden euro’s minder kwijt, afhankelijk van jouw wensen. Daarnaast is je verbruik vaak lager, want de ruimte die je moet verwarmen is een stuk kleiner. Op die manier hou je nog eens geld over voor die vakantie naar Thailand, om een paar uur per week minder te werken of om onbezorgd te spenderen aan etentjes en dagjes uit. 

Bij plussen horen minnen

Zoals te verwachten is het niet allemaal regenbogen en zonneschijn. Wonen op een klein aantal vierkante meter kan zeker ook beperkingen met zich meebrengen waar niet iedereen even gemakkelijk mee om kan gaan. Geef je bijvoorbeeld graag een feestje? Als je in een Tiny house woont, betekent dat verkassen naar de tuin. Die vijftien feestende mensen gaan niet passen in je mini woonkamer, en misschien hoeft dat ook helemaal niet. Buiten is het, zeker in de zomer, prima vertoeven en met een beetje vindingrijkheid kun je ook dan de leukste feestjes geven.

Ook wanneer je met een hele gezin een Tiny house betrekt, is het even kijken of dit voor iedereen wel geschikt is. Je tienerzoon die met zijn vrienden komt gamen, peuters die van hot naar her springen en dan de labrador die daar nog tussendoor rent, kunnen samen iets teveel van het goede zijn wanneer je slechts een aantal vierkante meter tot je beschikking hebt. Er is gewoon minder ruimte om je even terug te trekken wanneer het gezinsleven net even iets teveel van je vraagt. Samenwonen is gewoon echt een extra uitdaging in een kleinere ruimte.

Voeg daar slecht weer aan toe en ineens kan die romantische, kleine cottage die jij voor ogen had, wel heel beklemmend voelen. Ga daarom goed bij jezelf na of jij en jouw gezinssituatie geschikt zijn voor een Tiny house. Ook wanneer je veel werkt vanuit huis en echt een eigen kantoorruimte nodig hebt, moet je je goed bedenken of meer vierkante meters niet gewoon handig zijn.

Ecologische footprint

Alle voor- en nadelen tezamen, wonen in een Tiny house kan niet alleen heel veel voordelen brengen voor jou als bewoner, maar ook voor de wereld om je heen. Je hebt gewoon minder nodig; minder bouwmaterialen, minder verbruik, en eventueel meer buitenruimte om je eigen producten op te verbouwen. Wonen in een Tiny house kan om die reden zeker een trots gevoel geven, een gevoel van onafhankelijke zijn, off the grid leven, en van kunnen bijdrage aan een beter milieu. Thumbs up, dus!

Meer weten over de wonen in een Tiny house? Neem contact op met onze specialist van de Tiny House Store. Zij kunnen al je vragen beantwoorden. Meer lezen? Kijk dan bij onze tips!

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp