Help! Mijn nieuwbouwwoning is nog niet af!

Wonen

Een nieuwe woning bouwen is natuurlijk een geweldige ervaring en veel kopers stappen met grote verwachtingen het proces in. Ondanks alle leuke en spannende ondernemingen, zijn er wel zaken waar je van tevoren al rekening mee moet houden en die je in je achterhoofd moet hebben. Wat doe je bijvoorbeeld wanneer je nieuwbouwwoning niet op tijd af is? Hoe regel je dat financieel en welke opties en mogelijkheden heb je? Wij kijken even met je mee en geven je tips waar mogelijk.

Werkbare dagen

Wanneer je een koopcontract voor een nieuwbouwwoning aangaat, dan staan daar verschillende afspraken in. Dit zijn financiële afspraken, maar ook afspraken over meerwerk, oplevering en het aantal werkbare dagen. Deze laatste zijn dagen waarop in de bouw gewerkt kan worden. Gemiddeld zijn dit 180 dagen per jaar. Feestdagen, collectieve vakantiedagen en onwerkbare dagen – dagen waarop de bouw stil ligt vanwege de weersomstandigheden – vallen hier buiten. De definitie van werkbare dagen verschilt per bouwbedrijf, dus let er goed op dat je het eens bent met deze omschrijving. Het is belangrijk om alle afspraken in het koopcontract helder te hebben zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan. Toch, ondanks een zorgvuldige planning, komt het vaak voor dat een nieuwbouwwoning niet klaar is voor de afgesproken opleverdatum. Wat kun je doen?

Schadevergoeding

Het aantal werkbare dagen neemt een bouwbedrijf doorgaans erg ruim. Dit betekent dat wanneer jouw woning de verwachtte opleverdatum niet haalt, dit niet automatisch betekent dat ook het aantal werkbare dagen verstreken zijn. Want pas als de laatste verstreken zijn, heb je recht op een schadevergoeding. Is jouw projectontwikkelaar aangesloten bij SWK, Woningborg of Bouwgarant, dan kun je een aanspraak maken op een vaste vergoeding per dag. In de meeste koop-of aannemingsovereenkomsten is dit 0,25 promille van de koop- of aanneemsom per kalenderdag. Gaat jouw aannemer failliet, dan loopt je bouwproject sowieso vertraging op. Dat is balen, maar er is in dit geval weinig aan te doen.

Is je aannemer aangesloten bij een garantie- of waarborgregeling, dan ben je altijd verzekerd van afbouw. De waarborgende instantie regelt dit voor jou. Maar wat doe je wanneer jouw aannemer niet aangesloten is bij SWK, Woningborg of Bouwgarant? In dat geval neemt een curator het over. Deze wordt aangesteld via een rechter. Het is de taak van de curator om de belangen te behartigen van diegenen die financieel benadeeld worden. Een curator zal dus altijd proberen om een oplossing te vinden die naar ieder tevredenheid is. Desondanks kan een curator besluiten om de overeenkomst zoals deze was opgesteld, niet na te komen, bijvoorbeeld wanneer blijkt dat het opgestelde plan financieel niet haalbaar is. Als dat zo is, kun je de koopovereenkomst laten ontbinden en ben je niet meer verplicht tot verdere betalingen. Wel ben je zelf verantwoordelijk voor de afbouw van je woning. Is je nieuwbouw woning onderdeel van een groter bouwproject met meerdere woningen aan elkaar, dan zul je samen met je nieuwe buren op zoek moeten naar een oplossing.

En jij dan?

Alsof de zorgen omtrent het afbouwen van je woning niet voldoende zijn, dan is er ook nog de vraag waar jij, plus je eventuele gezin, gaan verblijven totdat je nieuwe woning af is. Misschien heb je je eigen huis al verkocht of loopt je huurcontract af. Wat dan? Als het gaat om enkele weken, kun je wellicht deze periode overbruggen door tijdelijk bij je ouders of goede vrienden in te trekken. Gaat het langer duren, dan heb je altijd de mogelijkheid om ergens een vakantiehuis te huren. Ook op AirBNB kun je kijken naar short stay woningen waar je tijdelijk neer kunt strijken tot de keuken staat en de vloer ligt in je nieuwe stulpje. Hoe dan ook kunnen de kosten van dubbele lasten aardig oplopen, dus probeer daar zoveel mogelijk op berekend te zijn. Als het achteraf allemaal mee valt en je niet meer hebt moeten uitgeven dan verwacht, dan heb je een lekker zakcentje over voor een mooie housewarming, extra planten in de tuin, of wellicht een tuinspa. 

Wil je meer tips lezen? Struin dan even je gemak door onze blogs voor meer ideeën of bekijk de projecten van onze specialisten bij wooninspiratie. 

Menu