Het afbouwcertificaat versus het woningborg certificaat

Wonen
nieuwbouwwoning

Zelf je eigen woning kunnen laten bouwen, is natuurlijk fantastisch. Van meet af aan kun je al je woonwensen integreren en de eer hebben om als eerste een prachtig huis te bewonen. Maar, het is natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn in de nieuwbouwwereld. Met onze tips helpen we je een stukje op weg om goed beslagen ten ijs te komen wanneer jij je plannen gaat verwezenlijken om je eigen woning te laten bouwen. Ditmaal focussen we ons op het afbouw certificaat en het woningborg certificaat. Wat is het? En waarom heb je het nodig?

Het afbouw certificaat in een notendop

In onzekere tijden zoals waarin we nu leven, gebeurt er nogal eens wat in nieuwbouwland. Grondstoffen worden duurder of zijn helemaal niet leverbaar vanwege oorlog. De zogenaamd klimaat- en stikstof crisis drukken een flinke stempel op nieuwbouwmogelijkheden. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, is ook energie fors duurder geworden. Voor aannemers en projectontwikkelaars is er dus een hoop om rekening mee te houden, zeker wanneer het om financiële kwesties gaat. Het komt dan ook meer dan eens voor dat een nieuwbouwproject stil komt te liggen omdat een aannemer failliet verklaard wordt. Door bezuinigingen tijdens het bouwen, kan het ook zijn dat de opgeleverde woning een aantal gebreken heeft. Dit is waar het afbouw certificaat om de hoek komt kijken.

browsen laptop

Woningborg certificaat versus afbouw certificaat

Een afbouw certificaat is de verzekering dat jouw nieuwbouwwoning wordt afgebouwd wanneer jouw aannemer failliet gaat. Hierdoor heb je altijd de garantie dat jouw huis uiteindelijk staat. Ongeveer vijfendertig procent van de aannemers heeft geen afbouw verzekering voor hun nieuwbouwprojecten. Het is daarom goed om ervoor te zorgen dat er sprake is van een afbouw verzekering nog voor je instapt in een nieuwbouwproject. Is jouw nieuwbouwwoning onderdeel van een project van een projectontwikkelaar? Onderzoek dan of een afbouw certificaat daadwerkelijk is afgegeven. Aannemers krijgen namelijk alleen een afbouw certificaat van een bouwverzekeraar als ze zeventig procent van een nieuwbouwproject hebben verkocht. Lukt dit niet en begint men toch met bouwen, dan loop jij als koper het risico dat je zelf garant staat wanneer jouw aannemer failliet gaat.

Een aannemer is verplicht te bouwen conform het bouwbesluit. Toch kan het gebeuren dat er na oplevering een technisch mankement aan de woning ontstaat. Dat geldt zeker in het geval van bezuinigingen en haastklussen. Kies daarom altijd voor een aannemer met een woningborg certificaat. Een ondernemer hoort namelijk altijd gebreken te herstellen. Een woningborg certificaat waarborgt deze garantie als de ondernemer niet kan (bijvoorbeeld in het geval van een faillissement) of, na uitspraak van een rechter, niet wil herstellen.

Zorg dus altijd dat aan deze beiden voorwaarden voldaan is zodat je niet in de stress komt wanneer je nieuwbouwwoning niet (op tijd) af is.

oplevering nieuwbouw

Het zeker voor het onzekere

Zowel een afbouw certificaat als een woningborg certificaat zijn dus cruciaal wanneer je voor een aannemer kiest. Het bouwen van een eigen woning is immers nooit een rechte weg dus met de juiste verzekeringen heb jij weer een zorg minder. Wil je nog minder zorgen? Dan kun je altijd kijken naar meer manieren om de juiste aannemer te kiezen.

Is jouw woning klaar en krijg je de sleutel overhandigt, doe dan een grondige inspectie van je nieuwe paleisje. Je wilt tenslotte niet aftekenen en dan alsnog voor verrassingen komen te staan. Overigens zit er op cruciale bouwonderdelen een garantie van zes maanden die drie maanden naar de oplevering van een nieuwbouwwoning ingaat. Mocht je toch nog iets ontdekken wat niet pluis is, ken dan je rechten en weet dat de aannemer verplicht is om jouw klachten serieus te nemen.

Met deze informatie ga jij goed bewapend een gesprek in met je toekomstige aannemer. Dat scheelt fors in de stress en misschien ook fors in de kosten, mochten er onvoorziene zaken voorvallen. Is woning klaar, dan is het tijd om te gaan shoppen want je nieuwe paleisje heeft natuurlijk een bijpassende interieur nodig!

Menu