Hoe bepaal je de indeling van je nieuwbouwhuis?

Wonen

Een aantal blogs geleden hadden we het al over het begrip meer- en minderwerk. Kort samengevat: Je kunt kiezen voor alle standaardopties die geboden worden, of ervoor kiezen om zaken wat meer naar eigen smaak in te richten en vorm te geven. Is het financieel haalbaar om de indeling van jouw nieuwbouwwoning helemaal zelf te bepalen, dan is dat natuurlijk helemaal top. Toch kan het ook best lastig zijn om in te schatten of je meubels wel in jouw nieuwe paleisje zullen passen of om rekening te houden met de plaatsing van woonelementen zoals deuren, de keuken, het toilet, etc. 

In deze blog hopen we te kunnen helpen om meer grip te krijgen op de indeling van je nieuwe woning. Aan de slag dus! 

Schetsen op schaal 

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis worden van tevoren alle plattegronden aangeboden. Hierop staan de zogenaamde voorbeeldindelingen, maar vaak heb je ook de mogelijkheid om zelf te schetsen op een blanco versie. Onze eerste tip is het schetsen op schaal; je kunt je plattegronden inscannen en dan digitaal aan de slag gaan met de indeling. Een tweede tip is het bedenken waar je iedere ruimte voor wilt gebruiken. Welke ruimte is bijvoorbeeld het meest geschikt als slaapkamer en welke kun je het best gebruiken als hobbyruimte? Vergeet hierbij geen rekening te houden met het daglicht. Een slaapkamer kan bijvoorbeeld prima op de schaduwzijde, een woonkamer liever niet. 

Meer mogelijkheden dan je denkt

We hadden het hierboven al even over de kant-en-klare plattegronden en tekeningen van de aannemer. De aannemer gaat meestal uit van een voorbeeld-indeling, zo krijg je een beeld van wat de ruimte zou kunnen betekenen. Hou goed in gedachten dat dit slechts één voorbeeld is en er dus nog vele andere opties mogelijk zijn. Houd je wensen in gedachten en probeer ook eigen indelingen uit. Door te spelen met ruimtes en groottes bedenk je wellicht wel opties waar je op voorhand niet eens aan had gedacht, zoals een L-vormige woonkamer waardoor je optimaal licht hebt of een optimale zolderindeling waardoor je er ineens aan kamer bij hebt.

Een stapje verder

Ben je alle kamers langsgegaan, heb je honderden opties overwogen en ben je eindelijk tevreden? Pak dan die meer- of minderwerk lijst erbij. Aan de hand van jouw ideale indeling kun je nu gaan bepalen wat je wellicht weg kan laten in deze lijst, of juist toe wilt voegen. Is de badkamer een washok geworden? Dan is vloerverwarming daar niet nodig. Of is de bijkeuken juist veranderd in een stuk woonkamer, wellicht dat je dan kunt kiezen voor extra lichtschakelaars of raampartijen. Ga in ieder geval na of alle stopcontacten en lichtpunten zich op een logische plaats bevinden en of de draairichtingen van de deuren nog steeds praktisch zijn. Tegelijkertijd kun je je bezighouden met een lichtplan, een plattegrond waarin alleen de punten aangegeven staan waar je verlichting kunt gebruiken. Hou bij het maken van een lichtplan de functies per ruimte in gedachten en pas het licht hierop aan. Denk ook aan de hoeveelheid daglicht per ruimte, de hoogtes van lichtbronnen en lichtrichtingen. Er zijn ook specialisten die jou kunnen helpen met een lichtplan om een zo tot ideeën te komen waar je misschien niet had gedacht.

Moodboard 

Nu de indeling van jouw woning bekend is kun je aan de slag gaan met een moodboard. Doe dit online op CRINDEL of knip en plak er lekker op los. Welke kleuren, materialen en stoffen wil jij graag terugzien en in welke ruimtes? Aan de hand van jouw gepersonaliseerde moodboard kun je een kleurenpalet samenstellen. 

Een goede basis 

Na het maken van een moodboard en kleurenpalet kun je aan de slag met de basis van je huis: de vloer(en) en muren. Ook hier zijn er weer ontelbare opties mogelijk. Ga je bijvoorbeeld voor een eiken houten vloer, tegels, laminaat of een gietvloer met betonlook? Gebruik je dezelfde soort vloer door het gehele huis of kies je voor afwisseling? En hoe zit het met vloerverwarming? Een goede basis is erg belangrijk voor de verdere inrichting van de woning. Muren horen ook bij de basis van de inrichting. Kies je voor verf of behang op de muren? En welke kleur? Ga je voor een witte, lichte basis of kies je voor een spannende kleur of gewaagde print?

Time to decorate

Nu de basis gedaan is, kun je aan de slag met de overige inrichting. Begin hierbij met de grote meubels zoals het bed, de bank of een tafel en gebruik je moodboard als inspiratie voor je shoppingtrip. Voeg nog wat leuke accessoires toe et voilà, je droomhuis is gereed.

Wil je meer blogs lezen over alles in en om het huis? Check dan snel onze woontips of ga naar wooninspiratie om direct te shoppen.

Menu