Krimpscheuren in nieuwbouw: wat doe je er tegen?

Nieuwbouw
scandinavisch interieur

Je zou het maar hebben; kun je eindelijk je vers gebouwde paleisje intrekken, komen er na een aantal weken scheuren in je nieuwe, gestucte wanden. Een noodgeval is dit niet, sterker nog, het is een best veelvoorkomend probleem en zeker niet ongewoon. Toch doet zo’n lelijke scheur af aan je woongenot. Hoe los je het op? En wanneer moet je je wel zorgen gaan maken?

Wat zijn krimpscheuren?

Wanneer een woning net gebouwd is, moet het materiaal nog ‘settelen’. Dat betekent dat er bijvoorbeeld nog bouwvocht in de woning kan zitten, die in de loop van tijd verdampt. Zeker wanneer de woning bewoond en verwarmd wordt, gaat het droogproces sneller en kunnen er makkelijker scheuren ontstaan. Krimpscheuren kunnen ook ontstaan door een lichte inzakking van de fundering na de bouw. Deze inzakking is minimaal, maar groot genoeg om een glad gestucte wand te voorzien van een lelijke scheuren. De scheuren kunnen zowel horizontaal als verticaal zijn, afhankelijk van de oorzaak van het onderliggende probleem. Bij de oplevering van nieuwbouw zijn er altijd zaken waar je op moet  letten, maar scheuren zijn helaas vrij veelvoorkomend.

krimpscheur

Constructiescheuren

Krimpscheuren moet je zeker niet verwarren met constructiescheuren. Waar krimpscheuren voorkomen in de hoeken en op de wanden van dragende en niet-dragende muren en verder onschuldig zijn, komen constructiescheuren voor op de plaats direct onder een constructie, bijvoorbeeld onder een dragende balk. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat je direct in moet pakken, maar een constructiescheur verdient zeker de aandacht en moet bekeken worden door een professional.

Wie is er verantwoordelijk voor scheuren?

Wanneer je je nieuwe stulpje betrekt en je wordt direct geconfronteerd met scheuren, dan wil je natuurlijk verhaal halen. Hier zat je natuurlijk niet op te wachten. Toch is dat niet altijd terecht en vaak niet opgenomen in de garantieregeling, tenzij je kunt bewijzen dat er ondegelijk is gebouwd. Je kunt aankloppen bij je aannemer wanneer de scheuren een wijdte hebben van meer dan een halve centimeter of wanneer het afwerkingsmateriaal afbrokkelt. Overigens is het altijd aan te raden de kleine lettertjes te lezen wanneer je een aannemer in de arm neemt om zo verbouw horror te voorkomen.

nieuwbouw

Hoe voorkom je krimpscheuren?

Helaas ligt de oorzaak voor krimpscheuren vaak bij de bewoners zelf. Door een te strakke deadline te hanteren voor de oplevering van je nieuwbouwstulp en de woning niet goed te laten drogen voordat je de stukadoor opdracht geeft om aan het werk te gaan, kun je met zekerheid uitkijken naar de eerste scheurtjes in je afwerking. Natuurlijke processen laten zich niet forceren, dus wanneer je zaken doordrukt, kun je ervan uitgaan dat het ergens spaak gaat lopen.

Wat kun je doen aan krimpscheuren?

Gewoon een schilderij er overheen. Nee, gekkigheid natuurlijk. Een scheur is lelijk en die wil je verholpen hebben. Bij kleine scheurtjes in glad stucwerk, kan zelfs jij met je twee linkerhanden deze wegwerken. In de bouwmarkt bestaan genoeg vullers voor kleine scheurtjes in je stucwerk. Ook wanneer je van plan bent om te gaan behangen moet je de scheuren weg werken want dit kan een lelijke oneffenheid opleveren in je behang.  Heb je stucwerk met structuur, dan wordt dit lastiger. Zelfs een professional zal deze scheuren nooit helemaal onzichtbaar kunnen wegwerken.

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp