Meerwerk meefinancieren bij een nieuwbouwwoning – hoe werkt dit?

Nieuwbouw

Natuurlijk, als je een nieuwbouwwoning koopt, heb je al aardig in je hoofd zitten hoe je het wilt. De keuken, de tuin, de slaapkamers: je hebt het allemaal al uitgedacht. Toch zul je zien dat je in de praktijk nog tegen allerlei nieuwe dingen aanloopt. Op zich hartstikke leuk als je weer tot een nieuw idee komt voor de keuken of de master bedroom, maar er is alleen één keerzijde: het kost geld, een hoop geld.

 Want al deze persoonlijke wensen zitten niet standaard bij het bouwplan in. We noemen standaarden die afwijken van het originele bouwplan daarom ook wel meerwerk. Elke bank heeft met het oog op meerwerk een eigen beleid als het aankomt op het meefinancieren van deze kosten in de hypotheek. Hoe dat precies zit? We vertellen je er graag meer over.

Meerwerk: hoe zit dat?

De bouwwerkzaamheden die niet in de koopovereenkomst staan vermeld, maar wel door de opdrachtgever worden aangevraagd, worden dus onder de noemer geplaatst van meewerk. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan een upgrade van de badkamer die aanvankelijk niet in de overeenkomst stond. De aannemer wil op zijn beurt de werkzaamheden best op zich nemen, maar wel tegen een extra vergoeding.

Wil je weten op welke voorzieningen je kunt rekenen in de gekochte woning? Dan kun je de verkoopbrochure en het bestek er bij pakken. Dat laatste is een uitgebreid, maar vooral technische omschrijving van het nieuwbouwhuis. Daarin staat bijvoorbeeld gedetailleerd omschreven hoe de waterleidingen lopen of op welke plekken in de woning je de stopcontacten kunt vinden. Omdat het hier om een technisch verhaal gaat is het belangrijk om je goed te laten inlichten en uitgebreid de tijd te nemen om de hele opzet te begrijpen.

Voorbeelden wel of geen meerwerk

Om je een aantal voorbeelden te geven van wat al dan niet onder meerwerk valt:

  • Vind je de keuken niet compleet genoeg en besluit je een upgrade uit te laten voeren? Oftewel ga je voor een completere keuken naar jouw smaak? Dan is dat meerwerk.
  • Is in de koopovereenkomst geen badkamer opgenomen? Dan kan deze alsnog worden geplaatst. Deze plaatsingskosten worden echter wel gerekend tot meerwerk.
  • Niet tevreden met de standaardkeuken en wil je deze helemaal laten slopen? Dan gebeurt dat via een verbouwing en dus niet via de bouw. Zodoende valt het ook niet onder meerwerk.

En meerwerk meefinancieren? Hoe zit dat?

Het voordeel van meerwerk is uiteraard dat je jouw nieuwbouwwoning helemaal naar je eigen smaak kunt laten inrichten. Zo wordt van A tot Z naar jouw wensen geluisterd en maak je het huis nog meer eigen. Het nadeel is echter dat er een meerprijs aan vast zit. En dat brengt ons meteen bij de volgende vraag: hoe zit het dan met het financieren van meerwerk? Het goede nieuws is dat meerwerk vaak vanuit de hypotheek kan worden meegefinancierd. De hypotheek voor nieuwbouwwoningen wordt vanuit een bouwdepot in termijnen uitbetaald. Voor meerwerk geldt ook dat deze kosten in het bouwdepot worden opgenomen. Vanuit het bouwdepot betaal je vervolgens de rekeningen van de aannemer en andere leveranciers.

Voorbeeld meefinancieren meerwerk nieuwbouw

Om je weer even een voorbeeld te geven. De hypotheek biedt de mogelijk om 100% van de uiteindelijke woningwaarde mee te laten financieren. Alle extra werkzaamheden worden beschouwd als waardeverhogend. Stel nu dat je een koopovereenkomst hebt van € 210.000 en dat de kosten voor meerwerk worden geraamd op € 30.000. Samen zorgt dit voor een woningwaarde van € 240.000. Dat is ook meteen het bedrag dat je mag lenen: € 240.000.

Contact opnemen

Wil je wel eens weten hoe het zit in het geval van jouw nieuwbouwwoning? Stel ons dan gerust al je vragen. Onze professionals vertellen je er graag meer over.

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp