Vijf keer een unieke bouwstijl voor je woning

Nieuwbouw

Nog steeds blijft het nieuw bouwen van je eigen woning een droom voor velen. Met de nieuwbouw opties van vandaag de dag levert een aantal prachtige en unieke woonwijken op. Sommige van die wijken hebben een bepaald thema, zoals de ecowijk Oosterwold in Almere waar je veel alternatieve bouwstijlen kunt terugvinden. En daar gaat deze blog ook over, want naast de klassieke bouwstijl of de welbekende woonboerderijen, zijn er inmiddels veel meer bouwstijlen die spreken tot de verbeelding. Vandaag zetten wij voor jou vijf unieke bouwstijlen op een rijtje. Lees je even mee?

Eartship

Earthship, Aardehuis of Aardetempel, het zijn allemaal termen voor dezelfde bouwstijl. Een Earthship bevindt zich deels onder en deels boven de grond. Het wordt gebouwd met volledig gerecyclede materialen, zoals autobanden die gevuld worden met aarde. Vaak is de zuidelijke kant of de warme zijde van de woning open door het gebruik van grote raampartijen en de entree. De Noordelijke of koude kant van de woning is vaak bedekt met aarde en een grasmat zodat je vanuit sommige hoeken de woning niet eens zou opmerken. Een Earthship woning is vaak zelfvoorzienend en niet aangesloten op riolering, gas en waterleiding. Deze woningen zijn daarnaast vaak goed geïsoleerd omdat ze deels in de grond liggen en worden verwarmt door middel van warmtepompen of zonnecollectoren. Een woonwijk met Eartship woningen kan een beetje aanvoelen als een wandeling door Hobbitstee, rechtstreeks uit het boek van Tolkien. 

Kubistische Bouw

Het lijkt qua bouwstijl wel het tegenovergestelde van de Earthship bouwstijl. Kubistische bouw wordt gedefinieerd door strakke lijnen met rondom grote glaspartijen. Deze bouwstijl heeft een rechthoekig karakter maar door te spelen met diepte, grootte en diversiteit in materialen ziet het er alles behalve saai uit. Sterker nog, woning met een kubistisch karakter hebben juist een hele speelse look door hun a-symmetrische ontwerp. Door het platte dak benut je ook alle ruimtes in huis optimaal. Een kubistische bouwstijl is daarnaast financieel aantrekkelijk doordat de woning geheel in prefab is uit te voeren. Crindel specialist Modle kan je alles vertellen over een kubistische bouwstijl. Kijk maar eens bij hun project voor meer inspiratie. 

Schuurwoning

Een schuurwoning heeft één strakke hoofdvorm met een vaak landelijke look. Het lijkt inderdaad op een grote schuur, maar dan met een romantische of juist modern tintje. De afwerking bestaat uit natuurlijke materialen zoals een combinatie van baksteen met zwarte potdekselplanken en/of robuuste eiken elementen. De basisvorm is vrijwel altijd identiek maar de uitwerking is bijzonder vrij, waardoor geen twee schuurwoningen hetzelfde zijn. Dankzij de landelijke look van de schuurwoning, komt deze bouwstijl het beste tot zijn recht in een bos- of polderlandschap. Dankzij de grote raampartijen heb je daardoor altijd vrij zicht op het buitenleven. Kijk bijvoorbeeld een bij het project van Brand BBA Architecten voor inspiratie.

Finse Houtbouw

De Finse houten bouwstijl doet denken aan koude avonden voor de openhaard, hout hakken in de tuin en een groot (nep) berenvel op de vloer. Een Finse bouwstijl kenmerkt zich door logbouw, het letterlijk op elkaar stapelen van houten balken (logs). De balken zijn in de afmeting op de millimeter nauwkeurig voorzien van inkepingen die zorgen voor de samenhang en stabiliteit van de wanden. De binnenkant wordt afgewerkt met onder andere een stuclaag zodat je binnenhuis elke woonstijl kunt toepassen. Deze vorm van houtbouw is duurzaam, kostenbesparend, energie neutraal en vooral erg aantrekkelijk.

Eigentijdse Bouwstijl

Een eigentijdse woning wordt gekenmerkt door de steile kap met grote overstekken waardoor er binnen veel ruimte aanwezig is. Door de verspringende gevelpartijen en wit gestuukte gevelaccenten ontstaat er een gevarieerd en creatief gevelbeeld. De eigentijdse bouwstijl ziet er gewaagd, verrassend en tijdloos uit. Door eigenzinnig materiaalgebruik, variërende kleuren en opvallend veel of juist opvallend weinig glas zien eigentijdse woningen er beslist ander uit, vol kleine details en daardoor verveelt deze bouwstijl geen moment.

Wil je meer woningen shoppen? Kijk dan eens bij onze categorie Nieuwbouw bij Wooninspiratie. Wil je meer tips, lees dan verder in onze blogs!

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp