Waar moet je op letten bij de oplevering van nieuwbouw?

Nieuwbouw

Gefeliciteerd! Jouw nieuwbouwwoning is helemaal af. Voordat je je hele hebben en houden in de verhuiswagen gooit, volgt eerst nog de officiële oplevering. Bij zo’n oplevering controleer je samen met de bouwer of alle (gewenste) werkzaamheden uitgevoerd zijn volgens de afspraken die je vóór het bouwen gemaakt hebt. 

Is je nieuwe paleis nog één grote ramp op de dag van oplevering, lees dan welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Is alles naar wens? Dan krijg je ein-de-lijk die lang verwachte sleutel en kun je gaan verhuizen! Maar, waar let je nou eigenlijk op tijdens de oplevering? Don’t worry, met deze tips zie je niets over het hoofd. 

Handige Harry

Heb jij zelf twee linkerhanden, geen verstand van opleveringen of geen oog voor detail? Neem een handige Harry mee. Dit kan iemand zijn in je vriendenkring of bijvoorbeeld een familielid. Geen handige Harry’s in jouw omgeving? Neem dan een echte pro mee. De kosten van zo’n handige hulp hangen af van de grootte van je nieuwbouwhuis, maar je kunt rekening houden met een bedrag tussen de 170 en 250 euro. 

Neem de tijd! 

Het gaat hier niet op een rondje door de supermarkt, maar om jouw toekomstige woning. Laat je niet opjagen door de bouwer en neem alle tijd die je nodig hebt. Geloof ons, die tijd heb je zeker nodig. Je wilt namelijk ieder hoekje en gaatje goed inspecteren voordat je de sleutel ontvangt. Better safe than sorry!

Meerwerklijst

We hebben het in een eerdere blog al eventjes gehad over de meerwerklijst. Op deze lijst staan alle werkzaamheden die extra uitgevoerd zullen worden naast de standaard werkzaamheden. Aan de hand van deze lijst kun je tijdens de oplevering controleren of het meerwerk volgens afspraak uitgevoerd is. Hou de lijst dus bij de hand terwijl je de woning inspecteert.

Let op schade

Goed om te weten is dat vanaf de oplevering dingen als schade en diefstal voor eigen rekening zullen zijn. Zorg ervoor dat jouw droompaleis verzekerd is vanaf het moment van de sleuteloverdracht. 

Let tijdens de oplevering dan ook goed op beschadigingen. Kijk bijvoorbeeld naar de kozijnen, ramen, deuren, sanitaire voorzieningen en eventueel tegelwerk. Wanneer je dit later pas ontdekt, is het een stuk lastiger om de bouwer aansprakelijk te stellen. Daarnaast is het ook belangrijk alles goed te testen. Spoelt de wc door, komt er water uit de kranen, doet het lichtplan het naar wens? Probeer alles wat je proberen kan uit! Wanneer er dingen niet goed te controleren zijn, door bijvoorbeeld viezigheid of te weinig licht, zet je dit ook in het keuringsrapport. 

Noteer alle gebreken die je tegenkomt in het proces-verbaal van de oplevering. Houd er rekening mee dat de bouwer alleen aansprakelijk gesteld kan worden voor de gebreken die genoteerd staan in dit proces-verbaal. De niet genoteerde gebreken hoeft de bouwer niet te herstellen. 

Meterstanden

Noteer alle meterstanden in het proces-verbaal van de oplevering. Deze standen moet je na het opleveren doorgeven aan de energieleverancier. 

Nadat je de hele woning rond geweest bent, tekenen jij en de bouwer het proces-verbaal. Jij accepteert de woning met uitzondering van de door jou genoteerde gebreken. De bouwer belooft met het tekenen de genoteerde opleveringsgebreken te repareren. Deze reparatie mag in de meeste gevallen drie maanden duren. 

En dan kun je nu eindelijk beginnen met het echte werk ;-). Wat pak je als eerste aan? Wij hebben in ieder geval nog een handige lijst voor je met producten die niet mogen ontbreken in je DIY kist nadat je woning is opgeleverd. En wordt het tijd om in te richten? Maak dan een plan voor de meest trendy kleuren die je terug wilt laten komen in je nieuwe woning.

Succes met klussen!

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp