Wat kun je zelf doen aan jouw nieuwbouwhuis?

Nieuwbouw

Bij een nieuwbouwwoning heb je de ultieme mogelijkheid om je toekomstige paleisje te ontwerpen en te bouwen zoals jij dat graag wilt. Ondanks alle voorbereidingen is de kans groot dat je hierbij te maken krijgt met meerwerk. Dit meerwerk kun je uiteraard uitbesteden aan je bouwkundige en zijn team of je kunt kijken of je bepaalde dingen zelf kunt regelen, installeren of monteren. Niet alle werkzaamheden zijn persé ingewikkeld of zwaar en waarschijnlijk kun je meer dan je denkt zelf.

Daarom geven wij je 6 tips over werkzaamheden die je zelf kunt uitvoeren tijdens het bouwen van een nieuwbouwhuis. 

Doe een prijzencheck 

Op de meerwerklijst staan alle werkzaamheden die extra (moeten) worden uitgevoerd naast de standaard werkzaamheden. Het gaat hierbij vaak om kleine extra dingen, zoals het plaatsen van extra stopcontacten of het afkitten van de badkamer of keuken. Deze kleine extra’s kunnen flink zeer doen aan jouw portemonnee. Daarom is het altijd slim de meerwerklijst goed door te nemen en te kijken of je bij een ander misschien goedkoper uit bent. Elke euro is één tenslotte.  

Installeren maar 

Het is geen geheim dat het zelf monteren van een badkamer of een  keuken gigantisch veel geld bespaard. Deze kosten kunnen oplopen tot wel duizenden euro’s. Waarom uitbesteden als je het ook zelf kunt? 

Een hele badkamer aanleggen vereist misschien wel wat hulp van sterke en/of handige Harry’s! De leidingen en de elektra kun je in ieder geval beter overlaten aan de vakmannen en experts. Maar wat kun je dan wél zelf? Het sanitair kun je zeker zelf plaatsen mits je pietje precies te werk gaat. Daarnaast lijkt ook het betegelen vaak lastiger dan het is. Heb je geen idee waar je moet beginnen. Online vind je voldoende video’s van doe-het-zelvers die je precies kunnen uitleggen waar je op moet letten. Zelf doen dus! 

Ook bij kant-en-klare keukens kun je een hoop zelf doen. Voorzie jij je droompaleis van een luxe keuken op maat, zoals deze van Stadshaege Keukendesign, laat het dan aan de experts over voor het beste resultaat.

Zelf een vloer leggen

Een vloertje leggen kan iedereen, zeker wanneer je werkt met (klik)laminaat. Natuurlijk vergt het wat precisie werk maar wacht maar tot je ontdekt hoeveel geld je bespaart met het leggen van je eigen vloer. Dat geld kun je weer mooi gebruiken voor meerwerk waar je minder verstand van hebt. Naast laminaat is vinyl ook eenvoudig zelf te plaatsen. Bovendien is het duurzaam materiaal en heel makkelijk in onderhoud. Wil je liever iets anders, zoals een mooie gietvloer van Caracterr? Dan is het raadzaam om te laten doen door een vakman omdat het leggen van deze vloeren toch echt iets meer expertise vragen. Een klein pluspunt; de kosten voor het aanbrengen van een gietvloer zijn vaak laag. Dat is dus ideaal wanneer je een kleiner budget hebt.

(Achter) het behang plakken 

Ook voor behangen geldt, iedereen kan het. Behangen of schilderen wordt bijna kinderspel met de mogelijkheden die we tegenwoordig hebben. Wil je dus geld besparen, zet de behangtafel dan maar klaar want deze klus kun je gemakkelijk zelf klaren. Wat dacht je van dit veelzijdige kwaliteitsbehang van Wonen Voor Jou? Dat heb je zo gepiept. Of je nou gaat schilderen of behangen, in beide gevallen is het belangrijk om de vloer en wellicht rest van de muren af te plakken zodat deze niet vies worden en je jezelf nog meer werk geeft. Ga wel secuur te werk want lucht onder je behang of scheve lijnen verf langs de muur vallen vaak erg op en dat wil je natuurlijk niet.

Lichtpaleisje 

Het aansluiten en ophangen van verlichting kan voor sommigen een eenvoudig klusje zijn terwijl het voor de ander een hele opgave is. Maar zelfs als je het ziet als een hele uitdaging, hoeft er bij het ophangen en aansluiten van een lamp geen installateur aan te pas te komen. Online video’s en de instructies die bij de lamp zitten, wijzen je de weg. Wees er wel altijd alert op dat je geen stroomstoot kunt krijgen door ervoor te zorgen dat er geen spanning staat op de bedrading waar je mee aan de slag gaat.

Ook niet onbelangrijk is het soort plafond waarmee je werkt. Aan een gipsplaat kun bijvoorbeeld je niet zomaar iedere willekeurige lamp ophangen omdat je te maken hebt met een maximale belasting. Check daarom goed met welk materiaal je werkt en welke soort pluggen je nodig hebt.

Schakel een expert in wanneer je niet zeker bent van je zaak – zeker als het gaat om elektriciteit -, je moet boren in een plafond met historische elementen of wanneer je een flinke, zware lamp op moet hangen die lastig te tillen is. 

Aanleg van de tuin

Van het huis gaan we door naar de laatste tip over de tuin. Het aanleggen van een tuin vergt enige aandacht maar kan ook goed zelf uitgevoerd worden. Het is belangrijk dat je een strak plan voor ogen hebt; waar komt een heg, waar komt gras en waar komt een looppad of zitplek? 

Houd bij het maken van dit plan rekening met:

  • De oriëntatie van de tuin. Sommige planten hebben bijvoorbeeld meer zon nodig. En je wilt je zonnestoelen niet in de volle schaduw hebben staan.
  • Kies voor kleuren in de tuin die ook bij het interieur binnenshuis passen zodat je een mooie overloop van binnen naar buiten krijgt. 
  • Wél twee rechterhanden maar geen groene vingers? Lees je goed in. Met blogs en videos weet je zo welke planten je waar moet zetten en hoe je ze het beste kunt verzorgen. 

Daarnaast is het van groot belang dat je zorgt voor een goede afloop van water. Je wilt niet dat al die zorgvuldig geplante plantjes verdrinken in ons kikkerlandje. 

We hopen je met deze tips geholpen te hebben met het besparen van enkele kosten. Bij onze woontips vind je nóg meer leuke blogs met tips voor huis, tuin, kantoor en interieur. Dus, lees ze!

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp