Wat verhoogt de waarde van je huis?

Nieuwbouw

Gaat jouw huis binnenkort in de verkoop of ben je gewoon benieuwd naar de manieren waardoor jouw huis wellicht meer waard zou kunnen worden? Lees dan snel verder, want in deze blog delen wij enkele waardevermeerderende tips en geven wij antwoord op de vraag wat de waarde van je huis verhoogt of beïnvloedt! 

Locatie en oppervlakte

Een van de belangrijkste factoren die de waarde van jouw woning kan beïnvloeden is de ligging of locatie ervan. Denk bijvoorbeeld aan hoe ver bepaalde voorzieningen zijn zoals een school, supermarkt of het openbaar vervoer. Hoe dichter je bij een dorpskern of een winkelstraat zit, des te meer is je woning doorgaans waard. Aan de andere kant vinden veel kopers het niet gewenst wanneer je woning pal naast een basisschool ligt.  Daarnaast heeft de wijk waarin je woont ook invloed op de waarde verhoging van jouw woning. Hoe beter de wijk onderhouden wordt, ook door alle buren, des te meer is je woning waard. 

Natuurlijk kun je aan de locatie van je woning niet veel veranderen, maar er zijn zaken waar je wel invloed op hebt. Zo hebben je perceel- en woonoppervlakte ook enorm veel invloed op de waarde van een woning. Wanneer je besluit jouw woning uit te breiden kan dit een flink voordeel zijn wanneer je jouw woning in de verkoop zet. Hierbij moet je wel rekening houden met een aantal aspecten:

  • Zoals hierboven beschreven is de locatie erg belangrijk. Dit geld ook voor de extra vierkante meters die je erbij krijgt wanneer je uitbreidt. In grote steden als Amsterdam en Rotterdam zijn deze extra vierkante meters waardevoller dan in andere delen van het land. 
  • In veel gemeentes zal je een vergunning nodig hebben wanneer je wilt uitbouwen. Check dit zeker eventjes voor je wilde plannen gaat maken. 
keuken

Alle ruimtes met een stahoogte minder dan 1,50 meter worden niet meegerekend in je woonoppervlakte. Met een dakkapel vergroot je in bepaalde delen van je woning je stahoogte en creëer je meer leefruimte. Het zorgt er niet alleen voor dat je kamer groter en lichter oogt, het vergroot ook nog eens het aantal vierkante meter woonoppervlakte van je woning. En meer woonoppervlakte betekent een hogere vraagprijs.

Duurzaam

Zonneboilers, isolatie en zonnepanelen hebben allemaal een positieve invloed op het energielabel en zullen zorgen voor een waardevermeerdering. Daarnaast zijn dit dus allemaal aspecten die kopers zullen aanspreken en aantrekken. Door te investeren in isolatie en energiebesparende maatregelen  kun je jouw woningwaarde vergroten. Zo kun je met goede isolatie al snel 30% aan stookkosten besparen en dat is ook aantrekkelijk voor toekomstige kopers. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar het plaatsen van dubbel glas of denk aan zonnepanelen. Dit zou je binnen enkele jaren kunnen terugverdienen. Daarnaast is het zelfs mogelijk een terugleververgoeding te krijgen van jouw energieleverancier. Wek je meer stroom op dan je zelf nodig hebt, dan is het mogelijk deze extra stroom terug te leveren aan het openbare net. Als onder de streep blijkt dat je meer stroom hebt teruggeleverd dan je hebt afgenomen, dan ontvang je voor die teruggeleverde energie een terugleververgoeding.

Nieuwe badkamer of keuken 

Hoewel deze aspecten van een woning een beetje smaakgevoelig zijn, zullen een nette of nieuwe badkamer en keuken wel gunstig kunnen zijn voor de waarde van een woning. Een renovatie van je badkamer of keuken kan gemiddeld 50% aan waardevermeerdering opleveren. Let hierbij wel op de trendgevoeligheid van keukens en badkamers. Smaak is erg persoonlijk.

Overkapping

Tuin 

Niet iedereen zal opzoek zijn naar een woning met een (grote) tuin. Toch zal een mooi verzorgde tuin een woning in waarde verhogen en de sfeer van een woning bepalen. Bij een tuin zal er niet alleen gelet worden op grootte, maar ook op ligging en privacy. Een net onderhouden tuin met veel zon zal meer aanspreken dan een overwoekerde tuin met weinig licht.

Je kunt ook zorgen voor waardevermeerdering door extra vierkante meters te creëren met het plaatsen van een tuinhuisje, serre, overkapping of schuur. Deze extra vierkante meters worden niet meegerekend in je totale woonoppervlakte (tenzij ze bij de zogenaamde verwarmde zone horen) maar gelden wel als overige ruimtes. 

Onderhoud 

Een goed onderhouden woning zal vanzelfsprekend meer overleveren dan een huis dat veel extra aandacht nodig heeft. Investeren in het onderhoud van jouw woning zal zich altijd uitbetalen. Zorg door voor nette wanden en schone kitranden wanneer je jouw woning te koop aanbiedt.

Wanneer je aan de slag gaat met het ophogen van de waarde van je huis zal je rekening moeten houden met het feit dat niet alles waardevermeerdering hoeft te betekenen. Sommige investeringen betalen zichzelf niet altijd terug. Ga dus goed na welke afwegingen je wilt maken voor een vlotte verkoop van jouw woning. 

Ga je nieuw bouwen? Houd dan deze tips in je achterhoofd mocht je in de toekomst ooit moeten verkopen en zorg voor goede afspraken met opdrachtnemer om nieuwbouw horror te voorkomen.

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp