Zo gaat een architect te werk bij nieuwbouw

Wonen

Je hebt het ideale lapje grond gevonden. Misschien is het ergens aan het water, of juist dicht bij de bossen. Of wellicht midden in een nieuwbouwwijk. Hoe dan ook, jouw droom om een eigen huis te bouwen komt steeds een beetje dichterbij. Het wordt tijd om te gaan kijken naar het ontwerp van je nieuwe stulpje en wat je wensen precies zijn. Hiervoor komt uiteraard de architect om de hoek kijken. Maar, wat doet een architect precies? Welke verantwoordelijkheden heeft hij en hoe ziet het proces van een woning ontwerpen er precies uit? Vandaag lichten wij voor jou een tipje van de sluier op.

De eerste stap

Natuurlijk is het uitermate handig als je eerst even kennis maakt met de architect van jouw keuze. Een architect in de buurt is natuurlijk makkelijk, maar zoek vooral naar iemand met een portfolio van woningen die je aanspreekt. Omdat jij en je architect een langdurig en intensief proces aangaan, is het vooral belangrijk dat er een klik is tussen jullie beide. Wanneer er geen sprake is van vertrouwen of de dingen toch wat ongemakkelijk aanvoelen, maak dit dan eerst bespreekbaar. Voelt het daarna nog steeds niet goed? Dan kun je misschien beter verder kijken. Het is zonde van de tijd die je geïnvesteerd hebt, maar het zou nog vervelender zijn als je eerste instinct blijkt te kloppen.

Afspraken maken

Vervolgens is het belangrijk om te kijken WAT de architect precies voor je kan doen? Moet er bijvoorbeeld eerst gesloopt worden? Moeten er vergunningen aangevraagd worden en wie doet dat? Moet het interieur ook ontworpen worden, of ga je alleen voor kale bouw? En wie bewaakt het bouwproces? Pas als al deze zaken helder zijn, kun je komen tot een precieze offerte. Gemiddeld genomen kun je stellen dat een architect 5 tot 15% van het totale kostenplaatje in rekening brengt. Hoe ingewikkelder jouw wensen, des te hoger dit percentage zal liggen natuurlijk. 

De eerste schetsen

Als alle randvoorwaarden helder zijn, gaan jij en de architect aan tafel om alle wensen en mogelijkheden te bespreken. Op basis van dit gesprek zal een eerste schetsontwerp gemaakt worden. Dit zal een 3D weergave zijn van wat besproken is en geeft je een goed beeld van alle mogelijkheden. Wanneer je akkoord bent, wordt er een voorlopig ontwerp gemaakt. Op dit ontwerp worden ook de doorsnedes en gevelaanzichten getoond en krijg je een goed beeld van materialen en kleuren. Als laatste wordt er een definitief ontwerp gemaakt welke ook door een constructeur onder de loep wordt genomen. Zijn jullie nog steeds happy met het hele proces, dan kan nu de vergunning worden aangevraagd. 

Bouwbegeleiding

Het is natuurlijk ideaal als de architect ook de bouwbegeleiding doet en ervoor garant staat dat jouw woning volgens de afspraken wordt opgeleverd. Wanneer dit ook zo is afgesproken, kun jij als opdrachtgever iets meer achterover leunen. Tenslotte weet de doorsnee opdrachtgever niet waar hij allemaal op moet letten tijdens het bouwproces. Hou wel zelf poolshoogte en ga regelmatig even kijken. Maak foto’s, stel vragen en blijf zoveel mogelijk betrokken bij het proces zodat je eventuele problemen of onduidelijkheden op tijd kunt ondervangen. 

Is jouw nieuwe paleisje uiteindelijk opgeleverd? Helemaal top, dan kun je nu genieten van je eigen, unieke woning, helemaal naar jouw wens gemaakt.

Wil je ook een eigen woningen ontwerpen? Kijk even bij onze architecten. Zij kunnen je alles vertellen wat je wilt weten.

Menu