Spiritueel tuinieren: creëer je eigen magische tuin

Tuin

In deze tijd van tumult zitten we allemaal in spanning. Wat gaat er nu gebeuren? Wat staat ons nu weer te wachten? Soms staat de angst ons in de ogen, dan weer de vechtlust, gevolgd door twijfel. Als mensen zoeken we onze weg in de onzekerheid, in de eenzaamheid van de lockdown, in de drukte van het ‘ge-heen-en-weer’ tussen thuisscholing en thuiswerken. We zoeken onze weg tussen de vragen door. Dit doen we naar ons beste vermogen en temidden van alle spanning, raak je jezelf gemakkelijk kwijt. We vergeten even diep adem te halen en de stilte toe te laten. Henry Brooks Adams schreef ooit: Vanuit chaos ontstaat leven. En dat geldt ook voor ons leven vandaag de dag. Er is geen plek op Aarde die je dat beter laat zien dan je eigen tuin. Wil je weer even gronden? Weg van de wanorde en het lawaai om je heen zodat je weer even op kunt laden? Ga dan je tuin in, maak er helemaal jouw plek van; een plek om te bezinnen, om tot jezelf te komen en weer perspectief te krijgen. In deze blog geven we je tips om een stukje spiritualiteit terug te brengen in je leven en dan met name in je tuin. 

Verander je opvatting

Zolang jij je tuin blijft zien als obstakel waar alleen maar tijd en moeite in gaat zitten, gaat jouw tuin je weinig brengen. Zie je uiterlijke, echte tuin als metafoor voor je innerlijke zelf en ineens heb je iets tastbaars waarmee je aan de slag kunt. Door verbinding te maken met de natuur om ons heen, maken we verbinding met de natuur in onszelf. De jaarlijkse cyclus die onze tuin doorloopt, staat namelijk gelijk aan het leven en gelijk aan onze eigen innerlijke processen. We verwijderen hetgeen ons niet dient (onkruid), zaaien nieuwe ideeën (zaadjes), zien onszelf groeien en bloeien. Uiteindelijk komt er weer een cyclus op zijn eind en mogen we opnieuw gaan beginnen, met alle lessen van de voorgaande jaren, met alle wijsheid die we hebben opgedaan en die nu als compost mogen dienen voor alle nieuwe ideeën die dit jaar weer mogen ontspruiten. Klinkt zweverig? Misschien. De keuze is aan jou om je eigen tuin te zien als een obstakel, of als een plek waar je tot jezelf mag komen en mag zien bloeien wat je zelf bedacht en gecreëerd hebt. 

Spiritualiteit van de heg snoeien

Het misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je voor de zoveelste keer het gras maait of de heg snoeit, maar toch kunnen deze klussen een mooie spirituele betekenis met zich meebrengen. 

In onze huidige ‘corona-tijd’ houden veel mensen er een wildgroei aan gedachten op na. Er zijn theorieën links en rechts, politiek gedebatteer, oordelen van artsen, patiënten, ondernemers en actiegroepen. Onze hoofden raken gevuld met rancunes, strijd, verveling, verlatenheid of bezorgdheid. Als je niet oppast, raakt je (innerlijke) tuin ermee overwoekerd. Dus, ga je eigen tuin in. Hark het blad bij elkaar, verwijder dode takken. Alles wat je niet langer dient, wat je geen vreugde meer brengt, mag je wegdoen. Zie het verrotte blad als negativiteit waar je geen energie meer aan wilt geven. De dode takken en oud hout kunnen symbool staan voor alle angsten die je dag beheersen. Je mag het weg doen of sla het op in een Woodstock zodat je er later een vuur mee kan maken. Dag angst, hallo warmte.

Wat je ook kiest, het is jouw tuin, jouw plek, waar je alleen dat toe mag laten wat jij wilt. Verwelkte bloemen? Zie ze als symbool voor hetgeen wat jou ’s nachts wakker houdt en ruim het op. Wanneer alles in de kliko zit en je kijkt opnieuw je tuin rond, wat ervaar je dan? Ben je voldaan? Is er stukje rust teruggekomen? Mooi, want dat betekent dat er iets nieuws mag gaan groeien. 

Magische plek

Vanuit de oudheid worden tuinen gezien als magische plekken welke geassocieerd worden met rust en eenvoud. Denk bijvoorbeeld aan de tuin van Eden of Boeddhistische zentuinen. Je mag jouw tuin natuurlijk inrichten zoals jij dat wilt, zoals het bij je past. Voor de een betekent dit weelderige bloemen, voor de andere strakke vormen met beelden en kunst en weer een volgende wil vooral rust en kunnen loungen in heerlijke hangmat. Alles is prima. Voel jij dat het bij je past, creëer het dan. Zie het groeien en waardeer wat er ontstaat, ook al was dat niet helemaal volgens plan. Niets in dit leven loopt geheel volgens plan en ook in de tuin leren we soms loslaten. Het hoeft niet perfect te zijn, zolang het maar vreugde geeft. Iets anders wat een tuin ons leert, is hulp vragen en samenwerken. Want soms kun je niet alles alleen. Dat kan het aanleggen van een nieuw bloemenperk zijn of het bouwen van een eigen boomhut! Dat je dat niet alleen kan, geeft niet want vragen om hulp geeft ook weer nieuwe kansen. Door hulp te vragen, kun je je verbinden met de buren om je heen, voel je dat je er niet alleen voor staat. En dat kan een hele fijne gedachte zijn.

Magische kunst

Buiten bloemen, planten, gras, bestrating of een fietsenhok, kun je nog zoveel meer met je tuin. Door elementen in jouw stukje natuur aan te brengen die je zintuigen stimuleren, kun je even helemaal in het hier en nu komen. Zo kun je je richten op het geluid van een windgong om je af te leiden van storm aan gedachten van binnenuit. Plaats een mooie fontein en voel het kabbelende water over je vingers stromen. Loop met je blote voeten over het gras, zelfs als het koud is. Steek de vuurkorf aan, midden in de winter, en geniet van de warmte op je gezicht. Heb je kinderen? Maak of koop kleine elfendeurtjes of kabouterdeurtjes die tegen de schutting kan plakken, of tegen een boom of de muur van je huis. Verzin er verhalen bij, maak er iets magisch van. Want wie sprookjesogen heeft, ziet een wereld vol wonderen. 

Dag, wereld vol chaos en tumult, vandaag zijn we even de tuin. 

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp