Borderrand ideeën voor een strakke, groene tuin

Tuin
Lounge tuin

In Nederland zijn we allemaal zeer gehecht aan onze tuinen. Groot of klein, jouw tuin is je eigen stukje natuur thuis. Van tuin met goed verzorgde borderrand kan je, wanneer je deze goed bijhoudt, het hele jaar door genieten. Om jou een goed beeld te geven van alle mogelijkheden die borderranden te bieden hebben zetten wij onze 5 beste ideeën op een rijtje! 

Wat is een borderrand?

Een tuin kan je uiteraard helemaal aankleden door het vol te gooien met stenen, grind of gras. In dit geval heb je er weinig onderhoud aan en hoef je er dus amper naar om te kijken. Wanneer je gebruik maakt van tuinborders kun je toch wat meer variatie terug laten komen in jouw tuin. Maar wat zijn tuinborders en borderranden eigenlijk? Een tuinborder is een stukje grond in de tuin gevuld met bloemen en planten wat in de meeste gevallen omheind wordt. Deze omheining kan bestaan uit verschillende materialen waar we later nog op terug zullen komen. Wanneer je het groen in de borderrand goed combineert en afweegt zou je het hele jaar kunnen genieten van bloeiende bloemen en planten. De overgang van de tuin naar border kun je zo subtiel of opvallend maken zoals je zelf wilt. 

Verschillende materialen 

Zoals we hierboven al eventjes aangekaart hebben, bestaan er verschillende borderrand materialen. We nemen onze favorieten eventjes kort met je door en zetten de positieve- en negatieve kanten op een rijtje!

  1. Houten borderrand 

Hout is een veelvoorkomend materiaal als je kijkt naar borderranden. Houten tuinborders zijn namelijk kant en klaar verkrijgbaar bij de meeste bouw- en tuincentra en makkelijk in gebruik. Daarnaast zijn houten borders verkrijgbaar in veel verschillende soort, maten en ontwerpen. Zo kan je de plank bijna niet misslaan met deze variant.  

  1. Metalen borderrand 

Metalen tuinranden zijn ook erg populair. Ze zijn namelijk erg stevig en daarnaast ook tijdloos. Behalve dat zijn metalen borderranden ook verkrijgbaar in een aantal verschillende kleuren waardoor je een eigen unieke stijl kunt creëren. Zo kun je de rand laag en smal houden voor een minimalistische look, of just hoog en breed waardoor je hem kunt vullen met bijvoorbeeld grind.

  1. Cortenstaal borderrand 

Cortenstaal zie je steeds vaker terugkomen als het om borderranden in een tuin gaat. Cortenstaal staat bekend om zijn beschermende roestlaag wanneer het blootgesteld wordt aan het weer. Wanneer je opzoek bent naar een materiaal dat weinig onderhoud nodig heeft, is cortenstaal zeker jouw redder in nood en met zijn roestbruine tint, geeft hij ook nog wat extra kleur aan je tuin.

4. Bamboe borderrand

Een van onze persoonlijke favorieten is de bamboe variant. Een bamboe borderrand is verbonden door een flexibel draadsysteem waardoor je het erg makkelijk in jouw eigen ontwerp kunt buigen. Zo kun je zelf jouw eigen, unieke tuin ontwerpen met een vloeiende borderrand. Je kunt daarnaast het bamboe ook nog eens terug laten komen in je bijvoorbeeld je schutting, zodat je een mooie samenhangend geheel krijgt in je tuin.

5. Stenen borderrand

Onze tweede natuurlijk favoriet is een stenen borderrand. Ook deze zijn natuurlijk verkrijgbaar in verschillende kleuren, vormen en maten waardoor je makkelijk jouw ideaal plaatje kunt waarmaken. De kant en klare stenen die je kunt gebruiken voor een borderrand kun je, door middel van een pin aan de onderkant, gemakkelijk in de grond steken, maar je kunt zo ook op hoogte metselen of ingraven.

Laat kleuren terugkomen 

Door de kleuren van je tuin terug te laten komen in de beplanting van je borderrand creëer je een mooi geheel. Denk bijvoorbeeld aan de kleur(en) van de tuinset of de kussen erop of doe wat leuke ideeën op op Pinterest. 

Heb je hulp nodig, een expert kan je altijd op ideeën brengen die je zelf nog niet had bedacht en waarmee je jouw tuingenot naar een nog hoger niveau kan tillen.

Kant-en-klaar

Geen groene vingers, maar toch interesse in zo’n mooie borderrand? Geen paniek! Er bestaan namelijk kant-en-klare borderpakketten waarin alle zaden, bollen en planten goed afgesteld zijn op aspecten als schaduw, klimaat, zonuren en vochtigheid. Daarnaast krijg je er ook vaak een instructieboekje bij zodat je precies weet waar en hoe diep je de inhoud moet planten. 

We hopen dat je door het lezen van deze blog een hoop inspiratie hebt op kunnen doen. Benieuwd naar hoe je een groende tuin creëert zonder al te veel onderhoud? Lees dan snel deze blog! 

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp