De mooiste winterharde groenblijvende planten

Tuin

Het leukste aan de zomer is natuurlijk het genieten van het buitenleven. Mooie tuinen zijn daarbij vaak de trots van menig woningeigenaar en een plek om heerlijk te genieten en te vertoeven. Zoals elk jaar maakt de zomerzon plaats voor de herfststormen en koude winternachten en verliezen de meeste planten in de tuin hun mooie bloemen en bladeren. Je tuin ziet er ineens een stuk droeviger uit.

Maar dat hoeft niet! Door planten aan de schaffen die in de winter groen blijven, geef je jouw tuin het hele jaar door een beetje sfeer. Met een vuurschaal, een lekkere plaid en een plek om te loungen kan je tuin ook tijdens koudere periodes een heerlijk plek zijn om marshmallows te roosteren, warme chocolademelk te drinken en lekker bij te kletsen rondom een vuurtje.

Wat zijn groenblijvende planten?

Groenblijvende planten zijn vaak vaste planten die in de winter hun blad niet verliezen. Vaak dragen deze planten geen bloemen, maar kunnen ze wel kleurrijke bessen hebben of bladeren met een kleurschakering. Groenblijvende, winterharde planten vormen een rode draad in je tuin. Door ze op strategische plekken neer te zetten, heb je het hele jaar iets om naar uit te kijken.

Hulst

Een balkon met winterharde planten

Hoewel groenblijvende, winterharde planten ook vaak vaste planten zijn, wil dit niet zeggen dat ze niet in een pot of bloembak kunnen. De term ‘vaste plant’ verwijst ernaar dat de planten jarenlang kan staan en niet na één of twee seizoenen is uitgebloeid. Wil je een groen balkon? Ook in de winter? Dan kun je ook groenblijvende, vaste, winterharde planten kwijt in je bloembakken of in je terraspotten. Zo kun je ook op je balkon het hele jaar door genieten van een beetje groen.

CRINDEL’s winterharde favorieten

Met stip op één staat hier de hulst. Deze groenblijvende struik en kan tot wel vier meter hoog worden en krijgt in de herfst prachtige, knalrode bessen. Ideaal wanneer je onze gevleugelde vrienden een handje wil helpen want vogels zijn dol op de rode bessen van de hulst. De hulst geeft verder echt een kerstsfeer, ideaal voor een ultieme kersttuin.

De Sneeuwbal (Viburnum tinus) is niet alleen een groenblijvende winterharde plant, maar bloeit ook nog eens in de winter! Al vanaf januari gaan de bloemknopjes open. De bloemen blijven tot mei bloeien en wanneer de plant is uitgebloeid komen er nog donkerblauwe bessen aan. Vogels zijn dol op deze besjes. Maak nog een paar unieke voederplekjes voor ze en je geniet de hele winter niet alleen van groen, maar ook van vrolijke tuinbezoekers. De sneeuwbal doet het trouwens ook goed als terrasplant, dus geschikt voor een groen balkon in de winter.

Op de derde plaats staat rotsheide. Deze plant is een echte toverbal. In het voorjaar kleurt het blad dieprood, gevolgd door zalmroze in de zomer en groen in de winter. Deze plant verliest zijn bald niet en is dus het hele jaar door mooi om naar te kijken.

Op plaats vier staat de hemelse bamboe, een plant die perfect geschikt is als winterharde terrasplant. Door het zonlicht kleuren de bladeren van deze plant naar een mooie, dieprode kleur. Hoe meer zon, hoe roder hij wordt. Ideaal voor in een kleurrijke wintertuin.

Sneeuwbal

Op plek nummer vijf sluiten we af met de kerstroos. Deze plant wordt tussen de dertig en veertig centimeter hoog en behoud haar groene blad in de winter. Vanaf januari kan zij al gaan bloeien met prachtige, witte of groene bloemen.

Winterhard of wintergroen?

De termen lopen soms een beetje door elkaar, maar er is wel degelijk verschil tussen winterharde en wintergroene planten. Alle wintergroene planten zijn ook winterhard, maar niet alle winterharde planten zijn wintergroen. Zij verliezen in de herfst hun blad en schieten in het voorjaar weer vol. Let hier dus goed op bij de aanschaf van je planten dat deze niet alleen winterhard zijn maar ook wintergroen.

Hup, hup, naar het tuincentrum. Want het is al bijna tijd om je tuin een beetje voor te bereiden op de winter. Kun je meteen een aantal winterharde, groenblijvende planten neerzetten zodat je de hele winter lang geniet.

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp