Design jouw eigen vogelhuis voor in de tuin

Tuin

Ben jij een echt buitenmens? En kun je echt genieten van je eigen tuin? Dan mag een leuk vogelhuisje natuurlijk niet ontbreken. Vogelhuisjes zijn niet alleen helemaal hip, ze kunnen de natuur in jouw tuin ook een handje helpen. Naast het bouwen van een nestje, gebruiken vogels de vogelhuisjes ook om lekker en veilig in te slapen. Wanneer je vogels naar jouw tuin of balkon weet te lokken, zorgt het voor een heerlijke bedrijvigheid. De af en aan vliegende vogels, het gezellige gekwetter, het is een heerlijk tafereel om te aanschouwen op je vrije dag. Wij geven je wat tips voor de allerleukste vogelhuisjes bij jou op het balkon, of in de tuin.

De Basics

Een mooi vogelhuisje maak je het beste van natuurlijk materiaal. Zorg dat het huisje winddicht is en dat het dak geen water binnen laat. Daarnaast moet het stevig zijn en ook goed bevestigd worden zodat het vogelhuisje nooit ergens af kan vallen. Een zitstokje bij de voordeur is niet nodig en eigenlijk ook niet gewenst. Roofdieren kunnen namelijk datzelfde stokje goed gebruiken om handig binnen te komen. Zorg er ook voor dat het nestkastje open kan zodat je het na elk broedseizoen schoon kunt maken. Wil je tot in detail weten hoe je het beste een vogelhuisje maakt? Op de website van de Vogelbescherming kun je handige bouwtekeningen downloaden. Dat staat garant voor een heerlijk middagje knutselen. 

Glamour in je tuin

Wanneer je twee rechterhanden hebt en het bouwen van je eigen vogelhuisje niet helemaal jouw ding is, kun je ook kant en klare bouwpakketten of vogelhuisjes kopen. Deze vogelhuisjes ogen vaak wat eenvoudig en wil je meer glamour in je tuin, dan zul je aan de slag moeten met verf, materialen en ornamenten. Schilder jouw vogelhuisje in de kleuren die passen bij jou en je tuin, geef het een huisnummer en een postvakje, versier het met steentjes, of maak direct een heel vogel flatgebouw! Dat laatste is vooral leuk voor mussen, spreeuwen en zwaluwen die graag bij elkaar in de buurt blijven. Wat je ook doet, voordat je jouw vogelhuisje aan de elementen blootstelt, is het handig om het goed te coaten met een blanke lak zodat het beter bestand is tegen de weersinvloeden. 

Kunstzinnig wonen

Natuurlijk kun je ook je creativiteit op de vrije loop laten wanneer je aan de slag gaat voor je gevederde vrienden in de tuin. Maak bijvoorbeeld een waterdicht dak boven een oude regenlaars. Wanneer je vervolgens een rondje knipt in de pijp van de laars, heb je al direct een kant-en klaar en modieus vogelhuisje. Of wat dacht je van een oud blik wat je bekleedt met takken. Zorg er hierbij wel voor dat er geen scherpe randjes zijn waar de vogels zich aan open kunnen halen en dat het blik goed droog blijft om te voorkomen dat het vogelhuisje wegroest. Wanneer je een beetje handig bent met een Dremel kun je eigenlijk alles omtoveren tot een hip vogelhuisje, van koekblik, tot een weckpot, tot kop en schotel of zelfs een kleine gieter, zolang je maar zorgt dat de vogels droog, warm en veilig kunnen zitten.

Locatie, locatie, locatie!

Zoals geldt voor elk stukje vastgoed; locatie het allerbelangrijkst. Zo hang je een vogelhuisje het beste op een rustige plek waar ze ook daadwerkelijk naar binnen durven. Dus niet direct naast je terras of bij de glijbaan voor de kinderen. Hang een vogelhuisje ook niet in de volle zon of met de opening naar het zuiden. Hoe beschutter, hoe beter zodat het huisje vrij blijft van teveel zon, harde wind of regen. Een vogelhuisje hoeft ook weer niet midden in de takken te hangen want dan kunnen de vogels weer niet goed aanvliegen op hun nieuwe villa. Zoals gezegd blijven spreeuwen, mussen en zwaluwen het liefste dicht bij elkaar. Meesjes verdragen een buurman op minimaal drie meter afstand en voor de rest van de vogels geldt dat ze het liefste tien meter uit elkaar zitten. Als laatste is het een goede tip om je nieuwe vogelhuisje in het najaar op te hangen. Op die manier kunnen de vogels bij jou in de tuin eerst wennen aan de nieuwbouw voordat ze er daadwerkelijk ingaan in het voorjaar.

Knutsel ze!

Menu