Het nieuwe moestuin seizoen is van start!

Tuin

Ja, de nachtvorst is weer voorbij. Nou ja, eigenlijk is er deze winter bijna geen sprake van nachtvorst geweest, maar toch, volgens de kalenders is het officiele moestuin seizoen nu echt van start. Dat betekent dat het tijd wordt om de schoffel en de schop tevoorschijn te halen en de grond in je moestuin alvast voor te bereiden op al dat lekkers wat daar binnenkort gaat groeien. Waar begin je? Wat wil je laten groeien? En waar is nou de ideale plek voor jouw eigen stukje ‘groenten uit eigen tuin’? Wij gaan het je allemaal uitleggen.

Locatie is alles

Een beschutte plek waar tenminste zes tot acht uur zonlicht per dag bij kan komen, dat heb je nodig. Jouw gekoesterde courgettes – of wortelen, spinazie of sla – zijn op die manier beschermd tegen harde wind, te felle zon of zware regenbuien en krijgen toch nog voldoende licht om lekker te kunnen groeien. Zorg er daarbij voor dat je groentes of fruit veilig zijn van ongedierte. Niet alleen de poes wil je weren uit je moestuin, en uiteraard alles wat de poes achterlaat, maar bijvoorbeeld ook slakken, rupsen of vogels. 

Grondbeginselen

Wat je ook van plan bent om te zaaien, de bodem moet voldoende in orde zijn om de planten straks te kunnen ondersteunen. Een goede moestuin bodem moet kunnen ademen, de juiste zuurgraad hebben en voldoende voedingsstoffen bevatten. Woon je op kleigrond, dan kun je deze losser maken door er zand doorheen te mengen. Woon je juist op zandgrond en spoelen water en voedingsstoffen te makkelijk weg, dan kun je kleimeel toevoegen zodat de grond meer vocht vasthoudt. Beide bodemsoorten zijn van voedingstoffen te voorzien door ze te bemesten met een goede, organische meststof, het liefst je compost van vorige jaar. Daarnaast is het van belang dat de bodem de juiste zuurgraad of Ph-waarde heeft. De meeste groenten houden van een neutrale tot basische grond met een ph tussen de 7 en 7.5. De zuurgraad kun je met een kalktest makkelijk bepalen. Is de grond te zuur, dan kun je wat kalk toevoegen.

Zaaiprincipes

Ongeacht wat je zaait, wanneer je binnen voorzaait in kleine bakjes, heb je sowieso een voorsprong. Met voorzaaien kun je nu al beginnen. Je kunt de zaadjes gewoon laten ontkiemen in kant-en-klare moestuingrond van het tuincentrum. Plant de zaadjes niet te diep zodat de zaden makkelijk kunnen ontkiemen. Wanneer de kiemen groot en sterk genoeg zijn, kun je ze uitplanten in je moestuin. Doe dit het liefste rond april wanneer de ergste kou uit de lucht is. Let op dat je goed in de gaten houdt welke groente je op welke plek in je moestuin plant. Door elk jaar af te wisselen met welke groente je waar plant, hou je ziekte en plagen in de hand en genieten de nieuwe groenten van de voedingsstoffen die voorgaande groenten hebben achtergelaten. Nog een handige tip is om een laagje mulch aan te brengen tussen de planten die je hebt uitgeplant. Door de mulch verbetert je de bodemkwaliteit, bescherm je je gewassen tegen vorst of teveel hitte en bestrijd je op natuurlijke wijze onkruid. Maak de laag niet te dik, maximaal vijf centimeter, om te voorkomen dat je ongedierte aantrekt. 

Wat ga je zaaien?

Is dit de eerste keer dat je je aan een moestuin waagt? Begin dan met makkelijkere groenten zoals sla, uien, wortel, spinazie of bieten. Deze vergen wat minder onderhoud en zorg. Ook kruiden zoals basilicum, bieslook en peterselie zijn gemakkelijke groeiers om mee te beginnen. Ben je op zoek naar meer uitdaging, dan kun je kijken naar groenten zoals prei, broccoli of bloemkool. Hoe je ook begint, hou het leuk en makkelijk voor jezelf. 

Laatste tip

Op het internet zijn genoeg tools te vinden die je kunnen helpen met het in orde houden van je moestuin. Van zaaikalenders tot complete apps met reminders en tips, je kunt eigenlijk alles wel online vinden. Dus, no more excuses! Handen uit de mouwen en schoffelen maar!

Menu