Je balkon vergroenen doe je zo!

Tuin

Ben je klaar met die grauwe tegels en dat goedkope krukje wat je misschien op je balkon hebt staan? Heb je een paar vierkante meter balkon helemaal voor jezelf maar is het er een absolute chaos? Wil je meer kruiden en bloemen in bloei zien, je groene vingers trainen of gewoon genieten van de bloemetjes en de bijtjes zonder je appartement te verlaten? Dat kan! Met onze tips kun je jouw balkon een complete metamorfose geven en met een paar dagen omtoveren tot je eigen, kleine, persoonlijke Eden. Lees je even mee?

Van de grond af aan

Voordat je je balkon kunt gaan opknappen, moet hij natuurlijk eerst helemaal leeg. Dat betekent dus weg met de oude troep die je nog had staan. Kun je je oude balkon meubels nog opknappen? Dan is dat natuurlijk fantastisch! Kan het niet, geef of gooi het dan weg. Extra rommel op je balkon, een plek die je helemaal voor jezelf kunt hebben, brengt alleen maar onrust met zich mee. Daarnaast, wanneer je balkon leeg is, kun je direct bepalen wat je met je vloer wilt doen. Ga je de vloer schilderen met betonverf? Wil je er misschien een grastapijt op leggen? Of wat dacht je van losse vloertegels of vlonders van hout of rubber? De keus is aan jou, maar wat je ook kiest, laat het bij je passen.

Check je railing

Elk balkon heeft een balustrade in de vorm van een (houten) hek, of bijvoorbeeld een stalen railing. Is het nog helemaal in orde? Check je balustrade op rotplekken, afgebladderde verf en natuurlijk algemene veiligheid. Laat het te wensen over? Dan is het nu het moment om dit allemaal aan te pakken. Je balustrade vormt namelijk een essentieel onderdeel van je balkon wat je kunt gebruiken voor zowel decoratieve items, als planten en potten.

Eerst de meubelen

Voordat je jouw balkon gaat volzetten met rozenstruiken en een moestuin, kun je het beste eerst bepalen wat voor meubelen je er wilt hebben. Ga je voor een complete loungeset of heb je aan een hangmat of enkele stoel genoeg? Om te bepalen wat voor meubelen je op je balkon kwijt wilt, kun je het beste bedenken wat je uiteindelijk met je balkon wilt. Wordt het een plek voor jou alleen of heb je de ruimte en de zin om zo nu en dan een klein feestje te geven? Tuintrend heeft een uitgebreide outdoor collectie van bankjes tot stoelen tot complete loungesets. Wil je iets zachts? Bubalou verkoopt zitzakken en stoffen banken die geschikt zijn om het hele jaar door buiten te staan. Liever iets van kwaliteitshout? Kijk dan eens bij de projecten van Weltevree op Crindel. Keuze genoeg voor een balkon met kwaliteitsmeubelen.

Zet de bloemetjes buiten

In Principe kun je elke plant die je ook in je tuin plaats, kwijt op je balkon. Het hangt er natuurlijk vanaf of je balkon de hele dag in de volle zon staat, of juist in de schaduw. Let er op bij het aanschaffen van planten wat hun zonbehoefte is. Monnikskap, vergeet-me-nietjes of kerstroos zijn bloemen die het goed doen in de schaduw. Zet ook een aantal wintervaste planten op je balkon, zodat je het hele jaar door groen hebt. Zit je balkon op het zonovergoten zuiden? Dan heb je de perfecte plek voor een kleine kruidentuin. Kruiden houden namelijk van zon! Bieslook, peterselie, basilicum, rozemarijn, tijm, salie en lavendel zijn gemakkelijke kruiden die houden van de zon. 

Verticaal of horizontaal?

Wanneer je besloten hebt wat voor soort bloemen of kruiden je op je balkon wilt houden, kun je gaan kijken naar hoe je dat wilt doen. Je kunt natuurlijk bloembakken kopen die je aan de balustrade kunt hangen, maar je kunt ook bloembakken boven elkaar ophangen zodat je een wat meer verticale tuin krijgt. Een verticale tuin kun je ook heel makkelijk maken met behulp van pallets die je rechtop zet en waar je allerlei potten aan kunt hangen. En dat is nog eens ideaal voor je privacy ook!

Accessoires maken het af

Wat is je balkon, zonder een beetje kunst? Van roestvrij stalen versieringen, tot windgongen tot vuurkorven of bijzondere buitenlampen, op Crindel vind je van alles. Shop gerust verder bij onze wooninspiratie of lees andere buitentips, bijvoorbeeld over je eigen moestuin!

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp