Kleine critters in je tuin? Zo hou je het lekker egelvriendelijk

Tuin

Als je naar Sonic the Hedgehog kijkt, zul je het misschien niet verwachten maar egels zijn lang niet zo stoer als ze lijken. Sterker nog, deze kleine, stekelige diertjes kunnen onze hulp hard gebruiken. En dat begint al in je eigen tuin. Of je nu zes vierkante meter tuin hebt of een paar hectare, met wat kleine tips kun je er een egelvriendelijke plek van maken. 

Kleine insectenvreters

Misschien denk je ‘waarom zou ik mijn best doen voor een egeltje?’ Nou, niet alleen omdat het gewoon aardig van je is, maar ook omdat egeltjes op hun beurt jou ook kunnen helpen. Egels zijn dol op wormen, maar ze doen zich ook graag tegoed aan andere plaagdieren zoals slakken, spinnen, larven, rupsen en soms zelf een kikkertje hier of daar. Heb je een moestuin? Dan is een egelplek nabij ideaal om ongenode gasten buiten te houden. Ook je mooie bloemenperk kan wat beter bloeien wanneer er egeltjes zijn om vervelende, blad-etende rupsen voor je weg te halen. Kortom, het is een win-win situatie. 

Klein tip: zorg ervoor dat je geen chemicaliën gebruikt om insecten te bestrijden wanneer je ook egels wilt verwelkomen in je tuin. Doordat ze de vergiftigde insecten eten, komen de egeltjes namelijk zelf ook om het leven. Pas ook op met netten en gaas om je moestuin. Met hun stekels raken egels hier namelijk makkelijk in verstrikt.

Hedgehog Highway

Natuurlijk is het voor deze kleine vrienden wel belangrijk dat ze je tuin goed in en uit kunnen. Egels lopen namelijk van tuin naar tuin om te zoeken naar eten. Heb je een enorm hek om je tuin staan, dan heb je grote kans dat de egel de straat op moet om bij de tuin van je buren te kunnen komen, met alle mogelijke gevolgen van dien. Met een gat van 14 bij 14 centimeter in jouw omheining kan een egel al uit de voeten én hoeft hij niet uit te wijken naar gevaarlijke straten. Of nog beter, pas je tuinafrastering aan door bijvoorbeeld een haag te plaatsen in plaats van een hek of door ruimte te laten tussen de hekken die je plaats. Bij de Buurjongens kun je natuurlijke erfafscheiding kopen compleet met plantenbakken, insectenhotelletjes of een vogelhuisje. Met hun systeem is het mogelijk om ruimte te laten tussen de schuttingen waardoor ook egels ongestoord in en uit kunnen lopen. 

Extra ondersteuning

In principe is het altijd het beste om een egelfamilie lekker met rust te laten. Heb je het idee dat ze toch wat meer hulp nodig hebben, bijvoorbeeld bij een strenge vorst of juist hele warme, zomerse dagen, dan kun je gemakkelijk wat hulp bieden. Met schoteltjes water in de schaduw zijn veel egels al goed geholpen tijdens een hittegolf. In de winter houden egels een winterslaap, maar mocht de kou nou later of eerder dan normaal toeslaan, dan kun je de egels voorzichtig bijvoeren. Dit kan met speciaal egelvoer, gedroogde meelwormen of een klein beetje pindakaas. 

Egels moeten goed drinken en daarvoor zoeken ze graag vijvers en zwembaden op. Jaarlijks sterft een flink aantal egels een verdrinkingsdood omdat ze de vijvers of zwembaden niet meer uit kunnen komen. Zorg daarom, wanneer je een vijver of zwembad hebt, voor een egeltrapje waarmee de beestjes makkelijk in en uit het water kunnen klimmen. Hoe dan ook, met een mooie waterpartij in de tuin is menigeen beest je dankbaar maar zorg er wel voor dat het veilig voor ze is. 

Home Sweet Home

Egels bouwen nesten en daarvoor hebben ze materiaal nodig. Ruim je tuin daarom niet teveel op maar laat bladeren en takken lekker liggen. Er zijn voldoende diertjes die hier graag een eigen huisje van bouwen, inclusief de egel. Wil je toch een opgeruimde tuin, maar ook graag wat egels verwelkomen, dan kun je eventueel zelf een egelhuisje plaatsen. Deze kun je zelf maken of direct kant en klaar kopen bij gespecialiseerde webshops of vraag om advies bij de lokale egelopvang. 

Weet je wat mooi zal staan vlakbij je gloednieuwe egelhuis? De fraaie vogelhuisjes van Capi Europe. Niet alleen heb je extra gezelschap in je tuin, maar ook wat extra spierkracht als het gaat om het bestrijden van plaagdieren zoals rupsen, spinnen en vliegende insecten.

Tot zover onze egel tips. Wil je meer blogs lezen? Kijk dan bij onze tips voor meer nieuws. Bij Wooninspiratie kun je ook direct kijken wat voor  lekkere plekjes je eventueel eventueel voor jezelf nog kunt creëren in jouw tuin, bijvoorbeeld met de unieke tuinsets van Hout van Ben. Dekentjes erbij en laat de avonden maar komen.

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp