Maak je eigen verticale (moes)tuin

Tuin

Een eigen tuin is natuurlijk heerlijk, maar… een eigen tuin is ook veel werk en lang niet iedereen heeft de ruimte of luxe van een eigen stukje groen. Om die reden zien we dat de verticale tuin nu helemaal in opkomst is. Het neemt weinig ruimte in beslag, is makkelijk te maken en te onderhouden en op deze wijze heb je toch nog een stukje eigen groen op een balkon of in een kleinere tuin. In deze blog lees je alles over hoe je een eigen verticale tuin kunt maken en waar je op moet letten, dus ehm, pak die mok met koffie maar en ga er eens lekker voor zitten.

Bezint voor gij begint

Voor elke tuin geldt dat je deze bij moet kunnen houden, zowel qua financiën als qua tijd en energie. Ook een verticale tuin heeft op zijn tijd wat TLC (Tender, Love and Care) nodig. Daarnaast zijn er enkele belangrijke dingen om rekening mee te houden en dat is vooral de plaatsing. Wanneer je een verticale tuin namelijk direct tegen een houten schutting of muur van je woning hangt, kan het na het water geven gaan schimmelen en rotten achter de planten, en dat wil je natuurlijk niet. Zorg daarom dat de verticale tuin voldoende geïsoleerd is van de wand waartegen je hem hangt. Dit kan door voldoende afstand te creëren tussen de verticale tuin en de wand waarop je hem hangt of door er materiaal tussen te plaatsen die voorkomt dat het vocht kan doorsijpelen naar de wand. Een andere mogelijkheid is integreren van je verticale tuin in je schutting, kijk maar eens bij de projecten van De Buurjongens, of bij dit project van Alterwood. Op deze manier heb je jouw verticale tuin helemaal kant en klaar zonder zorgen of schimmel of rotting. 

Locatie, locatie, locatie

Een tweede punt om rekening mee te houden is waar je jouw verticale tuin wilt opbouwen? Heb je een plekje in de zon beschikbaar? Of zit je vooral aan de schaduwzijde met je balkon of tuin? Dat is belangrijk, want de mate van zonlicht bepaalt wat voor planten jij in je verticale (moes)tuin kunt plaatsen. 

Daarnaast is niet elke wand geschikt voor een verticale tuin. Zo is een heg uiteraard niet stevig genoeg of misschien bevestig je liever niets permanents aan je buitenmuur. In dat geval kun je ook gaan werken met bijvoorbeeld rekken of trappen om een eigen tuintje mee te maken die je gewoon kunt neerzetten op de grond. Maak op elke tree een bloembak vast et voilà, een verticale tuin. Wil je het goedkoop houden, lege plastic flessen kunnen dan wel eens je beste vriend zijn. Maak er een gat in en hang ze horizontaal op aan touwtjes. Door de flessen onder elkaar te plaatsen en te vullen met aarde en planten, heb je binnen no time je eigen verticale tuin, zonder al teveel poeha. 

Jouw opties

Heb je een zonnige wand tot je beschikking en wil je vooral je balkon of tuin iets opfleuren, dan kun je kiezen voor prachtige zomerbloeiers in uitbundige kleuren. Denk aan maskerbloemen, klokjesbloemen, begonia, viooltjes of margrietjes. Deze kleine, fleurige rakkers doen het vaak goed in een verticale tuin. 

Bezoekt de zon jouw balkon of tuin wat minder vaak, dan kun je het beste kiezen voor schaduwplanten zoals geranium, longkruid, gebroken hartje of monnikskap. Deze bloemen kunnen prima bloeien op een plek met minder zon zodat jij nog steeds kan genieten van een klein kleurenspektakel op je balkon of in je tuin. 

Of, misschien wil je liever een verticale tuin waar je ook daadwerkelijk wat aan hebt. Dan zou je kunnen kiezen voor moestuinplanten zoals aardbei, bieslook, sla, citroengras of tijm.

Of misschien heb je helemaal geen plek buiten tot je beschikking. In dat geval kun je jouw verticale tuin natuurlijk ook naar binnen halen. De kant en klare verticale tuin van Ruig & Geroest hang je zowel binnen als buiten op. Of bekijk de projecten van Mijn Wand. Met hun bijzondere wandrekken creëer je in een handomdraai jouw eigen verticale tuin in huis.

Vind je een verticale tuin wel leuk, maar heb je geen zin om veel tijd te investeren, dan kun je de potten van jouw tuin ook nog vullen met winterharde vetplanten. Deze plantjes slaan het vocht op in hun blad waardoor ze niet continue water nodig hebben. Let er wel op dat ze niet te nat worden, want zelf de vetplant kan daar niet goed tegen. 

Do it yourself

Je kunt kant en klare wandsystemen kopen om je verticale tuin mee op te bouwen. Die zijn niet alleen prachtig, maar ook nog eens makkelijk en direct klaar. Wil je liever zelf aan de slag, dan kun je met een beetje creativiteit een hele leuke verticale tuin maken. Het concept met plastic flessen systeem hadden we hierboven al uitgelegd, maar ook een wandrek, stalen frame of oude pallet kun je gemakkelijk behangen met allerlei potjes. Of koop een lijstje met een hogere randen. Vul het lijstje met aarde en span er kippengaas overheen. Plant je plantjes tussen het gaas in en tadaa! Je hebt je eigen groene schilderij gemaakt.

Wil je meer tips lezen, kijk bij onze blogs!

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp