Winterse voederplekjes voor vogels

Tuin

Met de herfst in volle gang en de winter voor de deur, wordt het tijd om na te denken over onze kleine gevederde vrienden in de tuin. Door nu al te beginnen met bijvoeren ben je ook van de winter verzekerd van enkele gezellige stamgasten in de tuin. In deze blog vertellen we je niet alleen over de leukste voederplekjes voor in de tuin, maar ook wat je kunt voeren en hoe je dat kunt maken.Ā 

Vogelvoer

In de herfst gaan veel vogels op zoek naar vitaminerijke bessen. Dit geeft ze de benodigde energie om de winter door te komen. Maar ook pindaā€™s en vetbollen zijn nu al prima om op te hangen in tuin. Hoe kouder het wordt, des te meer behoefte de tuinvogels hebben aan dit energierijke voedsel want op een koude nacht kan een vogels al 10% van zijn lichaamsgewicht verliezen enkel om warm te blijven. Ook gewelde krenten en rozijnen, fruit en klokhuizen doen de vogels goed. Geef liever geen producten met zout, boter of melk want daar kunnen ze minder goed tegen.

Als het licht vriest, kun je nog steeds water aanbieden aan de vogels. Doe dit met name in een ondiepe schaal. Vriest het harder, dan zijn ijssnippers een goede manier voor vogels om nog vocht binnen te krijgen. Dus hak een paar ijsblokjes fijn en zet ze in een schaal in de tuin. Voeg in geen geval middelen zoals anti-vries toe aan het water om te voorkomen dat het bevriest. Zelfs als de vogels met milde vorst een bad nemen in de waterbak, kan dit geen kwaad door de vetlaag die over hun veren ligt.

De leukste plekjes

Wanneer het vriest of regent buiten, ben je minder snel geneigd om lekker in de tuin te hangen. Het is daarom natuurlijk het leukst om de voederplekjes vlak bij een raam te maken zodat je er zicht op hebt vanuit huis. Let er wel op dat je voldoende afstand tot de voederplekjes heb zodat je de vogels niet stoort wanneer je nog een extra kop thee gaat inschenken voor jezelf.Ā 

Vogels gaan sneller op zoek naar voedsel op beschutte plekken. Dus plaats de vetbollen niet midden in de tuin maar liever dichter bij wat struiken en bossen. Een haag is ook een ideale plek, vooral voor de wat schuwere vogels. Deze zullen je dankbaar zijn wanneer ze een beetje beschut kunnen blijven wanneer ze eten, dus voor hen kun je ook wat ongekookte havermout op de grond strooien.Ā 

Bij een tuincentrum kun je al kant-en-klare voederhuisjes kopen waar je zaden in kunt strooien en vetbollen aan op kunt hangen. Maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Beschilder bijvoorbeeld lege blikjes en maak er een zitstokje aan vast. Hang de lege blikjes op aan een tak, vul ze met strooivoer, et voila! Plaats de ondiepe schaal met water vooral goed in het zicht, want dan kun je genieten van het badritueel van veel vogels. Zorg er wel voor de je de voederplekjes regelmatig schoonmaakt en het water en eten ververst. Zo blijven jouw kleine tuinvrienden gegarandeerd terugkeren en ben jij verzeker van leuke, winterse taferelen in de tuin.

Wat kun je zelf maken?

Kant-en-klaar strooivoer en meelwormen kun je direct kopen bij je lokale tuincentrum. Maar veel leuker is natuurlijk om zelf aan de slag te gaan.

Ongezouten pindaā€™s kun je aan een koord rijgen en ophangen in de tuin. Het is een leuke klus voor de kids die zo niet alleen creatief bezig zijn op deze manier, maar ook nog leren zorgen voor de natuur.Ā 

Voor vetbollen kun je gewoon frituurvet gebruiken omdat vogels meer behoefte hebben aan verzadigde vetsoorten. Smelt het frituurvet in een pan en voeg er een zedenmengsel aan toe. Laat het vervolgens iets afkoelen. Wanneer het mengsel afgekoeld is, maar nog wel vloeibaar, kun je het overgieten in een vorm, zoals bijvoorbeeld een theeglas of een halve kokosnoot. Zodra je het mengsel overgegoten hebt, leg je er een stevig stuk koord in die nog voldoende uitsteekt. Wanneer de massa hard geworden is, kun je de vetbol aan het koord ophangen in de tuin.

Ga je liever aan slag met fruit? Maak dan een leuke fruitspies. Laat rozijnen en krenten even wellen door ze vijf minuten te drenken in water wat net van de kook af is. Stukjes appel, peer, pruim of liever nog klokhuizen kun je steken aan een lange spies welke je gemakkelijk in het gras steekt. Je kunt ze ook laten bungelen aan een tak maar zorg er dan wel voor dat de fruitstukjes niet van de spies af kunnen vallen.

Wij wensen je veel vogelplezier!

Menu