Wintertips voor je tuin

Tuin

Afgevallen bladeren leggen een rood-bruin tapijt over de grond, en de eerste nachtvorst hebben we alweer achter de rug. De kou in de ochtend verraad het; de winter staat weer voor de deur. Dat wordt tijd om de tuin in gereedheid te brengen voor de vorst en sneeuw die mogelijk nog komen gaan. Maar waar begin je? In deze blog geven wij jou alle tips om je tuin op een diervriendelijke en geldbesparende manier winterklaar te maken. Dus zet je laarzen alvast maar klaar…

Bladerenhoop

Wanneer je in een bosrijke omgeving woont, kan je tuin soms verloren gaan onder een laag met dode bladeren. Natuurlijk wil je die kwijt, want een laag bladeren over je gras is helemaal niet zo goed voor je gazon. De zuurgraad kan oplopen waardoor er schimmels en mossen gaan groeien. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de bladeren bijeen te harken en bij het groenafval te gooien, maar beter is misschien om het verzamelde blad neer te leggen rondom de voet van bomen en struiken. Zo vormt het blad een isolerende laag voor de winter en een mooie schuilplek voor kleine kruipers.

Zorg voor je grasmat

Het verwijderen van afgevallen bladeren is belangrijk om ervoor te zorgen dat je grasmat voldoende licht en zuurstof krijgt. Wanneer je voor de laatste keer maait, maai dan op een stand boven de 4 centimeter. Een te korte grasmat kan in de wintermaanden namelijk een uitnodiging zijn voor de groei van mossen. Is het najaar nog zacht? Dan is dat het ideale moment om je grasmat te verticuteren. Dit zorgt voor extra zuurstof in je bodem waardoor het gras beter groeit en herstelt. Het bijmesten van je gazon is in de wintermaanden niet nodig. Strooi wel wat kalk om de ph-waarde in de bodem op peil te houden. 

Snoeien en bijknippen

Tijdens de vorst trekken bomen en planten hun sappen terug uit hun takken. Dit maakt de winter een mooie tijd om te gaan snoeien. De boom of plant zal namelijk niet zoveel sap verliezen als in het voorjaar of in de zomer. Let wel op met de aankomende vorst, want het snoeien maakt bomen en planten wel degelijk kwetsbaar. Ze kunnen om die reden dan ook flink beschadigingen wanneer het vriest vlak nadat ze gesnoeid zijn. Zorg er daarom voor wanneer je snoeit, dat er de komende dagen geen vorst voorspeld wordt. 

Verder is zijn de koudere maanden ideaal om dode bloemen te verwijderen en planten te herpotten of verplaatsen. Door de verminderde sapstroom zijn ze namelijk minder kwetsbaar en kun je prima een andere plek voor ze uitzoeken. Haal vorstgevoelige planten naar binnen of pak ze in om ze te beschermen tegen de kou.

Diervriendelijke wintertuin

Wil je graag de dieren een handje helpen tijdens de donkere wintermaanden? Biedt dan gematigd voedsel aan, zoals appels, noten en zaden. Wanneer je teveel voedsel ineens aanbiedt, kun je last krijgen van ongedierte of het eten kan gaan schimmelen door de resten die blijven liggen. Geef tijdens de vorst ook geen water aan de dieren, maar biedt ijssnippers aan waar vogels en eekhoorns makkelijk op kunnen sabbelen. Biedt de ijssnipper liever niet aan in een ijzeren bakje omdat de dieren hier makkelijk aan vast kunnen vriezen. Een stenen kom voldoet prima. 

Heb je nog takken en blad over nadat je hebt gesnoeid en geharkt? Maak dan zogenaamde rommelhoekjes in de tuin. Deze hoopjes van takken en bladeren bieden namelijk een ideale schuilplaats voor dieren zoals egels en eekhoorns. Tref je een egel aan in de bladerenhoop en lijkt hij dood? Laat hem vooral liggen! Egels hebben een winterslaap waarbij hun lichaamstemperatuur kan zakken tot wel 8 graden. Hierdoor lijken ze dood, maar dat zijn ze zeker niet. Dek ze lekker toe met blad en zorg dat ze veilig zijn voor katten en honden. 

Wil je buiten deze winterse tips misschien meer inspiratie opdoen voor de tuin? Kijk dan bij wooninspiratie onder het kopje Buitenhuis.

Menu