Zelf een moswand maken doe je zo!

DIY
Moswand

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Groen moet je doen! Planten in potten zijn dan weer zó vorig seizoen. Heb je weleens aan een wand van mos gedacht? Zelf een wand of schilderij maken van mos is namelijk niet zo lastig als het lijkt. Wij laten je in deze blog graag zien hoe je zelf aan de slag kunt gaan met mos en zelf een mosmuur kunt maken. En deze DIY is nog leuk ook!

Een moswand maken

Een moswand buitenshuis is de laatste jaren erg populair. Deze groene eyecatcher staat namelijk niet alleen in de belangstelling omdat hij zo uniek is, maar brengt allerlei extra voordelen met zich mee. Zo voegt een moswand het hele jaar groen toe aan je tuin of terras en neemt deze weinig ruimte in beslag. Ideaal voor op een balkon of in een kleine tuin. Daarnaast heeft een moswand geen onderhoud (of heel weinig) nodig. Door een groene wand toe te voegen aan je tuin creëer je weer eens een andere look & feel dan een bloemenperk. Buiten het maken van een moswand kun je jouw creativiteit ook kwijt in een mosschilderij of paneel.

Soorten mos

Bij het maken van een mosmuur kun je verschillende soorten mos gebruiken, zoals bijvoorbeeld bewerkt mos. Dit is mos wat gedroogd en geverfd is met verf op waterbasis. Door de verf op waterbasis is het mos niet schadelijk voor het milieu. Bewerkt mos leeft niet meer en heeft dus geen water nodig. Toch oogt en voelt het wel levend waardoor het er altijd prachtig uit blijft zien. Ook kun je gebruik maken van kunstmos die vervaardigd zijn uit kunststoffen. Deze mossen zijn onderhoudsarm en ook gemakkelijk te verkrijgen. De soorten mos die het meest gebruikt wordt bij het maken van een DIY-moswand zijn rendiermos, IJslands mos en bolmos. Voor een levendig effect zou je deze dus kunnen combineren. Hiermee zou je zelf patronen kunnen vormen in de wand/schilderij. Let er wel op dat je deze soorten mos alleen te gebruiken zijn op een beschutte plek die tegen weersinvloeden bestendig is. Denk bijvoorbeeld aan kale muur onder je overkapping.

Zelf aan de slag met mos

Nu je voldoende geïnformeerd bent over de beste soorten mos heb je alleen nog de juiste materialen nodig, een goed stappenplan en een tikkeltje creativiteit.

Zorg als eerste dat je alle benodigdheden in huis hebt. Deze bestel je gemakkelijk online zodat je niet heen en weer hoeft te sjouwen met spullen. Reken voor het maken van een eigen creatie op zo’n 4 tot 8 kilo levend mos per vierkante meter. Voor kunstmos, wat lichter in gewicht is, is dit een stuk minder. Een combinatie kan natuurlijk ook! Lijm is het tweede ingrediënt voor de perfecte moswand. Bison contactlijm werk het beste. Ook kun je gebruik maken van een lijmpistool. Dit werkt makkelijk en snel maar is misschien niet zo bestendig als contactlijm. Als laatste heb je natuurlijk iets nodig waar je het mos op gaat plakken. Je kunt een groot canvas kopen of gaan voor een grote plaat hout. Kijk zelf of je het mooier vindt om nog een lijst toe te voegen of niet. 

Breng de Bison lijm op zowel het mos als het paneel aan en laat dit voor een paar seconde drogen voordat je het mos op het paneel plakt. Zorg dat je het mos dicht op elkaar plakt. Zo voorkom je open plekken en zorg je ervoor dat de ondergrond niet zichtbaar is wanneer je het ophangt. 

Moswand

Final Touch

Wanneer je al het mos geplakt hebt kun je een plaats gaan kiezen voor jouw moswand. Let erop dat ook bewerkt mos kan verkleuren wanneer er bijvoorbeeld veel zonlicht op schijnt. Ga dus voor een plek in de schaduw.

Wanneer jouw moskunst dan eindelijk hangt kun je gaan kijken naar de oneffenheden in de wand. De diktes van het mos kan namelijk nog wel eens verschillen op sommige plekken. Overtollig mos kun je gemakkelijk verwijderen door er kleine plukjes en takjes vanaf te trekken (of knippen). Houd er wel rekening mee dat het mos goed gedroogd moet zijn, anders zou je er wel eens een te grote pluk vanaf kunnen scheuren.

Een levende moswand maken

Uiteraard kun je ook met levend mos werken maar dit is wel een stuk ingewikkelder. Om met levend mos een paneel te maken, wel of niet afgewisseld met andere planten, heb je een frame met diepte nodig. Zorg voor een ondergrond waarop mos kan hechten en groeien, zoals een kokosvezelmat of tuinaarde. Zorg ervoor dat deze ondergrond niet uit het frame kan vallen wanneer deze rechtop wordt gezet, bijvoorbeeld door er kippengaas overheen te spannen. Daarna kun je gaan beginnen met het aanbrengen van mos op deze ondergrond. Laat het even een paar weekjes rusten zodat ze mos goed kan hechten, voordat je het paneel rechtgezet en buiten plaatst. Dit paneel hoeft niet onder een overkapping te staan en is meer bestand tegen weersveranderingen dan een wand van bewerkt mos. Een levende moswand moet je wel onderhouden door zo nu en dan voeding toe te voegen of het paneel te besproeien met water tijdens drogere dagen.

Jouw eigen creatie

Misschien is een kunstwerk van mos net een stapje te ver. Kies dan voor een mooi, natuurlijk kunstwerk, zoals ‘De Waterlelies’ van Claude Monet.

Wil je een bijzonder kunstwerk voor buiten creëren met mos? Lees dan verder in onze blog over mos graffiti!

Menu