Zo maak je jouw ideale buitenkeuken

Tuin

Het barbecue seizoen is op haar piek. Tijdens de warme zomerdagen is het natuurlijk heerlijk om vooral buiten te zijn en dat houdt ook in dat je misschien wel buiten wilt koken. Geeft die simpele barbecue je niet voldoende ruimte en mogelijkheden om de Gordon Ramsay van je eigen tuin uit te hangen? Geen nood. In deze blog leggen we je alles uit over de do’s and don’ts van je eigen buitenkeuken.

Voor wie open jij je sterrenrestaurant?

Dus je hebt besloten dat je barbecue je niet voldoende mogelijkheden meer biedt en je wilt gaan voor iets groters. Prima! Dan rijst de vraag voor wie jij het liefste kookt? Vind je het prima om alleen voor jezelf en je lief te koken? Heb je een compleet gezin wat staat te watertanden boven de speklapjes? Of komt er regelmatig een horde vrienden over de vloer? Wat je situatie ook is, je moet er bij voorbaat al rekening mee gaan houden want jouw situatie bepaalt hoeveel branders je moet hebben in je nieuwe outdoor kookvertrek. In de regel geldt, hoe meer eters, des te meer branders je nodig hebt. 

Kookblok of kookeiland

Nu je weet hoe groot de barbecue zelf ongeveer wordt aan de hand van het aantal branders wat je gekozen hebt, kun je je af gaan vragen wat je nog meer op je wishlist hebt staan. Misschien vind je het wel heel handig om ook een goed werkblad naast je barbecue te hebben. Op dit buitenaanrecht kun je niet alleen je vlees bereiden, maar ook je groentes of het brood snijden. Daarover gesproken, wanneer je kiest voor een werkblad, kies dan vooral voor een variant die gemakkelijk hygiënisch schoon te houden is, zeker wanneer je van plan bent om meerdere kooktrucs toe te passen op één en dezelfde plek. 

Naast een werkblad kun je jezelf ook afvragen of je misschien een kleine koelkast tot je beschikking wilt hebben, of misschien een zijbrander voor soepen en sauzen of wat dacht je van een warmhoudrek voor wanneer de hele familie komt? Wanneer je deze knopen eenmaal hebt doorgehakt, geeft dat je meteen een idee van de eventuele grootte van je toekomstige kookparadijs en dat is zeker niet onbelangrijk wanneer je gaat kijken waar je die barbecue toko kwijt kan in de tuin. 

Location, Location, Location!

Je nieuwe buitenkeuken verdient natuurlijk een waardige plek. Misschien wordt het wel de center piece van je eigen buitenparadijs of misschien wil je juist wat meer rust tijdens het koken. Wat het ook wordt, houd er rekening mee dat je een buitenkeuken van redelijk formaat nog lastig verplaatst, tenzij je het hele bouwwerk op wielen zet. Omdat je niet altijd afhankelijk wilt zijn van het weer, is het raadzaam om je buitenkeuken op een beschutte plek te zetten of onder een overkapping. Ook op dagen wanneer de mussen dood van het dak vallen, zal een overkapping je de schaduw bieden die het koken en grillen wat aangenamer maken. Let er wel op dat de buitenkeuken voldoende geventileerd kan worden zodat de rook weg kan en jij niet aan het zuurstof hoeft na het bakken van de hamburgers. Als laatste is het raadzaam om te kiezen voor een stevige ondergrond. Je wilt tenslotte niet dat een deel van je keuken verzakt of in de modder staat op regenachtige dagen. Kies je ervoor om apparaten zoals een koelkast e.d. te integreren in je buitenkeuken, houd er dan rekening mee dat je een goed geaard stroompunt moet hebben.

Materiaalkeuze

Wanneer je al de bovenstaande boxes afgevinkt hebt, wordt het tijd om echt te gaan shoppen. Welke look wil je voor je buitenkeuken? Van wat voor soort materiaal moet het gemaakt zijn? En dan hebben we het niet alleen over het meubel zelf, maar ook over de barbecue en de grillplaten. Het kiezen van het juiste materiaal kan soms lastig zijn, laat staan dat je de buitenkeuken daadwerkelijk moet gaan plaatsen. Onze specialisten kunnen je gelukkig overal bij helpen. Kijk bij wooninspiratie eens in de tuincategorie. Daar vind je voldoende inspiratie en know how om van jouw buitenkeuken een heus paradijs te maken. 

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp