Zo maak je jouw tuin vakantie klaar

Tuin

Nog twee weken en dan staat de zomervakantie weer voor de deur. Dat wordt de hoogste tijd om eens na te gaan of jouw tuin er ook klaar voor is om een zomer lang heerlijk in te soezelen. Knijp je er zelf een paar weekjes er tussenuit? Dan hebben wij voor jou wat tips op een rij gezet om ervoor te zorgen dat je tuin verder groeit en bloeit terwijl jij op je opblaas-flamingo langs het strand drijft. Pak je zonnebrand creme en je zwembroek alvast maar in, want met deze tips kun jij ongestoord op vakantie.

Droogte is de vijand

Zeker tijdens de warme zomerdagen, kan een tuin moeilijk zonder water. Elke dag even goed sproeien is essentieel om te voorkomen dat je grasmat uitdroogt en je planten het voor gezien houden. In dit geval is een goede buur beter dan een verre vriend. Heb jij buren die zo nu en dan even met een gietertje langs de planten willen lopen en je grasmat willen sproeien, dan is dat natuurlijk fantastisch. 

Heb je die luxe niet? Geen zorgen! Bij veel tuincentra kun je een automatisch besproeingssyteem kopen waarmee je van tevoren in kunt plannen wanneer en hoe lang er gesproeid wordt in de tuin. Op die manier weet je zeker dat je planten niets te kort komen. Sommige sproeissystemen komen ook met een handige app. Zo kun je de besproeiing van je planten van een afstand aanpassen aan het weer. Heel handig wanneer jij op je handdoekje onder de Adriatische zon ligt en het in Nederland weer eens pijpenstelen regent.

Planten training

Wist je dat je de wortels van je planten kunt trainen om langer te groeien? Dit doe je door ze slechts eenmaal per week een flinke plens water te geven. Dit dwingt de plant om langere wortels te groeien om zo ook bij het vocht onder in de pot te komen. Wanneer je jouw potplanten tijdelijk in de volle grond zet, hebben ze nog meer kans om bij het vocht dieper in de grond te komen. 

Is het niet mogelijk om je planten in de volle grond te zetten, dan wil het ook nog wel eens helpen om ze af te dekken met doorzichtig zijl en om ze in de schaduw te zetten. Hierdoor kan het vocht in de pot minder snel verdampen. Een andere handige tip is om een plastic fles om te bouwen tot een waterdispenser. Snijd de bodem van de fles af en zet hem ondersteboven in de aarde van jouw plant. Vul de fles met water zodat het vocht heel geleidelijk in de bodem trekt. 

Goed onderhoud is het halve werk

Er zijn nog meer manieren om je tuin te laten gedijen terwijl jij aan de barbecue staat op een Franse camping. Verwijder bijvoorbeeld voor je vertrekt al het dode blad en de uitgebloeide bloemen van je planten en struiken. Maai de grasmat wat korter dan normaal of vraag een vriend om tenminste 1x het gras voor je te maaien. Heb je een moestuin? Oogst dan wat je kunt oogsten voor je vertrekt. Bij sommige planten zet dit juist aan tot meer productie waardoor je gelijk weer kunt oogsten zodra je thuiskomst. Knip zijscheuten af en en oogst ook zoveel mogelijk uit je kruidentuin. Ook bij je moestuin moet je ervoor zorgen dat deze niet kan uitdrogen tijdens jouw afwezigheid. Maak gebruik van schaduw, of van omgekeerde plastic flessen met water om ervoor te zorgen dat alles kan blijven groeien en bloeien. 

Maak het dieven niet te makkelijk

Heb je een mooie tuinset staan? Staat je barbecue nog te pronken in de hoek? Zorg dan dat alles veilig staat. Het zou zonde zijn als een ander tijdens jouw afwezigheid besluit te gaan shoppen in jouw verlaten tuin. De barbecue en je mooie parasol kun je misschien naar binnen halen. Je tuinset kun je wellicht vastzetten met een ketting en slot om te voorkomen dat deze gemakkelijk meegnomen kan worden. 

Naast ongewenste bezoekers kan het ook zomaar zijn dat je tuin slecht weer treft wanneer jij op vakantie bent. Zorg dus dat al je potten, tuinmeubelen en de barbecue ook tijdens onweer en zware windstoten goed beschermd staan. Dek ze af met een hoes en zorg dat ze uit de wind staan.

Met deze tips moet heb je weer wat zorgen minder tijdens je vakantie. Wil je nog meer tips? Lees dan gerust even verder bij onze andere blog artikelen.

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp