Zo verwelkom je vogels en vlinders in je tuin

Tuin

Het groen is weer helemaal terug en de vogels zingen volop. Dat merken we, want we brengen momenteel veel tijd door thuis en dat blijft ook nog wel even zo. Met dit mooie weer mogen we zeker niet klagen en is het goed vertoeven in de tuin of op je balkon. Maar wil je iets meer leven in de brouwerij om die gecancelde zomervakantie even te vergeten? Verleid dan de vogels en vlinders om naar jouw tuin of balkon te sieren met hun aanwezigheid. Hoe? Je leest het vandaag weer!    

Vogels

We zijn massaal aan het vogelen. Wie goed luistert kan het getjilp van de ene vogel leren onderscheiden van de andere. Daarnaast is het gewoon ook erg leuk om te kijken naar het gekwetter, gebadder en gevlieg van onze levende vrienden.  Vogels houden van gras en lage struiken. Het is dé plek waar zij de jacht kunnen openen op insecten voor wat extra proteïne. Daarnaast voelt gras ook zomers aan je eigen voeten, dus leg een stukje groen aan waar je kan. Dichte struiken en bomen die dienen als schuilplekken en veilige haven voor gevaarlijke roofdieren zoals katten of sperwers. Het belangrijkste credo is variatie: soorten die in verschillende jaargetijden bloeien, maar denk ook aan variatie in hoogte. Buurjongens specialiseert zich in speelse natuurschuttingen met veel mogelijkheden wanneer het gaat om de aankleding en indeling. Een Groendak is ook een mooie aanvulling voor je  natuurtuin, het trekt niet alleen insecten aan, maar het houdt water ook nog eens vast en isoleert woning. Om je vogelparadijs compleet te maken: plaats een waterschaal of maak een (mini)vijver. Zo blijven de vogels langer hangen voor een drankje of een baddersessie.

Vlinders

De vlinder is een andere graag geziene gast en die voelt zich helemaal thuis in een tuin met genoeg verstopplekjes (denk aan Meidoorn bijvoorbeeld).  De vlinder is koudbloedig en zoekt daarom een plekje uit de wind om ongestoord te zonnebaden. Planten zoals Winterheide, Hyacint of pinksterbloemen zijn favoriet van deze gevleugelde schoonheden die de nectar uit de bloemen nodig hebben om te overleven. Zorg wel dat je biologische zaden planten. Doorsnee zaden zijn vaak bewerkt met gifstoffen die terecht kunnen komen in de nectar van de bloem en dat is weer slecht nieuws voor de vlinder. Maar het beste wat je kan doen is vooral: niet teveel. Laat die snoeischaar in de schuur, houd het geld voor de bladblazer in je zak en bestrijdingsmiddelen zijn een no-go. In plaats daarvan pak je camera om die fladderende beauties vast te leggen.

Bijen

Bijen maken niet alleen honing maar zijn ook een onmisbare schakel in de keten als het gaat om het bestuiven van bloemen en planten. Ze kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken want hun aantallen dalen in rap tempo. Gelukkig is er ook goed nieuws, het leefgebied van de wilde bij is klein met zo’n tiental meters, met een paar kleine aanpassingen in je tuin kun je echt iets bijdragen.

Zorg voor genoeg drachtplanten (planten die nectar produceren) en voor nestgelegenheid. Drachtplanten in bloei laten je niet alleen even geloven dat je in een tropisch oord bent, tegelijkertijd zijn het een delicatesse voor onze geelzwart-gestreepte vriend. Kies voor planten die op verschillende tijden (van april tot november is de bij actief) van het jaar bloeien.

Voor nestgelegenheid kun je bijvoorbeeld denken aan een insectenhotel. De bij bezoekt het hotel voor het leggen van eitjes, een plek om te overwinteren of even te schuilen voor slecht weer. Je kunt ze kant en klaar kopen of je kan zelf aan de gang, er zijn genoeg handleidingen voor de (on)handige  Harry’s onder ons. Ook vlinders, hommels, lieveheersbeestjes behoren tot de clientèle. Als nobele gastheer krijg je daar biodiversiteit voor terug en horen bladluizen tot het verleden.

Verder kan je je tuin gezond en levendig houden door het aanmaken van composthoop, dus gooi je tuinafval niet weg maar laat de natuur zijn werk doen, dat zorgt weer voor een gezonde bodem. Dat een natuurtuin niet inboet op schoonheid bewijst Tuinarchitect van Mierlo. Vergaap je aan zijn natuurtuinen en neem contact op voor meer persoonlijk advies.

Succes, voor je het weet heb je er ineens heel veel vrienden bijgekregen.

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp