Zwemmen in ‘levend water’

Tuin

Een heerlijke duik in eigen zwembad is iets wat hoog op de wishlist staat van veel Crindelaars. Maar waarom zou je daar stoppen? In plaats van te investeren in een bad met chloor en hoge onderhoudskosten, kun je ook je geld spenderen aan een natuurlijkere optie. Een die niet alleen beter is voor je portemonnee, maar ook voor je huid en het mileu. 

Neem een duik in een zwemvijver

Levend water, ook wel beter bekend als de zwemvijver, is een prima alternatief voor de reguliere zwembaden die te koop zijn. De groei van algen en bacteriën die het zwemplezier in de weg kunnen staan, kunnen bij een zwemvijver op verschillende manieren te lijf worden gegaan, zoals met een zogenaamd ionisatiesysteem. Bij dit systeem wordt er een elektrische stroom geleid door koperzilver, waardoor er positief geladen koper- en zilverionen ontstaan. Deze elektrisch geladen ionen gaan in de zwemvijver een verbinding aan met deeltjes met een tegengestelde polariteit, zoals bacteriën, virussen en schimmels. Door deze verbinding wordt de celwand van algen en bacteriën aangetast en worden deze kleine organismen vernietigd. 

Wat handig! Zo handig zelfs dat je bij een natuurlijke zwemvijver geen chloor meer nodig hebt, zeker niet als je daarnaast de natuur je water laat filteren. Om de wortels van moerasplanten – die je in je zwemvijver kunt plaatsen – bevind zich namelijk veel zuurstof waar goede bacteriën zich ontwikkelen. Deze bacteriën zijn nodig om de organische stoffen – stoffen die jij liever niet in je zwembad hebt – om te zetten in mineralen. Die mineralen worden op hun beurt weer opgenomen door de planten die dit nodig hebben om te groeien. Deze omzetting van organische stoffen en opname van mineralen zorgt er voor dat er uiteindelijk zuiver en helder water overblijft. Heerlijk water om in te zwemmen dus!

Nog meer voordeel!

Een ander groot voordeel van een zwemvijver is het feit dat je qua ontwerp alle kanten op kan. Geen rechthoekig, blauw blok meer in je tuin maar een vijver die het hele jaar door een plaatje is om naar te kijken, zowel qua vorm als qua kleur. Wanneer je zorgt dat je zwemvijver goed geïsoleerd is, kan het water in warmere periodes van het jaar een temperatuur van 28 graden behouden. Dit is een temperatuur die bij reguliere zwembaden wordt afgeraden maar bij een zwemvijver prima kan.

Ook qua onderhoud en kosten doet een zwemvijver zeker niet onder voor een klassiek zwembad. In plaats van steeds het chloor niveau te controleren, kun je bij een zwemvijver wat meer achterover leunen. Een jaarlijkse controle van de apparatuur is namelijk vaak voldoende om het systeem te laten functioneren. En dat scheelt niet alleen in tijd maar ook in de kosten die je ander kwijt zou zijn aan chemicaliën. 

Kortom, een mooie zwemvijver is pareltje in de tuin. Wil je meer inspiratie opdoen? Check dan hier onze andere blogs of ga via deze link naar onze inspiratiepagina.

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp