Herfst: hoe beleef je de aardekleuren

Woning huren

Wat hebben kwantumfysica en herfstkleuren met jouw woning en gevoel te maken?

De kwantumfysica houdt mij bezig. Het is toch een wonderlijk fenomeen dat alles, echt alles uit energie bestaat. Ook ons lichaam bestaat uit moleculen, die zijn opgebouwd uit atomen, die weer zijn opgebouwd uit een atoomkern met protonen en neutronen. Daaromheen bewegen elektronen. En deze elektronen zenden golflengtes uit, maar veroorzaken ook door hun beweging energie.

Mysterieus is dat een atoom voor 99,99% uit ruimte bestaat en minder dan 0,01% uit materie. Wat gebeurt er in die ruimte? Is dat leeg? Het ultieme niets? Of vind er uitwisselingen van energieën plaats die door de wetenschap nog niet vastgelegd is?

In ieder geval zijn de golflengtes van kleur al lang geleden gemeten en bekend. Het gaat om minuscuul kleine nanometers. Bijna niet te bevatten, maar wij kunnen deze wel met onze ogen zien. Behalve dat we kleur kunnen waarnemen, zorgt de energie van kleur ook voor een interactie. Het lichaam bestaat uit golflengten (energie) en kleur is energie. Kortom, kleur heeft invloed!

In deze blog beschrijf ik aan de hand van de herfst(kleuren) hoe deze twee elkaar beïnvloeden. Want wat doet kleur precies met je?

Herfstkleuren: aarde en oogst

Volgens de Feng Shui horen de kleuren geel, oker, oranje en bruin bij het element ‘aarde’. Waar staat aarde voor?

De energie van dit element tekent de overgang van het ene seizoen in het andere, voor oogst en voeding. Moeder aarde geeft. Zij verzorgt ons en deelt uit. Haar bodem is rijk aan voedingstoffen om van alles in te laten groeien. De aarde is de bodem waarop wij kunnen groeien, zij geeft ons stevigheid, een fundament. Op bepaalde soorten grond kunnen 100 jaar oude huizen staan zonder dat zij onderheid zijn! Het voelt betrouwbaar en veilig, je weet bij het element aarde tenminste waar je aan toe bent en dat geeft rust en zekerheid.

Geen seizoens-overgang is zo duidelijk merkbaar als die van de zomer naar de herfst. Afgelopen zomer was heet! Gevoelens die herkenbaar zijn in de zomer kunnen omschreven worden als vreugdevol en licht. Je danst als het ware door de dagen heen. Maar nu de herfst zich aandient verandert de lichtheid, er is een verdichting merkbaar, een energie die meer naar binnen is gericht. Dat is te zien in de natuur, aan de verkleuring die daar plaats vindt, aan de naderende stilstand: “de groei is eruit” zeggen de boeren.

Wij kunnen meebewegen met het cyclische van de natuur, en daar een voorbeeld aan nemen. Teruggaan naar onze oorspronkelijke natuur misschien wel? Na de opbouw en het hoogtepunt van de zomer, de levendigheid, naar buiten gaan, terrasjes, mensen ontmoeten en feesten, is het tijd geworden om te vertragen. Dit is ook een goede periode om dat eerder ontstane idee, waar je op dat terrasje zo vurig over hebt gepraat, concreet te maken. Door dat te doen verstevig je jouw persoonlijkheid. Je bouwt een fundament onder “ik ben”.

Manifesteren kan zwaar aanvoelen. Heb je wel eens iets geplant in kleigrond? Met een schop een gat gegraven voor een appelboom? Reken maar dat je daarvan gaat zweten! Ze noemen kleigrond ook niet voor niets “zware klei”. De aarde laat zich niet zomaar in beweging brengen. Vormgeven aan ideeën heeft dit fysieke karakter, om iets voor elkaar te krijgen moet je werken en stevig met je voeten in de klei gaan staan. Niet snel en vluchtig, maar grondig. Dit proces laat je letterlijk in je lichaam wonen. Maar als je jezelf hierdoorheen kunt worstelen dan kun je gaan oogsten wat je zelf gezaaid hebt. Hoe vet is dat?

Kleurgevoel

Hoe beleef jij de herfst? Als je door het bos loopt zie je al die herfstkleuren, je hoort het knisperen van het gevallen blad en ruikt de typische herfstgeur. Deze beleving krijgt een heel persoonlijke betekenis als je bewust bent welke associaties je daarbij hebt. Schrijf ze desnoods op. Moest je vroeger helpen met het oogsten van appels, peren en noten? Krijg je een gevoel van overvloed? Heb je wel eens heksenkringen gezien? Heb je warme herinneringen aan je grootouders op de boerderij? Proef je nu nog de zoete taarten die je moeder bakte? Is de associatie die je hebt met de herfst positief of negatief?

De gevoelens die de herfstkleuren bij je oproepen, zijn verbonden aan je ervaringen en herinneringen. En dat hoeft niet per sé iets met de herfst te maken te hebben. Zelf ben ik opgegroeid in de jaren 70. Wij hadden oranje gordijnen voor de ramen, beige zachte vloerbedekking en een bruin gestoffeerde bank die eeuwen meeging. Op die bank oefende ik als kind de kopstand en bouwde hutten samen met mijn broers. Mijn persoonlijk gevoel met beige, bruin en oranje is die van geborgenheid, een moeder die altijd thuis was en mijn kleren naaide. Deze kleuren brengen bij mij een herinnering naar boven. Wanneer ik deze kleuren in mijn interieur toepas, word ik steeds herinnerd aan dit gevoel. Soms bewust, meestal onbewust. Maar onderschat de invloed van kleur niet!

Interieur

De plek in huis waar de aardetinten goed toegepast kunnen worden, hangt af van verschillende factoren: hoe het huis is gesitueerd, welke vorm het huis heeft, hoe het is ingedeeld en wie er wonen. Over het algemeen kan gezegd worden dat de keuken zich goed leent voor de oranje-, geel- en bruintinten. De aarde gaat immers over voeding en de keuken is precies de plek in huis waar het draait om voeding. Hier wordt een fundament gelegd voor een gezond leven.

Bij het kiezen van kleuren voor de inrichting van jouw woning of werkplek raad ik aan om die kleuren te kiezen die een positief effect op jou hebben. Dat kan een pallet van kleur zijn wat nu helemaal hip en trendy is, maar misschien ook niet en geef jij er helemaal je eigen draai aan. Kies in geval kleuren die jouw huis een diepere betekenis geven. Er ontstaat immers een energetische uitwisseling.

Kom je er niet uit, of wil je meer weten, kijk bij mijn project en neem gerust contact met mij op.

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp