Hoe moet je behangen met patroon? Volg het stappenplan!

Woning huren
Industrieel behang

Stel: je hebt ontzettend mooi behang uitgekozen, maar wellicht heb je niet nagedacht over het opplakken ervan. Het kan nog wel eens een flink klusje worden het mooie, maar complexe patroon dat zich erop afspeelt nauwkeurig op te hangen. Hoe ga je te werk en hoe zorg je dat het patroon perfect aansluit? 

Don’t worry! Wij helpen je uit de brand met dit handige stappenplan! 

Hoe moet ik beginnen met behangen?

We steken de handjes uit de mouwen en beginnen met het verwijderen van oud behang. Hoewel dit misschien vanzelfsprekend klinkt is het erg belangrijk de muur zo glad en egaal mogelijk te krijgen voordat je met het nieuwe behang in de weer gaat. Oud behang kun je verwijderen met een emmer water en een spons of borstel of met een stoomapparaat. Vul indien nodig scheuren en gaten in de muur op en zorg ervoor dat de muur goed droog en schoon is voordat je te werk gaat. 

Extra tips:

  • Wanneer je licht behang op een donkere muur wilt plaatsen, is het belangrijk dat de muur eerst een lichte kleur krijgt. Zo voorkom je doorschijnen. 
  • Als je juist donker wilt behangen moet je rekening houden met de witte naden wanneer het behang krimpt. Om dit te voorkomen kun je de wand eerst in de juiste kleur sausen. 
Bamboe behang

Aan de slag!

Nee, nee, nee! We gaan niet in het wilde weg lijmen en plakken. We beginnen met het knippen, uitmeten en tekenen van de eerste baan. Het is namelijk erg belangrijk dat de allereerste behangbaan recht op de muur terecht komt. Meet met behulp van een waterpas een loodlijn uit. Hier komt straks de eerste baan tegenaan geplakt. Een goed begin is hier het halve werk!

Nu komt dan ein-de-lijk het echte werk. Klaar? Behangen maar! Let bij het behangen goed op de volgorde van het patroon. We willen natuurlijk niet hebben dat het patroon uiteindelijk niet blijkt te kloppen. Smeer bij plakken van de volgende strook steeds ook een beetje lijm op de laatst geplakte baan. Zo weet je zeker dat het behang goed blijft zitten. Overtollige lijm kun je telkens weghalen met een natte doek. Zo voorkom je later glimmende vlekken. 

Na afloop zul je zowel aan de boven- als aan de onderkant behang over hebben. Gebruik een liniaal en stanleymes om het behang op maat te snijden. 

Kinderbehang

Extra tips: 

  • Nummer de behang banen zodat je de volgorde bij kunt houden en niet per ongeluk de verkeerde baan op de muur plakt. 
  • Begin bij het raam en werk van licht naar donker. Zo heb je minder kans dat je de naden achteraf gaat zien. 
  • Geen stress! Tijdens het behangen kun je de stroken nog makkelijk verschuiven of zelfs opnieuw opplakken. 

CRINDEL’S behang favorieten: 

We hopen dat je door onze hulp nu lekker kunt gaan plakken. Klaar met behangen, maar geen idee wat je nou nog meer kunt doen, bijvoorbeeld bij een lange wand? Lees dan nog even deze blog!

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp