Huren met je vrienden – alles over het Friends Contract

Wonen
friends contract

In een tijd waarin de gemiddelde huizenprijs maar blijft stijgen, wordt het lastig om een eigen stulpje aan de haak te slaan. Huren is dan voor veel mensen een fijn tweede alternatief. Maar, hoe zit het met wachttijden en kosten? Voor de sociale huursector met een maximum huurprijs, geldt zeker in populaire steden een wachtlijst van een flink aantal jaar. Wie daar niet op wil of kan wachten, is aangewezen op de vrije sector. De huurprijzen in de vrije sector kunnen soms flink oplopen waardoor ook huren voor een grote groep mensen financieel niet haalbaar is. Althans, niet op basis van het inkomen van één persoon. Het alternatief? Huren met je vrienden via een Friends Contract.

Zonder Samenlevingscontract

In voorgaande jaren was het huren van een woning – met iemand anders dan jijzelf – alleen mogelijk wanneer je met die persoon een huwelijks- of samenlevingscontract had. Om starters en eenverdieners tegemoet te komen, is er het zogenaamde Friendscontract of ‘woningdelen’ in het leven geroepen. Op de manier kun jij, samen met andere personen, een woning huren die normaliter buiten je bereik zou liggen. Klinkt mooi en vooral gezellig om samen met je vrienden een kasteeltje in te richten, maar er zitten wel wat haken en ogen aan.

De voorwaarden

De woning die je samen met je vrienden wilt gaan huren, moet sowieso in de vrije sector verhuurd worden. Woningen met een huurprijs lager dan €710,- per maand vallen onder de regels van sociale huurwoningen en komen dus niet in aanmerking voor een friendscontract. Daarnaast moet elke huurder die meedoet een eigen kamer van minimaal vijftien vierkante meter tot zijn beschikking hebben. De gemeenschappelijke ruimte moet tevens vijftien vierkante meter zijn en je mag geen geluidsoverlast veroorzaken. Dacht je dus mooi even je eigen skihut op te zetten samen met je maten, krab je dan nog eens een keer achter de oren. Wanneer je met meer dan vijf personen een woning huurt, moeten er specifieke brandveiligheidsmaatregelen genomen worden. Je moet je samen met je vrienden aanmelden bij de gemeente als woongroep waarbij elke huurder gelijkwaardige huur betaalt. Die huur moet betaald worden van een gezamenlijke rekening. 

De voordelen van het Friends Contract

Poeh, dat zijn best een hoop regels. Wat krijg je dan terug voor al die moeite? Nou, niet in de laatste plaats, een mooie plek om te wonen. Met een gecombineerd inkomen van – pak hem beet – vier man, kun je een aardige maandbedrag ophoesten om de huurprijs van te betalen. Daarnaast weet je direct wie je medehuurders zijn en of dat een goede match is. Als jij als enige vegan tussen de die-hard barbecue’ers zit, kun je je afvragen of dit wel de juiste huisgenoten zijn voor jou. Mocht er een medehuurder opstappen, dan kun jij samen met je medebewoners bepalen wie er in de plaats komt. Op die manier heb je altijd zeggenschap over met wie je in een huis woont.

De nadelen van het Friends Contract

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Samenwonen met je vrienden klinkt natuurlijk gezellig, maar je moet je afvragen of die relatie ook nog zo gezellig blijft wanneer de een zijn was niet opruimt of vuile pannen op het fornuis laat staan. Kun je nog wel door één deur als een huisgenoot een feest wilt geven wanneer jij de volgende dag een meeting hebt? Ondanks dat je nu wel een mooie stek hebt kunnen bemachtigen met een gezamenlijk inkomen, heb je nog steeds geen huis helemaal voor jezelf. Is dat wel echt wat je wilt? En wat doe je als een medehuurder met de noorderzon vertrekt en jij en de rest van je huisgenoten ineens ook zijn huur moeten ophoesten? Kunnen jullie dat financieel dragen?

Deze en andere nadelen hebben er voor gezorgd dat een zogenaamd Friendscontract niet in alle steden meer mogelijk is. Informeer dus goed bij je gemeente wat jouw opties zijn wanneer je samen met je posse een eigen paleis wilt bemannen, of bevrouwen. 

CRINDEL heeft geen voorbeelden van een friends contract en kan verder niet hierover adviseren. Voor meer informatie, neem contact op met je eigen gemeente.

Ben je op zoek naar een woning? Schakel een professionele verkoopmakelaar in of huur sneller een woning via een verhuur makkelijk of zoek zelf de huurwoning die bij jou past op via SnelWonen.

Lees onze Tips and Tricks voor het huren van een huis om jouw woonproces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Menu